Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Poradnik Babci Aliny

 
Pod redakcją 
Elżbiety Lechowicz
Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

ZIARENKA PEŁNE MŁODOŚCI.

 

Spotykamy często ludzi znacznie od nas starszych, ciężko pracujących a wyglądających młodziej od nas! Co jest tego przyczyną?
Tajemnica polega na systematycznym stosowaniu kosmetyków i na bacznym zwracaniu uwagi na naszą dietę. Wszędzie czytamy, że powinniśmy nie przejadać się, ograniczać ilość węglowodanów i tłuszczów, spożywać dużo witamin i soli mineralnych oraz racjonalną ilość produktów białkowych.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

URODA WE WŁOSACH.

 

Włosy to liczący się atrybut urody. Zaniedbane i matowe albo wysuszone źle zrobioną trwałą odbierają sex-appeal nawet najładniejszej dziewczynie. Włosy mogą stanowić piękną oprawę twarzy małej dziewczynki, podlotka, młodej i jak najbardziej dojrzałej pani, jednak trzeba dobrać kolor włosów i rodzaj fryzury indywidualnie do kształtu twarzy, wzrostu, wagi, no i wieku. Włosy okalając twarz pozwalają ukryć zbyt wysokie lub niskie czoło, zmarszczki na nim, nie najładniejsze uszy, zbyt krótką szyję, skorygować kształt buzi okrągłej, wydłużonej, czy w kształcie serca...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

POKOCHAJ SWĄ URODĘ.

 

Korzystając z wolnej chwili, spójrz krytycznie na własne odbicie w lustrze. Nie możesz powiedzieć, że jesteś zadowolona ze swojego wyglądu.
Skóra wydaje się taka szara, oczy nie błyszczą tak, jak jeszcze kilka miesięcy temu.
No i włosy. Są wysuszone, a jednocześnie od skóry się przetłuszczają.
Nie martw się, to wszystko możesz zmienić, poprawić, jeśli tylko tego pragniesz i będziesz konsekwentna w swoich działaniach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KONIEC Z KATAREM!

 

Jesienią i zimą często cierpimy na różnego rodzaju przeziębienia, grypki i katary. Jak chronić się przed tymi chorobami? To pytanie zadajemy sobie od wieków. Dreszcze, bóle mięśniowo-stawowe, bóle głowy, kaszel, katar, podniesiona temperatura i ogólne rozbicie to objawy nieprzyjemne. Wiadomo też, że te dość lekko traktowane przez nas dolegliwości mogą spowodować powikłania bardzo poważne, między innymi choroby płuc, krążenia, serca.
Co prawda, nie zawsze da się uniknąć zaziębienia, grypy, kataru, ale kierując się praktycznymi zaleceniami można je ograniczyć.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH - CZAS ZADUMY.

 

Kult zmarłych zajmuje istotne miejsce w religiach i kulturach większości społeczeństw chrześcijańskich i niechrześcijańskich.
W naszym kręgu kulturowym czcimy groby bliskich i narodowych bohaterów, pola zbroczone żołnierską krwią i miejsca męczeństwa.
W polskiej tradycji Zaduszki sprzęgły się w jedno święto z uroczystością Wszystkich Świętych. Obydwa te święta mają wielowiekową historię.
Wspólnoty wczesnochrześcijańskie obdarzały kultem szczególnym męczenników, którzy zginęli za wiarę w czasie rzymskich prześladowań.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

RZECZ O MARCHEWCE.

 

Średniowieczna legenda mówi, że marchewka najpierw była biała.
Jednak kiedyś, jeszcze za czasów pierwszych chrześcijan, rzymscy żołnierze zażądali od pewnej dziewczyny, by wyparła się Chrystusa. Wierna swym przekonaniom Maria odmówiła pomimo tortur, jakie wobec niej zastosowano. Bili ją, a krople krwi padały na marchew, bo właśnie ją czyściła. Od tej krwi biała marchew zmieniła kolor na pomarańczowy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KISZONA KAPUSTA NAJLEPSZA NA ZIMĘ.

 

O kiszonej kapuście pisał już Mikołaj Rej w „Żywocie człowieka poczciwego”, gdzie znajdujemy przepis na jej kiszenie.
Kiszona kapusta jest wyjątkowo bogatym źródłem witaminy C, zawiera też witaminy grupy B, witaminę A, E i K, a także potrzebne mikroelementy: wapń, potas, siarkę i arsen. Jest nie tylko zdrowa, ale i łatwiej strawna, niż kapusta świeża.
Surowa, kiszona kapusta ma właściwości przeciwdziałania rozwojowi bakterii w przewodzie pokarmowym człowieka, a szklanka soku z kiszonej kapusty, wypita na czczo, wydatnie łagodzi „kaca”. Kapustę można kisić w wekach, większych słojach typu „Twist-off”, w kamiennych garnkach, beczułkach, beczkach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KSIĄŻĘ GRZYBÓW.

 

Słynny Anthelme Brillat-Savarin, autor książki „Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej”, nazwał pieczarkę księciem grzybów. Uszlachetnia ona wiele prostych potraw.
Zwykła pieczeń wieprzowa, gulasz, zyskują na smaku. Jajecznica z pieczarkami, omlet, sosy z ich dodatkiem - to jest to.
Pieczarki hoduje się już od średniowiecza. Rosną też dziko na łąkach i pastwiskach. Najsmaczniejsze są pieczarki młode o białych, kulistych kapeluszach i grubych trzonkach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ORZECHY WARTO JEŚĆ.

 

Cenne właściwości zdrowotne i smakowe włoskich orzechów znane są od starożytności.
Jądro orzecha wyglądem przypomina miniaturowy ludzki mózg. Przypisywano orzechom właściwości lecznicze, wierzono, że rozjaśniają myśli. To prawda, że dostarczają orzechy cennych substancji dających zdrowie. No i ten wspaniały smak…
Owoc orzecha włoskiego zamknięty w twardej skorupie zawiera nasienie jadalne o 50-70 proc. zawartości tłuszczu - oleju orzechowego, 9-18 proc. białka, cukry, witaminy A, B, P, E. Także sole mineralne: potas, sód, wapń, magnez, mangan, fosfor, siarkę i inne.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

JESIEŃ PACHNIE SŁODKO.

 

Śliwki pochodzą prawdopodobnie z Persji, do Europy przywędrowały dzięki Aleksandrowi Wielkiemu. Na naszych ziemiach owocowały obficie, ulepszano ich odmiany, by mogły cieszyć podniebienia wielkich i maluczkich tego świata. Są jednym z najsmaczniejszych owoców przełomu lata i jesieni.
Z pierwszymi chwilami jesieni, pięknej, roztaczającej tajemnicze mgiełki i tej, która przynosi poranne przymrozki i coraz krótszy dzień, kojarzy się wrzos. Pachnie delikatnie, kwitnie przepięknie tworząc różowoliliowe dywany w sosnowych lasach, na zrębach, łąkach, górskich murawach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

JABŁKA - ELIKSIR MŁODOŚCI.

 

Najcenniejsze w jabłkach są pektyny, które mają zbawienny wpływ na nasz przewód pokarmowy, regulują florę bakteryjną i usuwają z organizmu substancje, które przyczyniają się do powstawania nadmiaru cholesterolu.
Zjadając każdego dnia dwa jabłka, nie powinniśmy specjalnie obawiać się miażdżycy.
Jabłka w Polsce znane były od dawna, już w prehistorycznych czasach kwaszono je na zimę. Szczepienie drzew owocowych wprowadzili u nas cystersi - przybyli w XII w. do Polski zakonnicy z Zachodu.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

LAWENDOWY CZAS PRZYSZEDŁ.

 

Słynny krakowski Stary Kleparz kwitnie fioletowo-niebiesko, przyjemnie pachnąc jakże delikatnymi kwiatuszkami lawendy. Używa się ich w medycynie, kosmetyce i w kuchni. Potrzebne są w każdym prawdziwym domu.
W staropolskim domu oprócz wonnych korzeni, leśnych i łąkowych przypraw, kandyzowanych owoców, skórek pomarańczowych i cytrynowych, domowych octów i nalewek, w apteczce nie brakowało wyrobów domowej kosmetyki i farmacji.
Poczesne miejsce zajmowała w niej lawenda, „niezastąpiona w paraliżach” i dodawana do „wódek zaprawnych lawendą”.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZDROWIE W STRĄKU.

 

Jak wiele warta jest papryka dla naszego organizmu, dziś już nikogo nie trzeba przekonywać, a wielość gatunków dostępnych praktycznie przez cały rok pozwala znaleźć ulubiony smak. Korzystajmy z paprykowego sezonu, gdy jest ona najtańsza i najbogatsza w witaminy, delektujmy się jej smakiem dającym zdrowie.
Do Europy przybyła papryka w XV wieku przywieziona przez Hiszpanów z Ameryki, stąd jej pierwotna nazwa pieprz hiszpański. Kontynuowała swą podróż, zawędrowała do Francji, Włoch, a także do Turcji.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZDROWA SŁODYCZ MIODU.

 

Jedz miód, bo daje on młodość, zdrowie i urodę... tak twierdzili wielcy starożytni mężowie: Hipokrates - ojciec medycyny i słynny Pitagoras.
Obaj panowie dożyli sędziwego wieku w dobrym zdrowiu.
Pod względem odżywczym miód stanowi niepowtarzalną kompozycję. Jest wysokokaloryczny, łatwo przyswajalny. Zawiera ponad 60 niezwykle cennych składników.
Jest trwały, ale łatwo wchłania zapachy. Nie należy więc go przechowywać w otwartych naczyniach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BRZOSKWINIOWA DELIKATNOŚĆ.

 

Brzoskwinie mają dużo witamin, zasobne są w magnez, żelazo, wapń.
Poleca się je szczególnie osobom, które pracują w warunkach narzucających siedzący tryb życia i które pragną jednak stracić trochę kilogramów, bo zawarty w brzoskwiniach cukier ułatwia między innymi trawienie.
Trzeba też przyznać, że brzoskwinie nie mają zbyt wielu kalorii.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017