Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

Poradnik Babci Aliny

 
Pod redakcją 
Elżbiety Lechowicz
Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

POMIDOROWE LATO.

 

Europa poznała pomidory pod sam koniec XV wieku, ale długo jeszcze nie darzyła ich zaufaniem. Panowało bowiem powszechne przekonanie, że to jest trucizna. Uprawiano je jako roślinę ozdobną, aż ponoć kiedyś znalazło się kilku dzielnych Włochów, którzy odważyli się konsumować pomidory . Od połowy wieku XVIII zaczęły robić olśniewającą karierę. Uważano, że potęgują miłosny zapał, odkryto ich wyśmienity smak. Przestały być „wilczą brzoskwinią” a zyskały coraz ładniejsze nazwy: „złote jabłka”, „rajskie jabłka”, „jabłka miłości”.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

RZECZ O BABCE.

 

Gdy okropna gorączka ciało twoje trawi, wykop ziele babki, zmów po trzykroć „Ojcze nasz" i „Zdrowaś Maryjo", zmiel liście babki na proch i wsyp w czarę wina gorącego. Dodaj do tego dziewięć ziarenek pieprzu, wymieszaj i wypij ów eliksir jednym haustem. Gorączka minie. (XV- wieczny rękopis z Wolfsthum).
Babka rośnie właściwie wszędzie: nad brzegami wód, w rowach, pod płotami i na pastwiskach. To ceniona przez ziołolecznictwo roślina. Przez wieki uważana była za panaceum, leczyć bowiem miała większość dolegliwości, choć Pliniusz Starszy wymienia w I wieku tylko (!) 24 choroby, które likwiduje babka. Opisywało ją wielu znawców leczniczych ziół, między innymi: Św. Hildegarda, Św. Albert Wielki, Teophrastus Paracelsus Bombastus.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NAZYWAM SIĘ TRUSKAWKA.

 

Smakujemy je od wczesnego dzieciństwa, uwielbiamy winny aromat soku zamkniętego w kształtnych owocach. Początkowo, jeszcze w  średniowieczu truskawki znane były jako malutkie owoce. Ich skromny rozmiar symbolizował szlachetną pokorę, a dojrzały owoc miał wskazywać na dojrzałość młodej dziewczyny do małżeństwa i macierzyństwa. Czasem truskawka traktowana była jako symbol ziemskiej rozkoszy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZIELONO MI - ZDROWIE W SURÓWKACH.

 

Czas pięknej, dojrzałej i soczystej wiosny, kiedy już możemy kupić młode jarzynki, sprzyja smakowaniu surówek, dzięki którym dostarczamy organizmowi potrzebne witaminy i mikroelementy. Jedząc jarzyny i owoce nie spożywamy zbyt dużej ilości kalorii, co pozwala zachować doskonałą sylwetkę. Jarzyny i owoce to wielkie dobro dla pięknych włosów i ładnej cery. Wiosna jest… pyszna!!!
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZIELONO MI - COŚ DLA SKÓRY.

 

Skórę, nasze idealne opakowanie, staramy się pielęgnować przez całe życie. Panie, które dostrzegają pierwsze, niepokojące ślady, jakie zostawia upływający czas, starają się ten proces opóźnić, zahamować. Te spośród nas, które sprawę tę traktują z całą powagą i systematycznie pielęgnują ciało, ocenić mogą efekty patrząc na panie w tym samym wieku, które nie opiekowały się sobą systematycznie. Wiele osób, nawet jeśli pielęgnuje twarz, zapomina, że jednakową troską należy otoczyć szyję, dekolt, całe ciało. Dla Ciebie dary natury...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZIELONO MI - SZPARAGI.

 

Gdy maj puka do naszych drzwi, marzymy by szparagi jak najszybciej zagościły w domowym menu. Dlaczego tak nam smakuje ten prawdziwie majowy specjał?
Chińczycy już 3000 lat temu leczyli przy ich pomocy kaszel, bóle nóg i podniesioną temperaturę. Starożytni Egipcjanie widzieli w szparagach lek przeciwbólowy.
Czas biegł ale wiara w szczególna moc szparagów miała się bardzo dobrze. W XV wieku mówiono, że „mężczyznom dają zadowolenie”. Z biegiem lat ich uprawa rozszerzyła się na wiele krajów, bo lekko-słodki smak i specyficzny aromat utorowały im drogę na stoły najbogatszych.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZIELONO MI - KOPEREK.

 


Coraz bardziej agresywna chemia wkradająca się do żywności, powietrza i artykułów codziennego użytku powodowała, że ziołolecznictwo, i to wszystko, co wiąże się z naturą, przeżywa odrodzenie. Dlatego sięgnęłam do starych medycznych poradników, które powstawały jeszcze wtedy, gdy człowiek pozostawał w zgodzie z naturą. Nasz zwykły zielony koperek - okazało się, że to nie tylko przyprawa ale także lek…

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZIELONO MI - RABARBAR, SZPINAK, SZCZAW.

 

Ciągle jeszcze jemy zbyt mało jarzyn i owoców. Nie bardzo wierzymy w ich szczególną zdrowotna moc. A przecież to właśnie natura obdarzyła je wieloma wartościowymi składnikami, które czynią z nich nie tylko smaczne pożywienie, ale także często lekarstwo. Trzeba też pamiętać, że oprócz zalet, rośliny te mają swoje indywidualne cechy i należy je smakować, zwazajac na specyficzne uwarunkowania swojego zdrowia.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MNISZKA ZDROWOTNA MOC.

 

Jednym z najpospolitszych, znanych wszystkim chwastów wiosennych jest żółto kwitnący dmuchawiec. Po przekwitnięciu i zdmuchnięciu białych, puchowych kulek zostaje łysa główka otoczona wianuszkiem suchych listków, co przypomina ogoloną głowę mnicha - stąd też jedna z jego nazw - mniszek. Ma też inną nazwę: męska stałość, bo wystarczy dmuchnąć, wystarczy najlżejszy podmuch wiatru, a puchowe, białe kule znikają. Cała roślina w mlecznej barwie soku zawiera gorzką taraksacynę, olejek lotny, garbniki. W korzeniu jest sporo insuliny.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ACH, TEN ZAPACH!

 

Nieprzyjemne zapachy, powstające w tracie kulinarnej obróbki - obierania, gotowania, smażenia, duszenia, pieczenia - wielu produktów, w tym mięsa, ryb, a także warzyw, możemy usuwać domowymi, naturalnymi sposobami bez użycia środków chemicznych, które nie zawsze nam służą. Podobnie z przedmiotami codziennego użytku (imbryki, czajniczki czy ekspresy). Także z szaf i komód szybko i tanio możemy pozbyć się irytujących zapachów.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BABY, BABKI I BABECZKI.

 


Prawdziwa drożdżowa baba pochodzi z kuchni polskiej, pieczono ją już w wieku XVII.
Im więcej było w niej jaj, tym była lepsza. Nie szczędzono do tego słodkiego ciasta rodzynek, migdałów i innych bakalii.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MAGICZNA MOC OLEJKÓW.

 
 
Coraz powszechniej panująca moda na naturalne kosmetyki rodzi zainteresowanie naturalnymi produktami, które służą do wytwarzania ekologicznych kosmetyków. Przez wieki alchemicy, lekarze, zielarze, czarownice i wiedźmy z całego świata drogą własnych doświadczeń i wiedzy przekazywanej przez pokolenia dochodzili do poznania tajemnic roślin, ich właściwości i sposobu wykorzystania. Olejki eteryczne, ich wpływ na nastroje i zdrowie człowieka, magia woni, kojące, lecznicze i upiększające ich działanie, to wiedza, do której się odwołujemy i którą rozszerzamy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

JEDZENIE TO LEKARSTWO (2).

 

Cebula to najczęściej występująca roślina na freskach (można to sprawdzić zwiedzając grobowce egipskich faraonów), wielce ceniono ją już tysiące lat temu, a nawet składano przysięgę, chciało by się powiedzieć, „w obliczu cebuli”. bo tak bardzo była poważana.
Zasługuje cebula na uznanie, bo daje zdrowie, chroni przed różnymi dolegliwościami, podnosi odporność. Smakuje i cudownie przyprawia jedzonko. Stanowi uzupełnienie diety, gdy chcemy poprawić wygląd włosów, paznokci i zgubić kilka kilogramów.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

JEDZENIE TO LEKARSTWO (1).

 

Cykliczna zmienność promieniowania słonecznego pozwala wyodrębnić cztery biologiczne pory roku nie pokrywające się ze znanymi nam z kalendarza astronomicznymi porami roku. Według tego podziału zima trwa od 16 listopada do 15 lutego, wiosna od 16 lutego do 15 maja, lato od 16 maja do 15 sierpnia, a jesień od 16 sierpnia do 15 listopada. W okresie wiosennym organizm każdego człowieka przeżywa pewne trudności wynikające z potrzeby dostosowania się do nowych warunków, do zwiększonego promieniowania słonecznego. Po zimie organizm jest nieco osłabiony, co objawia się tendencją do zaziębień i „łapania” grypy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOKOSY.

 

Palma kokosowa pozwala właścicielom plantacji robić doprawdy kokosowe interesy: z jej pnia uzyskuje się doskonałej jakości drewno budowlane. Liści używa się do pokrywania dachów, wyplatania mat, z włókien tzw. śródowocni wyrabia się trwałe liny okrętowe, odporne na działanie wody morskiej. Owoc kokosowy daje koprę, a oprócz niej orzeźwiający napój, zwany mleczkiem kokosowym i doskonałej jakości olej. Skorupy owoców wykorzystywane są jako naczynia. Ale to jeszcze nie wszystko…
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017