Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Poradnik Babci Aliny

 
Pod redakcją 
Elżbiety Lechowicz
Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

KSIĄŻĘ GRZYBÓW.

 

Słynny Anthelme Brillat-Savarin, autor książki „Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej”, nazwał pieczarkę księciem grzybów. Uszlachetnia ona wiele prostych potraw.
Zwykła pieczeń wieprzowa, gulasz, zyskują na smaku. Jajecznica z pieczarkami, omlet, sosy z ich dodatkiem - to jest to.
Pieczarki hoduje się już od średniowiecza. Rosną też dziko na łąkach i pastwiskach. Najsmaczniejsze są pieczarki młode o białych, kulistych kapeluszach i grubych trzonkach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ORZECHY WARTO JEŚĆ.

 

Cenne właściwości zdrowotne i smakowe włoskich orzechów znane są od starożytności.
Jądro orzecha wyglądem przypomina miniaturowy ludzki mózg. Przypisywano orzechom właściwości lecznicze, wierzono, że rozjaśniają myśli. To prawda, że dostarczają orzechy cennych substancji dających zdrowie. No i ten wspaniały smak…
Owoc orzecha włoskiego zamknięty w twardej skorupie zawiera nasienie jadalne o 50-70 proc. zawartości tłuszczu - oleju orzechowego, 9-18 proc. białka, cukry, witaminy A, B, P, E. Także sole mineralne: potas, sód, wapń, magnez, mangan, fosfor, siarkę i inne.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

JESIEŃ PACHNIE SŁODKO.

 

Śliwki pochodzą prawdopodobnie z Persji, do Europy przywędrowały dzięki Aleksandrowi Wielkiemu. Na naszych ziemiach owocowały obficie, ulepszano ich odmiany, by mogły cieszyć podniebienia wielkich i maluczkich tego świata. Są jednym z najsmaczniejszych owoców przełomu lata i jesieni.
Z pierwszymi chwilami jesieni, pięknej, roztaczającej tajemnicze mgiełki i tej, która przynosi poranne przymrozki i coraz krótszy dzień, kojarzy się wrzos. Pachnie delikatnie, kwitnie przepięknie tworząc różowoliliowe dywany w sosnowych lasach, na zrębach, łąkach, górskich murawach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

JABŁKA - ELIKSIR MŁODOŚCI.

 

Najcenniejsze w jabłkach są pektyny, które mają zbawienny wpływ na nasz przewód pokarmowy, regulują florę bakteryjną i usuwają z organizmu substancje, które przyczyniają się do powstawania nadmiaru cholesterolu.
Zjadając każdego dnia dwa jabłka, nie powinniśmy specjalnie obawiać się miażdżycy.
Jabłka w Polsce znane były od dawna, już w prehistorycznych czasach kwaszono je na zimę. Szczepienie drzew owocowych wprowadzili u nas cystersi - przybyli w XII w. do Polski zakonnicy z Zachodu.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

LAWENDOWY CZAS PRZYSZEDŁ.

 

Słynny krakowski Stary Kleparz kwitnie fioletowo-niebiesko, przyjemnie pachnąc jakże delikatnymi kwiatuszkami lawendy. Używa się ich w medycynie, kosmetyce i w kuchni. Potrzebne są w każdym prawdziwym domu.
W staropolskim domu oprócz wonnych korzeni, leśnych i łąkowych przypraw, kandyzowanych owoców, skórek pomarańczowych i cytrynowych, domowych octów i nalewek, w apteczce nie brakowało wyrobów domowej kosmetyki i farmacji.
Poczesne miejsce zajmowała w niej lawenda, „niezastąpiona w paraliżach” i dodawana do „wódek zaprawnych lawendą”.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZDROWIE W STRĄKU.

 

Jak wiele warta jest papryka dla naszego organizmu, dziś już nikogo nie trzeba przekonywać, a wielość gatunków dostępnych praktycznie przez cały rok pozwala znaleźć ulubiony smak. Korzystajmy z paprykowego sezonu, gdy jest ona najtańsza i najbogatsza w witaminy, delektujmy się jej smakiem dającym zdrowie.
Do Europy przybyła papryka w XV wieku przywieziona przez Hiszpanów z Ameryki, stąd jej pierwotna nazwa pieprz hiszpański. Kontynuowała swą podróż, zawędrowała do Francji, Włoch, a także do Turcji.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZDROWA SŁODYCZ MIODU.

 

Jedz miód, bo daje on młodość, zdrowie i urodę... tak twierdzili wielcy starożytni mężowie: Hipokrates - ojciec medycyny i słynny Pitagoras.
Obaj panowie dożyli sędziwego wieku w dobrym zdrowiu.
Pod względem odżywczym miód stanowi niepowtarzalną kompozycję. Jest wysokokaloryczny, łatwo przyswajalny. Zawiera ponad 60 niezwykle cennych składników.
Jest trwały, ale łatwo wchłania zapachy. Nie należy więc go przechowywać w otwartych naczyniach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BRZOSKWINIOWA DELIKATNOŚĆ.

 

Brzoskwinie mają dużo witamin, zasobne są w magnez, żelazo, wapń.
Poleca się je szczególnie osobom, które pracują w warunkach narzucających siedzący tryb życia i które pragną jednak stracić trochę kilogramów, bo zawarty w brzoskwiniach cukier ułatwia między innymi trawienie.
Trzeba też przyznać, że brzoskwinie nie mają zbyt wielu kalorii.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

OTUL SIĘ SŁOŃCEM.

 

Każdy marzy by mieć pięknie opaloną skórę. Czujemy się wtedy młodziej, atrakcyjnie wyglądamy, tryskamy energią.
Opalenizna jest symbolem wakacji i przyjemności. Jednak nie możemy zapomnieć o tym, że źle dawkowane słońce niszczy i zabija. Cierpią też oczy, czasem łzawią, pieką, są spuchnięte i zaczerwienione. Skóra szybciej się starzeje. Lekarze i kosmetyczki, zalecają samoopalacze, które dają „opaloną” skórę bez jej wysuszenia. Sądzę jednak, że odpowiednie dawkowanie słońca, mądre opalanie się przy właściwej ochronie skóry przynosi wiele korzyści i nie ma negatywnego działania na skórę.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZJEDZ TALERZ ZUPY.

 

Czy zupy tuczą? Tak, jeśli są zawiesiste, tłuste, albo zbyt słone. Natomiast zupy lekkie, nie tłuste, powinny rozgrzać żołądek, zaostrzyć apetyt, a nie tuczyć. Nieocenione są zupy w różnego rodzaju dietach, dla dzieci i ludzi starszych.W staropolskiej kuchni, każda zupa poza rosołem, krupnikiem, żurem, kapuśniakiem i barszczem (które miały swoje nazwy) zwana była polewką. Były więc polewki piwne, migdałowe, grzybowe, grochowe, a na śniadanie pani młodej nazajutrz po ślubie podawano polewkę winną. Polewka piwna zyskała sławę, jako, że najbardziej upowszechniła się, jako posiłek nadający się do spożycia przed wyjazdem w drogę.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DIETA - JAK PIĘKNIE SZCZUPLEĆ?

 

Wiele pań (i panów - tak, tak!) z przerażeniem stwierdza, że pomimo tego, iż dużo nie jedzą - zamiast szczupleć - tyją. Zjadają przecież tylko trzy posiłki dziennie i tylko szklanka piwa i kieliszek alkoholu (no może dwa), te kilka filiżanek herbaty z cukrem i kawa (bez cukru jest wstrętna)...
Najlepiej jak zacznę pościć od jutra, stwierdza wiele pań, panowie zazwyczaj rezygnują z takich wyrzeczeń - z brzuszkiem, czy bez są zawsze piękni i pożądani, a silna wola w tym względzie nie jest potrzebna prawdziwemu mężczyźnie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KANTATA O KAWIE.

 

Jak to dobrze, że na świecie jest kawa - mówią jej wielbiciele, z lubością wdychają jej cudowny aromat. Lekarze głosili i głoszą rozmaite poglądy dotyczące właściwości zdrowotnych bądź szkodliwości kawy, ale na szczęście nie są między sobą zgodni. Pozostawmy te spory na boku, bo każdy, kto pije kawę, doskonale zdaje sprawę, kiedy i w jakiej ilości się nią delektować bez szkody dla zdrowia.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MELON.

 

Słodki, soczysty, aromatyczny, zasobny w witaminę C, kwas foliowy, karoten, pektyny i związki mineralne. Ze względu na zawartość kwasu foliowego ceniony przez medycynę naturalną.
Melony można jeść na surowo, sporządzać z nich kompoty, powidła, konfitury i marynaty, a z pewnych odmian jarzynę. W staropolskiej kuchni wielce cenione były konfitury z zielonego melona, zwłaszcza osuszone, którymi ozdabiano torty i mazurki. Cykatę można też sporządzać ze smażonych w cukrze skórek melona (lub kawona). W starych książkach kucharskich znajdujemy wiele przepisów na doskonały dodatek do zimnych mięs: kostki melona w occie, przyprawiane jak korniszony.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

O WIOSENNYCH WITAMINACH.

 

Maj, ten piękny wiosenny miesiąc, skłania nie tylko do miłości. Mamy też naturalną ochotę na smakowanie jędrnych i pachnących jarzyn. Moja kuchnia, nie tylko na wiosnę, nie może obejść się bez zielonej cebulki, rzodkiewki, szczypiorku, sałaty, ogórka czy natki pietruszki - najlepszych źródeł naturalnych witamin oraz mikroelementów, niezastąpionych dodatków do sałatek i wielu potraw.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BYŁ SOBIE MNISZEK.

 

Jednym z najpospolitszych, znanych wszystkim chwastów wiosennych jest żółto kwitnący „dmuchawiec”. Po przekwitnięciu i zdmuchnięciu białych, puchowych kulek zostaje łysa główka otoczona wianuszkiem suchych listków, co przypomina ogoloną głowę mnicha - stąd też jedna z jego nazw - „mniszek”.
Ma też inną nazwę: „męska stałość”, bo wystarczy dmuchnąć, wystarczy najlżejszy podmuch wiatru, a puchowe, białe kule znikają. Cała roślina w mlecznej barwie soku zawiera gorzką taraksacynę, olejek lotny, garbniki. W korzeniu jest sporo inuliny.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017