Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Poradnik Babci Aliny

 
Pod redakcją 
Elżbiety Lechowicz
Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

DOBRO W POMARAŃCZY.

 

To właśnie ona - złota, pełna słońca, soku i aromatu - pomarańcza, kojarzy się z miłym nastrojem. Kiedyś, w okresie mojego dzieciństwa, można było kupić pomarańcze tylko w okresie świątecznym, a później, w ciężkim okresie lat osiemdziesiątych, dostępne były tylko w Pewexie. Ale to mamy już za sobą.
Pomarańcze kupujemy przez cały rok, choć najsmaczniejsze są wczesną wiosną - zaraz po zbiorach, przypadających w Grecji na początku lutego, w innych krajach śródziemnomorskich również w pierwszym kwartale roku.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CZUŁOŚĆ DLA DŁONI.

 

Kiedy patrzymy na rękę człowieka, z łatwością możemy określić jego zajęcie, stan zdrowia i finansów. Wtajemniczeni czytają z ręki nie tylko charakter właściciela, ale i jego los. Ręce są niezwykle wymowne, niektórzy twierdzą, że bardziej niż twarz. Dlatego, jeśli tylko jest możliwość, poświęćmy im trochę czasu. To nie luksus, to konieczność. Nie jest już dzisiaj problemem demonstrowanie idealnego manicure, pięknych paznokci, bo sztuka kosmetyki jest tak doskonała, że można nie tylko przyklejać paznokcie, oczywiście sztuczne, uzupełniać, ale i uratować paznokieć bliski złamania.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CZOSNEK WARTO JEŚĆ!

 

Zanim świat poznał antybiotyki, to właśnie czosnek używany był jako środek zapobiegający chorobom tak strasznym, jak dżuma, cholera, dur brzuszny i plamisty.
Wiadomo też dzisiaj, że szczepionki oraz antybiotyki coraz częściej powodują uodpornianie się wielu szczepów bakterii, natomiast nie ma to nigdy miejsca po zastosowaniu czosnku. Cudowne właściwości czosnku znane są od wieków.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KALENDARZE. KAŻDEGO ROKU NOWY.

 

Pierwszy, wydany w języku polskim kalendarz ukazał się w 1516 roku. Słowo kalendarz pochodzi z języka łacińskiego calendae - czyli pierwszy dzień miesiąca. Ciekawa jest historia tej szczególnej księgi, każdego roku nowej…
Początkowo kalendarze informowały o datach kościelnych świąt, z biegiem czasu stały się doradcami, jak bańki stawiać i krew puszczać, zdradzały sposób jak wykryć cykorię w kawie mielonej, podawały metody prania bielizny oszczędnego i porządnego.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WIGILIJNA WIECZERZA.

 

Polskie Boże Narodzenie to najpiękniejsze święta, swojskie, rodzinne. Staramy się, by przebiegały miło, spokojnie, dbamy by na stole znalazły się tradycyjne potrawy. Głównym akcentem Bożego Narodzenia była i jest wieczerza wigilijna.
Rozpoczynamy wieczerzę wigilijną dzieląc się opłatkiem, składając życzenia szczęścia, zdrowia, spokoju...Staropolskie opłatki były kolorowe, ślicznie zdobione, dzisiejsze są przeważnie białe. Ilość osób zasiadających do wigilijnego stołu powinna być parzysta. Zawsze stawiano na stole, i dziś to robimy, nakrycie dla nieobecnych. Jednym z  najpiękniejszych staropolskich zwyczajów, który należałoby wskrzesić i  utrzymać, było zapraszanie na wieczerzę wigilijną osób samotnych.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PIEPRZ.

 

Wielką sztuką jest umiejętność przyprawiania potraw, by podnieść ich aromat i  naturalny smak. Przyprawy powinny być stosowane z umiarem, a już szczególnie przyprawy korzenne.
Mianem korzeni określamy rośliny lub ich części, zawierające substancje aromatyczne, używane jako przyprawy do potraw i napojów. Korzenie były bardzo drogie, tak bardzo, że nasza królowa Jadwiga przechowywała je w  skarbczyku.
Nadzwyczajny popyt na nie wynikał z niedostatku, tym bardziej, że przypisywano im nadzwyczajne właściwości.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PIĘKNY JAŚ.

 

Amerykanie nazywają fasolę mięsem biedaków. Lubią ją jeść, doceniają, że ma ona duże wartości odżywcze, może częściowo zastąpić mięso w naszym pożywieniu. Fasola jest popularna na całym świecie.
Teraz, w okresie jesienno-zimowych chłodów, warto by zagościła w naszym menu nie tylko w postaci fasolki po bretońsku. Piękny jaś, mała fasolka perłowa, czerwona fasola, czarna, nakrapiana…w sałatkach jest pyszna.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOBROĆ DLA SIEBIE.

 

Niestety, wakacje mamy za sobą, najładniejsze letnie dni też minęły, o czym przypominają fiołkowe wrzosy i kolorowe astry.
Rozpoczął się rok szkolny, codzienne obowiązki, gonitwa i kłopoty. Mniej mamy czasu na spacery, coraz częściej odczuwamy ból głowy, nękają niektórych spośród nas migreny, a nawet bóle żołądka spowodowane napięciami i stresami, których codzienne życie przynosi nam aż nadto. Czy rzeczywiście musimy tak cierpieć?
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

POSMAKUJ KUKURYDZĘ.

 

Uprawia się różne odmiany kukurydzy: do konsumpcji, w celach przemysłowych, na paszę. Z kukurydzy zwykłej produkuje się mąkę i kaszę, kukurydza cukrowa przeznaczona jest na jarzynę, kukurydza pękająca zaś do prażenia (z dodatkiem odrobiny oliwy) - to właśnie pop-corn, który tak chętnie chrupiemy podczas pobytu w kinie…
Kukurydza to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Europa poznała ją na przełomie XV i XVI w., a do Polski zawitała pod koniec XVIII wieku. Ziarna kukurydzy zawierają 9-12% białka, 4-6% tłuszczu, około 70% węglowodanów, celulozę, witaminy grupy B, witaminę E, a w ziarnie niektórych odmian jest też dużo prowitaminy A.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PIGWA PANNY MŁODEJ.

 

Ojczyzną pigwy jest najprawdopodobniej Kreta, stamtąd dostała się do Grecji. I rzeczywiście, swego czasu na Peloponezie, w pobliżu Myken, zostałam przez greckiego wieśniaka obdarowana pięknymi pigwami.
Z Grecji trafiła pigwa do Rzymu, stamtąd poszła dalej w świat. W naszym klimacie owoc ten także się udaje czeka na ponowne odkrycie.
Pigwa pochodzi z rodziny różowatych i występuje w tylko jednym gatunku, zwanym pigwą pospolitą.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

JARZYNA AZTEKÓW.

 
 
Papryka to jarzyna wyjątkowo zdrowa, bardzo smaczna, o wielostronnym zastosowaniu, także leczniczym. Uprawiana jest od bardzo dawna, a pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Już Aztekowie przyprawiali jedzenie papryką. Stanowiła ona swoistą „broń chemiczną”, bo podsmażano ją na patelniach, a jej duszące pary pozwalały odpierać ataki wroga.
Do Europy, w XV wieku,  sprowadzili ją Hiszpanie, a stąd powędrowała na podbój Indii i Afryki.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GRONA SŁODYCZY PEŁNE.

 

Winogrona… Kto z nas nie lubi tych smacznych, delikatnych i soczystych owoców? Zielone, czerwone, białe i kremowe grona o miąższu zawierającym wszystko co najzdrowsze: witaminy, sole mineralne, cukry i garbniki. Słodkie, winne albo kwaśne - ich smak zależy od zawartości kwasu białkowego i kwaśnego winianu potasowego…
Winne grona znane są od wieków. Od ilu, tego dokładnie nikt nie wie. Z „Księgi Rodzaju” dowiadujemy się, że Noe uprawiał ziemię i założył winnicę. Znane były winogrona w starożytnej Mezopotamii, Egipcie, Francji. Fenickie słowo „ujan” oznaczające wino przeszło do języka greckiego jako „ojnos”, stamtąd jako „vinum” do łaciny. Widać więc, że do Europy winogrona przybyły z Bliskiego Wschodu.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

O WARZYWACH PRAKTYCZNIE.

 


Pełnia lata przyniosła bogatą paletę jarzyn oraz owoców. Dorodne i dojrzałe, świeże i pachnące. No i nie są drogie.
Korzystajmy, jedzmy ich jak najwięcej i przygotowujmy w taki sposób, aby nie traciły cennych dla zdrowia witamin i soli mineralnych.
Jak to zrobić ?
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CZARNA PORZECZKA.

 

Porzeczka czarna należy do najzdrowszych owoców świata. Informacje o niej pojawiły się w zielnikach zachodnioeuropejskich w XV i XVI wieku, a pierwsze wzmianki o uprawnym krzewie owocowym przyniósł wiek XVII. Karierę zrobiła czarna porzeczka dopiero w końcu wieku XIX. Dzisiaj wszyscy wiedzą, jakie bogactwo dla ludzkiego zdrowia zawierają te małe, czarne kuleczki o niezbyt miłym zapachu.
W owocach czarnej porzeczki są cukry i kwasy organiczne, w tym kwas askorobinowy (witamina C), kwas cytrynowy, pektyny i sole mineralne obfitujące w bor. W liściach - cenne garbniki, pektyny, kwasy organiczne i sole mineralne (między innymi sole boru i magnezu).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SREBRZYSTOLISTNA SZAŁWIA.

 

Ta ładna roślina o srebrzystych listkach i niebieskich kwiatkach już w starożytności była symbolem zdrowia i długowieczności.
Często traktowano ją jako panaceum na wszelkie dolegliwości. W niektórych krajach uważano szałwię za roślinę świętą, łączono ją z kultem Matki Boskiej.
Znajomość z szałwią zawieramy w okolicznościach - zazwyczaj - dość dla nas przykrych, gdy cierpimy na ból gardła, mamy kłopoty z dziąsłami albo potrzebny jest środek uspokajający zaburzenia żołądkowe.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017