Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

Poradnik Babci Aliny

 
Pod redakcją 
Elżbiety Lechowicz
Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

BABY, BABKI I BABECZKI.

 


Prawdziwa drożdżowa baba pochodzi z kuchni polskiej, pieczono ją już w wieku XVII.
Im więcej było w niej jaj, tym była lepsza. Nie szczędzono do tego słodkiego ciasta rodzynek, migdałów i innych bakalii.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MAGICZNA MOC OLEJKÓW.

 
 
Coraz powszechniej panująca moda na naturalne kosmetyki rodzi zainteresowanie naturalnymi produktami, które służą do wytwarzania ekologicznych kosmetyków. Przez wieki alchemicy, lekarze, zielarze, czarownice i wiedźmy z całego świata drogą własnych doświadczeń i wiedzy przekazywanej przez pokolenia dochodzili do poznania tajemnic roślin, ich właściwości i sposobu wykorzystania. Olejki eteryczne, ich wpływ na nastroje i zdrowie człowieka, magia woni, kojące, lecznicze i upiększające ich działanie, to wiedza, do której się odwołujemy i którą rozszerzamy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

JEDZENIE TO LEKARSTWO (2).

 

Cebula to najczęściej występująca roślina na freskach (można to sprawdzić zwiedzając grobowce egipskich faraonów), wielce ceniono ją już tysiące lat temu, a nawet składano przysięgę, chciało by się powiedzieć, „w obliczu cebuli”. bo tak bardzo była poważana.
Zasługuje cebula na uznanie, bo daje zdrowie, chroni przed różnymi dolegliwościami, podnosi odporność. Smakuje i cudownie przyprawia jedzonko. Stanowi uzupełnienie diety, gdy chcemy poprawić wygląd włosów, paznokci i zgubić kilka kilogramów.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

JEDZENIE TO LEKARSTWO (1).

 

Cykliczna zmienność promieniowania słonecznego pozwala wyodrębnić cztery biologiczne pory roku nie pokrywające się ze znanymi nam z kalendarza astronomicznymi porami roku. Według tego podziału zima trwa od 16 listopada do 15 lutego, wiosna od 16 lutego do 15 maja, lato od 16 maja do 15 sierpnia, a jesień od 16 sierpnia do 15 listopada. W okresie wiosennym organizm każdego człowieka przeżywa pewne trudności wynikające z potrzeby dostosowania się do nowych warunków, do zwiększonego promieniowania słonecznego. Po zimie organizm jest nieco osłabiony, co objawia się tendencją do zaziębień i „łapania” grypy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOKOSY.

 

Palma kokosowa pozwala właścicielom plantacji robić doprawdy kokosowe interesy: z jej pnia uzyskuje się doskonałej jakości drewno budowlane. Liści używa się do pokrywania dachów, wyplatania mat, z włókien tzw. śródowocni wyrabia się trwałe liny okrętowe, odporne na działanie wody morskiej. Owoc kokosowy daje koprę, a oprócz niej orzeźwiający napój, zwany mleczkiem kokosowym i doskonałej jakości olej. Skorupy owoców wykorzystywane są jako naczynia. Ale to jeszcze nie wszystko…
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOBRO W POMARAŃCZY.

 

To właśnie ona - złota, pełna słońca, soku i aromatu - pomarańcza, kojarzy się z miłym nastrojem. Kiedyś, w okresie mojego dzieciństwa, można było kupić pomarańcze tylko w okresie świątecznym, a później, w ciężkim okresie lat osiemdziesiątych, dostępne były tylko w Pewexie. Ale to mamy już za sobą.
Pomarańcze kupujemy przez cały rok, choć najsmaczniejsze są wczesną wiosną - zaraz po zbiorach, przypadających w Grecji na początku lutego, w innych krajach śródziemnomorskich również w pierwszym kwartale roku.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CZUŁOŚĆ DLA DŁONI.

 

Kiedy patrzymy na rękę człowieka, z łatwością możemy określić jego zajęcie, stan zdrowia i finansów. Wtajemniczeni czytają z ręki nie tylko charakter właściciela, ale i jego los. Ręce są niezwykle wymowne, niektórzy twierdzą, że bardziej niż twarz. Dlatego, jeśli tylko jest możliwość, poświęćmy im trochę czasu. To nie luksus, to konieczność. Nie jest już dzisiaj problemem demonstrowanie idealnego manicure, pięknych paznokci, bo sztuka kosmetyki jest tak doskonała, że można nie tylko przyklejać paznokcie, oczywiście sztuczne, uzupełniać, ale i uratować paznokieć bliski złamania.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CZOSNEK WARTO JEŚĆ!

 

Zanim świat poznał antybiotyki, to właśnie czosnek używany był jako środek zapobiegający chorobom tak strasznym, jak dżuma, cholera, dur brzuszny i plamisty.
Wiadomo też dzisiaj, że szczepionki oraz antybiotyki coraz częściej powodują uodpornianie się wielu szczepów bakterii, natomiast nie ma to nigdy miejsca po zastosowaniu czosnku. Cudowne właściwości czosnku znane są od wieków.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KALENDARZE. KAŻDEGO ROKU NOWY.

 

Pierwszy, wydany w języku polskim kalendarz ukazał się w 1516 roku. Słowo kalendarz pochodzi z języka łacińskiego calendae - czyli pierwszy dzień miesiąca. Ciekawa jest historia tej szczególnej księgi, każdego roku nowej…
Początkowo kalendarze informowały o datach kościelnych świąt, z biegiem czasu stały się doradcami, jak bańki stawiać i krew puszczać, zdradzały sposób jak wykryć cykorię w kawie mielonej, podawały metody prania bielizny oszczędnego i porządnego.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WIGILIJNA WIECZERZA.

 

Polskie Boże Narodzenie to najpiękniejsze święta, swojskie, rodzinne. Staramy się, by przebiegały miło, spokojnie, dbamy by na stole znalazły się tradycyjne potrawy. Głównym akcentem Bożego Narodzenia była i jest wieczerza wigilijna.
Rozpoczynamy wieczerzę wigilijną dzieląc się opłatkiem, składając życzenia szczęścia, zdrowia, spokoju...Staropolskie opłatki były kolorowe, ślicznie zdobione, dzisiejsze są przeważnie białe. Ilość osób zasiadających do wigilijnego stołu powinna być parzysta. Zawsze stawiano na stole, i dziś to robimy, nakrycie dla nieobecnych. Jednym z  najpiękniejszych staropolskich zwyczajów, który należałoby wskrzesić i  utrzymać, było zapraszanie na wieczerzę wigilijną osób samotnych.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PIEPRZ.

 

Wielką sztuką jest umiejętność przyprawiania potraw, by podnieść ich aromat i  naturalny smak. Przyprawy powinny być stosowane z umiarem, a już szczególnie przyprawy korzenne.
Mianem korzeni określamy rośliny lub ich części, zawierające substancje aromatyczne, używane jako przyprawy do potraw i napojów. Korzenie były bardzo drogie, tak bardzo, że nasza królowa Jadwiga przechowywała je w  skarbczyku.
Nadzwyczajny popyt na nie wynikał z niedostatku, tym bardziej, że przypisywano im nadzwyczajne właściwości.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PIĘKNY JAŚ.

 

Amerykanie nazywają fasolę mięsem biedaków. Lubią ją jeść, doceniają, że ma ona duże wartości odżywcze, może częściowo zastąpić mięso w naszym pożywieniu. Fasola jest popularna na całym świecie.
Teraz, w okresie jesienno-zimowych chłodów, warto by zagościła w naszym menu nie tylko w postaci fasolki po bretońsku. Piękny jaś, mała fasolka perłowa, czerwona fasola, czarna, nakrapiana…w sałatkach jest pyszna.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOBROĆ DLA SIEBIE.

 

Niestety, wakacje mamy za sobą, najładniejsze letnie dni też minęły, o czym przypominają fiołkowe wrzosy i kolorowe astry.
Rozpoczął się rok szkolny, codzienne obowiązki, gonitwa i kłopoty. Mniej mamy czasu na spacery, coraz częściej odczuwamy ból głowy, nękają niektórych spośród nas migreny, a nawet bóle żołądka spowodowane napięciami i stresami, których codzienne życie przynosi nam aż nadto. Czy rzeczywiście musimy tak cierpieć?
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

POSMAKUJ KUKURYDZĘ.

 

Uprawia się różne odmiany kukurydzy: do konsumpcji, w celach przemysłowych, na paszę. Z kukurydzy zwykłej produkuje się mąkę i kaszę, kukurydza cukrowa przeznaczona jest na jarzynę, kukurydza pękająca zaś do prażenia (z dodatkiem odrobiny oliwy) - to właśnie pop-corn, który tak chętnie chrupiemy podczas pobytu w kinie…
Kukurydza to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Europa poznała ją na przełomie XV i XVI w., a do Polski zawitała pod koniec XVIII wieku. Ziarna kukurydzy zawierają 9-12% białka, 4-6% tłuszczu, około 70% węglowodanów, celulozę, witaminy grupy B, witaminę E, a w ziarnie niektórych odmian jest też dużo prowitaminy A.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PIGWA PANNY MŁODEJ.

 

Ojczyzną pigwy jest najprawdopodobniej Kreta, stamtąd dostała się do Grecji. I rzeczywiście, swego czasu na Peloponezie, w pobliżu Myken, zostałam przez greckiego wieśniaka obdarowana pięknymi pigwami.
Z Grecji trafiła pigwa do Rzymu, stamtąd poszła dalej w świat. W naszym klimacie owoc ten także się udaje czeka na ponowne odkrycie.
Pigwa pochodzi z rodziny różowatych i występuje w tylko jednym gatunku, zwanym pigwą pospolitą.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017