Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Poradnik Babci Aliny

 
Pod redakcją 
Elżbiety Lechowicz
Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

MAJOWE FANTAZJE TRUSKAWKOWE.

 

Jeśli zjemy 20 dag truskawek, zaspokoimy zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C na całe 24 godziny! Witaminy C organizm sam nie produkuje, musi być ona dostarczana z zewnątrz w pożywieniu. Skutki jej niedoboru w organizmie są znaczne: brak odporności, przyśpieszony proces starzenia się, a więc zmarszczki, pochyłe plecy, brzydkie starcze plamy na skórze.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BRZOZOWE ŁZY.

 

Bogata jest rodzina brzóz, zdobiących naszą ziemię. Najbardziej popularna to brzoza płacząca. Świeżutkie części jej gałązek pokryte są brodaweczkami. Są to krople żywicy, wydzielane przez małe gruczoły. Nazwano je łzami.
Niektóre plemiona słowiańskie właśnie na białych płatkach kory brzozowej robiły swoje pierwsze notatki. Brzoza związana jest bowiem od wieków ze Słowianami, bo bardzo dawno przywędrowała do nas. Wiadomo, że zanim na Ziemi pojawił się człowiek, brzoza już była.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ŚWIAT SMAKOŁYKÓW.

 

Na samą myśl o ulubionym smakołyku ślinka napływa do ust i pragniemy jak najszybciej poczuć smak ulubionego owocu, wędliny, ryby. Z radością myślimy wówczas o tym, co nam najbardziej smakuje.
Czy można stworzyć listę najpopularniejszych smakołyków? Byłoby to zapewne bardzo trudne, choć można sobie taką listę wyobrazić.
Słodkie figi i daktyle smakują nam, ale nie uznajemy ich za jakiś szczególny rarytas. Lubimy bardzo pomarańcze, owoce kiwi, a z bardziej konkretnych smakołyków wielu spośród nas chętnie jadałoby wędzonego węgorza, łososia, no i oczywiście kawior.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CHRYSTUS ZMARTWYCHWSTAŁ !

 

Wszystko zaczyna się „ab ovo”, czyli od przysłowiowego jajka. W zaraniu dziejów wierzono, że stanowi ono początek życia. Starożytni wyobrażali sobie wszechświat jako gigantyczne jajko uformowane przez najwyższego z bogów. To egipski bóg Ptah wytoczył jajko na kole garncarskim, ale pękło ono i właśnie dlatego powstał świat. Chrystus zmartwychwstał!
Dla chrześcijan jest jajo symbolem zmartwychwstania Chrystusa! Podobno najbardziej przydatne do poświęcenia były jajka zniesione w Wielki Czwartek, bo zapobiegać miały uszczerbkowi na zdrowiu po długim okresie postu. Jaja spożywane podczas wielkanocnego śniadania zapewniają zdrowie i pomyślność, a skorupki z nich, rzucone do sadu - dobre zbiory owoców, podane zaś kurom - lepszą ich nośność.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NA TRADYCYJNY, WIELKANOCNY STÓŁ

 

Święta Wielkanocne, jak wszystkie święta, dla Pań domu zaczynają się w kuchni.
Ale to właśnie dzięki kobietom zachowały się w naszych domach echa tradycyjnej, staropolskiej, doskonałej, świątecznej kuchni.
Pachnąca szynka, staropolska ćwikła, chrzan i królujące na stole jajka, mazurki, baby i torty. Zielony owies i baranek. Święcone...
Tak, to właśnie jest prawdziwy dom, który zostaje we wspomnieniach przez całe życie, dom, za którym będziemy zawsze tęsknić.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

RUMIANKOWA DOSKONAŁOŚĆ.

 

Do encyklopedii nauk przyrodniczych rumianek został włączony już przez Pliniusza. Doceniany był przez Hipokratesa i Dioskuridesa. Popularny w świecie antycznym i średniowieczu traci nieco ze swego blasku w XVIII i XIX wieku, by znowu wrócić, jako cenny środek leczniczy i kosmetyczny, po zbadaniu jego składu chemicznego oraz farmakologicznych właściwości. Od niepamiętnych czasów był rumianek doceniany i szeroko stosowany przez medycynę ludową.
Wydaje się, że jest to roślina, która przede wszystkim pomaga, ale nawet w stosunku do rumianku trzeba wykazać ostrożność, bo przecież może się zdarzyć, że jesteśmy uczuleni na ten łagodny środek. Nie może rumianek być stosowany zamiast leczenia u specjalisty.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZIELONE PRZEDWIOŚNIE.

 

Czas przedwiośnia wymaga szczególnej troski o zdrowie i dobre samopoczucie. Jesteśmy trochę osłabieni, znużeni, zmęczeni, cera jest szarawa i nieładna, włosy matowe i przybyło nam kilka zbędnych kilogramów.
Zdrowy człowiek każdego dnia powinien spożyć około 30 dag warzyw. Czy tej zimy jedliśmy ich tyle, ile trzeba? Co prawda coraz częściej jadamy surówki w miejsce popularnych w dawnej polskiej kuchni duszonych warzyw z dużą ilością tłuszczu ale jeszcze ciągle w okresie zimy i przedwiośnia jemy ich zdecydowanie za mało.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DZIEŃ ZAKOCHANYCH.

 

Dzień Świętego Walentego znany jest jako Dzień Zakochanych. Niegdyś uchodził w niektórych krajach za feralny, a Św. Walentego uważano za patrona epileptyków.
Przekorny charakter Anglików spowodował, że już w średniowieczu Dzień Św. Walentego, w którym ptaki mają ponoć łączyć się w pary, nabrał innego znaczenia. Przyjęto w Anglii, że w tym dniu (14 lutego) dokonuje się „wyboru” swojej sympatii i przesyła jej upominek, będący darem serca, a nie na ostentację obliczony. Upominek ten spełniał rolę miłosnego listu lub wyznania ciepłych, przyjaznych uczuć. Gdy emigranci z Wysp Brytyjskich zasiedlać poczęli północnoamerykański kontynent, Dzień Św. Walentego obchodzić poczęto i za oceanem.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SZCZĘŚCIE I PECH.

 

Niektórzy są zdania, ze każdy dzień tygodnia ma swoją energię, jest bardziej lub mniej korzystny dla naszych wszystkich działań.
Czy tak jest rzeczywiście?
Sprawdź, który dni tygodnia przynoszą szczęście, a które są pechowe.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KAWIOROWE WSPOMNIENIE.

 

21 stycznia 1961 roku, po ceremonii zaprzysiężenia i wojskowej paradzie nowy prezydent Stanów Zjednoczonych, John Kennedy i jego żona Jacąueline udali się na przyjęcie w rodzinnym gronie w Białym Domu. Oczom zebranych okazała się góra czarnego kawioru, królującego pośrodku stołu w wielkiej misie do ponczu...
Kawior jada się od stuleci, ale prawdziwe uznanie zyskał w wieku XIX, kiedy po klęsce Napoleona I Francja była okupowana przez Rosjan, którzy smakołyk ten sprowadzili do Paryża. Wkrótce znalazł się on na stołach władców, był przystawką serwowaną na eleganckich przyjęciach i w najlepszych restauracjach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SZLACHETNY SMAK KIWI.

 

Kiwi, zwane też chińskim agrestem lub chińskimi winogronami, pochodzi z Chin. W 1959 roku nowozelandzka firma, która rozwinęła światowy handel tymi owocami, postanowiła nadać im nazwę „kiwi“, by nie mylono ich ze zwykłym agrestem. Nie są te owoce co prawda podobne do ptaków kiwi, żyjących w lasach Nowej Zelandii, ale stały się - podobnie jak ich ptasi imiennicy - symbolem tego kraju.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BIGOS JUŻ GOTÓW !

 

Bigos, ta staropolska potrawa kojarzy się z czasem zimy, mrozem, śniegiem, polowaniem, huczną zabawą do białego dnia. Mniej dzisiaj amatorów całonocnych balów, a i z polowaniem nie jest tak jak dawniej.
A bigos? Pozostał jedną z najbardziej znanych i lubianych potraw.
Pisano niegdyś, że „bigos hultajski, podobnie jak barszcz i zrazy jest najukochańszą potrawą kuchni polskiej”.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

OPOWIEŚĆ WIGILIJNA.

 

Wieczór wigilijny, Święta Bożego Narodzenia - to czas, kiedy Polacy w kraju i Polacy rozsypani po całym świecie zbierają się przy wigilijnym stole, dzielą opłatkiem, spożywają wieczerzę, śpiewają kolędy... Różne były te polskie Wigilie: bolesne i pełne lęku, radosne i pełne spokoju.
Zawsze na polskim stole, bez względu na to, gdzie on się znajduje, czeka opłatek, a dzielenie się nim jest najpiękniejszym momentem Wigilii.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KORZENNE... "GWOŹDZIE".

 

Wyglądem przypominają zwykłe, małe gwoździe, mają przyjemny, korzenny zapach, w smaku są lekko piekące. Odkryli je portugalscy żeglarze, którzy w 1512 roku dotarli do Moluków - archipelagu we wschodniej części Indonezji.
Przez prawie 100 lat Portugalczycy dyktowali cenę, bo mieli monopol na handel goździkami. Po Portugalczykach przez prawie 200 lat handlowali nimi Holendrzy. Monopol został przełamany dopiero w XVII wieku dzięki Francuzom, którzy na wyspie Seram znaleźli dziko rosnące goździkowe drzewa.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CYTRYNY.

 

W kuchni cytryny mają tak szerokie zastosowanie, jak żaden inny owoc. Dodatek cytryny uszlachetnia smak wielu zup, mięs, sosów, sałatek, surówek, ciast i deserów. Wspaniałe są cytrynowe konfitury, a filiżanka aromatycznej herbaty z miodem i cytryną czyni cuda.
W Polsce modę na cytrusy wprowadziła królowa Bona, choć znane były one u nas wcześniej. Delektował się nimi najpierw krakowski dwór, ale szybko rozwinął się handel cytrynami i pomarańczami.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017