Kaczka pieczona w rękawie – prosty i smaczny  przepis

Kaczka pieczona w rękawie może być faszerowana jabłkami, śliwkami, żurawiną lub gruszkami. To świetne danie na świąteczny obiad lub urozmaicenie domowego menu. Wystarczy umieścić mięso na noc w marynacie i następnego dnia włożyć w rękaw i wstawić do piekarnika. Można piec w całości lub podzielić je na kawałki. Jak przygotować potrawę, którą jest kaczka z jabłkami prosto do piekarnika, aby uzyskać niezwykły smak?

Kaczka w rękawie – walory smakowe i odżywcze

Kaczka w rękawie to potrawa, która nie tylko pieści podniebienie, lecz także posiada właściwości odżywcze. Tuż za gęsiną, kaczka od dawna uznawana jest za jedno z najszlachetniejszych dań drobiowych, podawanych na ekskluzywnych przyjęciach oraz w restauracjach. Mięso posiada lekko różowy kolor oraz jest delikatne i soczyste. Zawarty w nim tłuszcz sprawia, że nie ma potrzeby używania oleju lub innego tłuszczu podczas pieczenia. To doskonałe źródło białka, witamin i minerałów, t.j.: białko, żelazo, magnez, fosfor, witamina A i E oraz z grupy B. Dla osób, które nie lubią porcjować potraw na stole, doskonałym wyborem jest  kaczka pieczona w kawałkach w rękawie.

Z kolei te, które nie przepadają za skórką, mogą ją po upieczeniu oddzielić od reszty mięsa. Kaczka na tle innych mięs czerwonych wyróżnia się wyższą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są korzystne dla zdrowia. Pieczenie w rękawie pozwala zachować pełny aromat i smak potrawy. Pieczona kaczka w rękawie, aby uzyskać najlepszy efekt kulinarny, powinna być pieczona w zależności od wielkości, średni czas pieczenia wynosi ok. 2 godzin w 180°C. Po tym czasie warto delikatnie przekłuć folę i pozostawić jeszcze przez 15 minut we włączonym piekarniku. Dzięki temu mięso się zarumieni i nabierze w pełni walorów smakowych.

Sprawdź polecane produkty do pieczenia

Najlepsza kaczka pieczona w rękawie – najszybszy przepis

Najlepsza kaczka pieczona w rękawie to taka, która smakuje najbardziej. Warto wypróbować różne przepisy, aby porównać smak i aromat potraw. Najprostszy przepis, który można uznać za bazowy, zawiera następujące składniki:

  • kaczka o wadze 2 kg (świeża lub rozmrożona)
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cytryny
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli  i pieprzu
  • 5 jabłek (najlepiej kwaśnych)

Pieczenie kaczki w rękawie odbywa się następująco:

  1. Przepłukać kaczkę pod wodą i osuszyć.
  2. Przygotować marynatę – wymieszać olej i przyprawy.
  3. Wnętrze kaczki skropić sokiem z cytryny, osolić i pozostawić na 15 minut
  4. Następnie natrzeć mięso marynatą i pozostawić w lodówce na 8 godzin (najlepiej na noc).
  5. Kolejnego dnia obrać i pokroić jabłka na 4 kawałki oraz włożyć je do wnętrza kaczki.
  6. Umieścić kaczkę w rękawie i włożyć na 2 godziny do rozgrzanego piekarnika (180°C)
  7. Jeśli mięso stanie się miękkie, to należy przedziurawić delikatnie rękaw i pozostawić je prze 15 minut w piekarniku.

Po tym czasie potrawa powinna być w pełni gotowa do podania na stół. Kaczka wolno pieczona w rękawie jest zdrowsza niż smażona z dużą ilością tłuszczu. Specjalny rękaw zapobiega odparowaniu walorów smakowych oraz wpływa na konsystencję mięsa. Zamiast jabłek, można użyć innych owoców, np. śliwek lub gruszek. Kaczka w kawałkach pieczona w rękawie może uzyskać odpowiednią konsystencję już po 60 minutach, ponieważ upiecze się prędzej niż w całości. Jak upiec kaczkę w rękawie porcjowaną, aby uzyskać pełny smak o odpowiednią konsystencję?

Kaczka pieczona w rękawie w kawałkach – przygotowanie

Kaczka pieczona w rękawie w kawałkach smakuje podobnie jak pieczona w całości. Składniki są takie same, ale mięso należy pokroić na kawałki przed pieczeniem – oddzielić skrzydełka, udka i piersi. Następnie wszystkie części trzeba skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem oraz natrzeć olejem z wymieszanymi ziołami. Jak długo piec kaczkę w rękawie porcjowaną? Kawałki mięsa po 8 godzinach można piec w piekarniku (180°C) przez 60 minut z użyciem termoobiegu.

Warto jednak sprawdzić wcześniej, czy mięso nie jest gotowe. Kluczową rolę w smaku odgrywa marynata, kaczka pieczona w rękawie dzięki niej jest smaczna oraz cechuje się przyjemnym zapachem. Dlatego przed pieczeniem, należy dokładnie natrzeć nią mięso – najlepiej również od wewnątrz w przypadku całej kaczki.

Kaczka z piekarnika w rękawie to smaczna potrawa, która często jest serwowana na ekskluzywnych restauracjach i na przyjęciach. Jednak możemy ją również samodzielnie przygotować w domu, aby urozmaicić menu. Kawałki kaczki pieczone w rękawie smakują równie wyśmienicie, jak mięso przygotowane w całości. Pierwsza opcja jest jednak wygodniejsza, ponieważ nie wymaga porcjowania po pieczeniu, leczy tylko podania na stół. Potrawę można podawać z ziemniakami lub ryżem oraz ozdobić np. zieloną natką pietruszki. Warto urozmaicić menu potrawą, którą jest kaczka pieczona w rękawie, przepisy mogą być różne, dlatego warto eksperymentować w kuchni.

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *