Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Poradnik Babci Aliny

 
Pod redakcją 
Elżbiety Lechowicz
Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

OTUL SIĘ SŁOŃCEM.

 

Każdy marzy by mieć pięknie opaloną skórę. Czujemy się wtedy młodziej, atrakcyjnie wyglądamy, tryskamy energią.
Opalenizna jest symbolem wakacji i przyjemności. Jednak nie możemy zapomnieć o tym, że źle dawkowane słońce niszczy i zabija. Cierpią też oczy, czasem łzawią, pieką, są spuchnięte i zaczerwienione. Skóra szybciej się starzeje. Lekarze i kosmetyczki, zalecają samoopalacze, które dają „opaloną” skórę bez jej wysuszenia. Sądzę jednak, że odpowiednie dawkowanie słońca, mądre opalanie się przy właściwej ochronie skóry przynosi wiele korzyści i nie ma negatywnego działania na skórę.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZJEDZ TALERZ ZUPY.

 

Czy zupy tuczą? Tak, jeśli są zawiesiste, tłuste, albo zbyt słone. Natomiast zupy lekkie, nie tłuste, powinny rozgrzać żołądek, zaostrzyć apetyt, a nie tuczyć. Nieocenione są zupy w różnego rodzaju dietach, dla dzieci i ludzi starszych.W staropolskiej kuchni, każda zupa poza rosołem, krupnikiem, żurem, kapuśniakiem i barszczem (które miały swoje nazwy) zwana była polewką. Były więc polewki piwne, migdałowe, grzybowe, grochowe, a na śniadanie pani młodej nazajutrz po ślubie podawano polewkę winną. Polewka piwna zyskała sławę, jako, że najbardziej upowszechniła się, jako posiłek nadający się do spożycia przed wyjazdem w drogę.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DIETA - JAK PIĘKNIE SZCZUPLEĆ?

 

Wiele pań (i panów - tak, tak!) z przerażeniem stwierdza, że pomimo tego, iż dużo nie jedzą - zamiast szczupleć - tyją. Zjadają przecież tylko trzy posiłki dziennie i tylko szklanka piwa i kieliszek alkoholu (no może dwa), te kilka filiżanek herbaty z cukrem i kawa (bez cukru jest wstrętna)...
Najlepiej jak zacznę pościć od jutra, stwierdza wiele pań, panowie zazwyczaj rezygnują z takich wyrzeczeń - z brzuszkiem, czy bez są zawsze piękni i pożądani, a silna wola w tym względzie nie jest potrzebna prawdziwemu mężczyźnie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KANTATA O KAWIE.

 

Jak to dobrze, że na świecie jest kawa - mówią jej wielbiciele, z lubością wdychają jej cudowny aromat. Lekarze głosili i głoszą rozmaite poglądy dotyczące właściwości zdrowotnych bądź szkodliwości kawy, ale na szczęście nie są między sobą zgodni. Pozostawmy te spory na boku, bo każdy, kto pije kawę, doskonale zdaje sprawę, kiedy i w jakiej ilości się nią delektować bez szkody dla zdrowia.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MELON.

 

Słodki, soczysty, aromatyczny, zasobny w witaminę C, kwas foliowy, karoten, pektyny i związki mineralne. Ze względu na zawartość kwasu foliowego ceniony przez medycynę naturalną.
Melony można jeść na surowo, sporządzać z nich kompoty, powidła, konfitury i marynaty, a z pewnych odmian jarzynę. W staropolskiej kuchni wielce cenione były konfitury z zielonego melona, zwłaszcza osuszone, którymi ozdabiano torty i mazurki. Cykatę można też sporządzać ze smażonych w cukrze skórek melona (lub kawona). W starych książkach kucharskich znajdujemy wiele przepisów na doskonały dodatek do zimnych mięs: kostki melona w occie, przyprawiane jak korniszony.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

O WIOSENNYCH WITAMINACH.

 

Maj, ten piękny wiosenny miesiąc, skłania nie tylko do miłości. Mamy też naturalną ochotę na smakowanie jędrnych i pachnących jarzyn. Moja kuchnia, nie tylko na wiosnę, nie może obejść się bez zielonej cebulki, rzodkiewki, szczypiorku, sałaty, ogórka czy natki pietruszki - najlepszych źródeł naturalnych witamin oraz mikroelementów, niezastąpionych dodatków do sałatek i wielu potraw.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BYŁ SOBIE MNISZEK.

 

Jednym z najpospolitszych, znanych wszystkim chwastów wiosennych jest żółto kwitnący „dmuchawiec”. Po przekwitnięciu i zdmuchnięciu białych, puchowych kulek zostaje łysa główka otoczona wianuszkiem suchych listków, co przypomina ogoloną głowę mnicha - stąd też jedna z jego nazw - „mniszek”.
Ma też inną nazwę: „męska stałość”, bo wystarczy dmuchnąć, wystarczy najlżejszy podmuch wiatru, a puchowe, białe kule znikają. Cała roślina w mlecznej barwie soku zawiera gorzką taraksacynę, olejek lotny, garbniki. W korzeniu jest sporo inuliny.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MAJOWE FANTAZJE TRUSKAWKOWE.

 

Jeśli zjemy 20 dag truskawek, zaspokoimy zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C na całe 24 godziny! Witaminy C organizm sam nie produkuje, musi być ona dostarczana z zewnątrz w pożywieniu. Skutki jej niedoboru w organizmie są znaczne: brak odporności, przyśpieszony proces starzenia się, a więc zmarszczki, pochyłe plecy, brzydkie starcze plamy na skórze.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BRZOZOWE ŁZY.

 

Bogata jest rodzina brzóz, zdobiących naszą ziemię. Najbardziej popularna to brzoza płacząca. Świeżutkie części jej gałązek pokryte są brodaweczkami. Są to krople żywicy, wydzielane przez małe gruczoły. Nazwano je łzami.
Niektóre plemiona słowiańskie właśnie na białych płatkach kory brzozowej robiły swoje pierwsze notatki. Brzoza związana jest bowiem od wieków ze Słowianami, bo bardzo dawno przywędrowała do nas. Wiadomo, że zanim na Ziemi pojawił się człowiek, brzoza już była.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ŚWIAT SMAKOŁYKÓW.

 

Na samą myśl o ulubionym smakołyku ślinka napływa do ust i pragniemy jak najszybciej poczuć smak ulubionego owocu, wędliny, ryby. Z radością myślimy wówczas o tym, co nam najbardziej smakuje.
Czy można stworzyć listę najpopularniejszych smakołyków? Byłoby to zapewne bardzo trudne, choć można sobie taką listę wyobrazić.
Słodkie figi i daktyle smakują nam, ale nie uznajemy ich za jakiś szczególny rarytas. Lubimy bardzo pomarańcze, owoce kiwi, a z bardziej konkretnych smakołyków wielu spośród nas chętnie jadałoby wędzonego węgorza, łososia, no i oczywiście kawior.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CHRYSTUS ZMARTWYCHWSTAŁ !

 

Wszystko zaczyna się „ab ovo”, czyli od przysłowiowego jajka. W zaraniu dziejów wierzono, że stanowi ono początek życia. Starożytni wyobrażali sobie wszechświat jako gigantyczne jajko uformowane przez najwyższego z bogów. To egipski bóg Ptah wytoczył jajko na kole garncarskim, ale pękło ono i właśnie dlatego powstał świat. Chrystus zmartwychwstał!
Dla chrześcijan jest jajo symbolem zmartwychwstania Chrystusa! Podobno najbardziej przydatne do poświęcenia były jajka zniesione w Wielki Czwartek, bo zapobiegać miały uszczerbkowi na zdrowiu po długim okresie postu. Jaja spożywane podczas wielkanocnego śniadania zapewniają zdrowie i pomyślność, a skorupki z nich, rzucone do sadu - dobre zbiory owoców, podane zaś kurom - lepszą ich nośność.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NA TRADYCYJNY, WIELKANOCNY STÓŁ

 

Święta Wielkanocne, jak wszystkie święta, dla Pań domu zaczynają się w kuchni.
Ale to właśnie dzięki kobietom zachowały się w naszych domach echa tradycyjnej, staropolskiej, doskonałej, świątecznej kuchni.
Pachnąca szynka, staropolska ćwikła, chrzan i królujące na stole jajka, mazurki, baby i torty. Zielony owies i baranek. Święcone...
Tak, to właśnie jest prawdziwy dom, który zostaje we wspomnieniach przez całe życie, dom, za którym będziemy zawsze tęsknić.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

RUMIANKOWA DOSKONAŁOŚĆ.

 

Do encyklopedii nauk przyrodniczych rumianek został włączony już przez Pliniusza. Doceniany był przez Hipokratesa i Dioskuridesa. Popularny w świecie antycznym i średniowieczu traci nieco ze swego blasku w XVIII i XIX wieku, by znowu wrócić, jako cenny środek leczniczy i kosmetyczny, po zbadaniu jego składu chemicznego oraz farmakologicznych właściwości. Od niepamiętnych czasów był rumianek doceniany i szeroko stosowany przez medycynę ludową.
Wydaje się, że jest to roślina, która przede wszystkim pomaga, ale nawet w stosunku do rumianku trzeba wykazać ostrożność, bo przecież może się zdarzyć, że jesteśmy uczuleni na ten łagodny środek. Nie może rumianek być stosowany zamiast leczenia u specjalisty.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZIELONE PRZEDWIOŚNIE.

 

Czas przedwiośnia wymaga szczególnej troski o zdrowie i dobre samopoczucie. Jesteśmy trochę osłabieni, znużeni, zmęczeni, cera jest szarawa i nieładna, włosy matowe i przybyło nam kilka zbędnych kilogramów.
Zdrowy człowiek każdego dnia powinien spożyć około 30 dag warzyw. Czy tej zimy jedliśmy ich tyle, ile trzeba? Co prawda coraz częściej jadamy surówki w miejsce popularnych w dawnej polskiej kuchni duszonych warzyw z dużą ilością tłuszczu ale jeszcze ciągle w okresie zimy i przedwiośnia jemy ich zdecydowanie za mało.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DZIEŃ ZAKOCHANYCH.

 

Dzień Świętego Walentego znany jest jako Dzień Zakochanych. Niegdyś uchodził w niektórych krajach za feralny, a Św. Walentego uważano za patrona epileptyków.
Przekorny charakter Anglików spowodował, że już w średniowieczu Dzień Św. Walentego, w którym ptaki mają ponoć łączyć się w pary, nabrał innego znaczenia. Przyjęto w Anglii, że w tym dniu (14 lutego) dokonuje się „wyboru” swojej sympatii i przesyła jej upominek, będący darem serca, a nie na ostentację obliczony. Upominek ten spełniał rolę miłosnego listu lub wyznania ciepłych, przyjaznych uczuć. Gdy emigranci z Wysp Brytyjskich zasiedlać poczęli północnoamerykański kontynent, Dzień Św. Walentego obchodzić poczęto i za oceanem.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017