Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

Poradnik Babci Aliny

 
Pod redakcją 
Elżbiety Lechowicz
Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

SZCZĘŚCIE I PECH.

 




Nie lubisz poniedziałków? Ja też nie!
Każdy dzień ma swoją energię, moc, przynosi szczęście albo pecha, a może jest neutralny?
Wybierz swój dzień tygodnia, ten najlepszy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

14 LUTEGO "DZIEŃ ZAKOCHANYCH"...

 


...NIE ZAPOMNIJ O WALENTYNKACH !!!

Przeciwnicy amerykańskich zwyczajów uważają Walentynki za typowo amerykańską uroczystość.
Tymczasem obchody dnia zakochanych przyszły do Ameryki (i do wielu innych krajów równocześnie) wraz z migracją milionów Anglików, Szkotów, Walijczyków i Irlandczyków do kolonii, dominiów i  Stanów Zjednoczonych. Wraz z nimi przez ocean przepłynęły liczne tradycje - także i ta, która związana jest z Dniem Zakochanych.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

POCHWAŁA WODY MINERALNEJ.

 


Kiedy chcemy ugasić pragnienie, najczęściej sięgamy po różnego rodzaju napoje orzeźwiające, lemoniady i colę.
Czy rzeczywiście gaszą pragnienie?
Są przecież mocno słodzone, co nie sprzyja zaspokojeniu pragnienia, za to dostarczają w sposób przez nas niekontrolowany sporą dawkę kalorii, które powodują tycie nie służąc zdrowiu.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KARNAWAŁ TRWA.

 

Faworki, czyli chrust, to karnawałowy przysmak. U nas zadomowiły się w połowie wieku dziewiętnastego i popularne są do dziś. Choć pochodzą z kuchni francuskiej, w ciągu lat stały się tak bardzo polskie, że zaczęliśmy je nazywać chrustem, bo rzeczywiście wyglądem nieco przypominają suche gałązki opadłe z krzewów i wierzchołków drzew.
„Łakoma rzecz chrust” mówi przysłowie. I słusznie, bo któż nie lubi tego delikatnego, kruchego, choć bardzo tuczącego karnawałowego przysmaku.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KAWIOR - NAJDROŻSZY PRZYSMAK.

 


21 stycznia 1961 roku, po ceremonii zaprzysiężenia i wojskowej paradzie nowy prezydent Stanów Zjednoczonych John Kennedy i jego żona Jacqueline udali się na przyjęcie w rodzinnym gronie w Białym Domu. Oczom zebranych ukazała się góra czarnego kawioru, królująca pośrodku stołu w wielkiej misie do ponczu...

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KARNAWAŁOWY TUPOT... KOTKÓW.

 

Karnawał trwa. Co zrobić, gdy kotki głośno... tupią?
Kac, to uczucie, którego każdy doświadczył choć raz w życiu. W tej trudnej chwili ma się wrażenie, że poduszka jest z kamienia, głowa składa się z rozbitych kawałków, niezbyt dokładnie pasujących do siebie, żołądek wyczynia wyjątkowe harce a kotki głośno tupią po dywanie.
Każdy z nas ma własną receptę na leczenie kaca, ale czy zawsze jest to metoda skuteczna?
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SYLWESTROWA MAGIA.

 



Sylwester to nie tylko szampańska zabawa i łzy, że... starzejemy się.
To także czas magii i wróżb.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WRÓŻBY NA WIGILIJNY DZIEŃ.

 


Dzień Wigilii - najpiękniejszy w roku, pełen miłości i wybaczenia, wspomnień słodkich i tych smutnych, skłania nas do poczynań, które mają dać nam nadzieję na dobry kolejny rok.

W Polskiej tradycji dużo jest takich właśnie wróżb i przysłów. Może się sprawdzą.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BARBURKI, BASIE, BASIEŃKI.

 


4 grudnia imieniny obchodzą Barbary - dziewczyny piękne, mądre i odważne. Patronki górników na co dzień i od święta.
To święto szczególnie uroczyście obchodzone jest na Śląsku. Tego dnia przy stole gromadzi się cała rodzina a pani domu podaje śląskie, tradycyjne potrawy. Wiele z nich nie jest znanych w innych regionach Polski, czasem potrawy te występują jedynie pod inną nazwą. Śląska kuchnia jest smakowita i zdrowa.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MIÓD - SUBSTANCJA CZARODZIEJSKA.

 
 


Miód w dawnych czasach spożywany był przez młodych małżonków w miesiącu następującym po dokonaniu ślubnych obrzędów celem uzyskania zdrowego potomstwa.
Stąd wzięło się określenie „miodowy miesiąc”.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MANDARYNKI I KLEMENTYNKI.

 



Niewiele dłużej niż sto lat cieszymy swe europejskie podniebienie mandarynkami.
Te pochodzące z Chin żółtoczerwone, soczyste i niezwykle aromatyczne owoce, uprawia się dziś głównie w  basenie Morza Śródziemnego i eksportuje stamtąd na cały świat.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CZAS WRÓŻB I PRZEPOWIEDNI.

 


Stary jak świat jest zwyczaj odgadywania przyszłości, wróżenia o tym, co nas czeka złego, a już szczególnie chcemy wiedzieć co spotka nas dobrego i miłego w życiu.
Wedle domowego polskiego zwyczaju jest pięć takich dni w roku, w których czynione wróżby sprawdzają się.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOBRO W CYTRYNACH.

 


W Polsce modę na cytryny wprowadziła królowa Bona, choć znane były one u nas wcześniej. Delektował się nimi najpierw krakowski dwór, ale szybko rozwinął się handel cytrynami i pomarańczami. Kupowano je na sztuki i używano przede wszystkim jako dodatku do potraw.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

JESIENNE KLIMATY.

 

JABŁKA - KĘS SOCZYSTEJ MŁODOŚCI.


Jesienne stragany pełne są dorodnych, soczystych i aromatycznych jabłek.
Każdy znajdzie dla siebie ulubioną odmianę tych pysznych owoców bo hodujemy w Polsce ok. 40-tu ich odmian. Letnie, jesienne, zimowe...
Te jesienne są najsmaczniejsze i najzdrowsze, bo pełne jeszcze słońca i wspomnień letnich dni.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017