Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

APETYT NA KACZKĘ.


Kaczka pieczona z jabłkami, a może kaczka w pomarańczac lub kaczka z ananasem…
Mięso kaczki bardzo nam smakuje, szczególnie zimą, gdy mamy ochotę na dania aromatyczne, treściwe. To mięso cenione jest od co najmniej 2000 lat, uważano nawet, że ma właściwości lecznicze, chociaż jest ciężkostrawne. 
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

KACZKA W BANANACH I SELERZE.

Tuszkę kaczki, po umyciu i osuszeniu, nacieramy solą i białym pieprzem - niech odpocznie w chłodnym miejscu przynajmniej 1 godz. Tak przygotowaną kaczkę układamy w gęsiarce, skrapiamy tłuszczem i niech się piecze w piekarniku 60-80 min., początkowo w temperaturze ok. 200 stopni C, a następnie, kiedy się zarumieni, temperaturę zmniejszamy (180-160 stopni C).
W trakcie pieczenia polewamy kaczuszkę białym wytrawnym winem, a  będziemy go potrzebować około 1 szklanki. Kiedy już wytworzy się sos - polewamy tym sosem.

Jeden średni seler (ok. 25 dag) obrany ze skórki gotujemy w wodzie z  dodatkiem mleka. Ugotowany seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. 2-3 banany obrane ze skórki kroimy w plasterki. Garść orzechów włoskich, bez łupin, drobniutko siekamy. Możemy je rozdrobnić przy pomocy miksera, ale lepiej posiekać.

Upieczoną, miękką kaczkę kroimy na porcje, usuwając częściowo kości. Sos, który powstał podczas pieczenia pozbawiamy nadmiaru tłuszczu. Porcje kaczki ponownie wkładamy do gęsiarki. Do odtłuszczonego sosu dodajemy banany i seler, doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem, jeśli trzeba, dodajemy jeszcze szczyptę soli.
Tym pełnym smaku, ale delikatnym sosem, polewamy kaczkę i posypujemy orzechami - niech się to wszystko dusi jeszcze kilka minut.


WĄTRÓBKA W JABŁUSZKACH.

Pół kg wątróbki z drobiu, po umyciu i oczyszczeniu z błon, namoczyć w  mleku – niech tak postoi w chłodnym miejscu przynajmniej przez 1 godz. Po tym czasie wątróbkę wyjmujemy z mleka, osuszamy w papierowym ręczniku. Większe kawałki przekrawamy na pół. Wątróbkę smażymy na tłuszczu z obu stron. 2 winne jabłka, bez skórki i gniazdek nasiennych, kroimy w cząstki, w cząstki kroimy też obraną 1 średniej wielkości cebulę. Jabłka i cebulę podsmażamy, łączymy z wątróbką, dodajemy pół szklanki białego wytrawnego wina, pieprz i majeranek do smaku. Niech się to wszystko dusi na małym ogniu około 8 min. Wątróbkę solimy kiedy jest już gotowa, bezpośrednio przed podaniem.

Warto pamiętać:
* kaczkę rozmrażamy powoli (co najmniej dobę) w  lodówce, w temperaturze ok. 5 stopni C,
* najsmaczniejsze są kaczki młode,
* do pieczenia nadają się młode sztuki,
* ze sztuk starszych można przyrządzać paprykarz, potrawkę, można też takie mięso dusić,
* kaczka ma mięso bardzo smaczne, ale ciężkostrawne, nie należy więc jadać kaczki wieczorem.



Babcia Alina


© Elżbieta Lechowicz 2016. All rights reserved.
© JM Media 2016. All rights reserved.

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017