Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

MORELOWE DOZNANIA.


Urodziły się morele dawno temu w Chinach. Ceniono ich smak i właściwości w Azji, natomiast Europejczycy przez setki lat uważali, że są trucizną i ta paskudna o nich opinia nieco się zmieniła w XVII wieku, chociaż długo jeszcze podejrzewano, że są szkodliwe. Dziś cenimy ich smak i wiemy, ze jedzenie moreli sprzyja zdrowiu. Smacznego!
Owoce moreli są kuliste, pomarańczowe lub żółte, ze ślicznym rumieńcem na aksamitnej skórce. Słodkie, soczyste i aromatyczne. Bardzo zdrowe - zawierają cukier, witaminę A. B. C. Mają dużo żelaza, wapnia, fosforu, potasu. Niepełna szklanka soku z moreli zaspokaja dobowe zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Dzięki znacznej zawartości żelaza mają morele wartość leczniczą dla osób anemicznych. Zalecane są w diecie dla:
*
osób cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe i nadkwasotę,
* osób wycieńczonych i przemęczonych,
* kobiet w odmiennym stanie.

Moreli nie powinni jadać ci, którzy cierpią na choroby przewodu pokarmowego, chorzy na wątrobę i małe dzieci. Najzdrowiej jeść je surowe i świeże, choć kompoty, konfitury i dżemy z moreli są wyborne. Z suszonych moreli robimy kompoty i dodajemy susz morelowy do ciast. Morele popularne są w kuchni wiedeńskiej - słynne w świecie są knedle z morelami.Nic z moreli nie marnuje się: z nasion wydobywa się olej morelowy, który stosowany jest do produkcji iniekcyjnych roztworów podskórnych i domięśniowych. W Japonii stosuje się go także do wyrobu kosmetyków (między innymi jako składnik kremu do pielęgnacji rąk).

Żywica z moreli występuje w postaci kropelek lub przezroczystych, żółtych nacieków. Zawiera ona cenne składniki - galaktozę, arabinozę, kwas glikuronowy. białka, sole mineralne. Używana jest przy sporządzaniu tabletek i pigułek jako substancja powlekająca i klejącą.


MELON W MORELOWYM SOSIE.

Piękny, dojrzały melon o wadze około 1 kg dzielimy na 8 części i usuwamy ziarenka. Cząstki melona układamy na talerzykach. Z ½ kg dojrzałych moreli usuwamy pestki. Morele miksujemy, jeśli trzeba, do smaku dodajemy trochę cukru albo miodu. Każdą cząstkę melona pokrywamy morelowym sosem i posypujemy posiekanymi włoskimi orzechami.


MORELE NA RAUSZU.

Z pół kg moreli usuwamy pestki. Morele kroimy w paseczki, posypujemy cukrem, albo dodajemy trochę miodu. Skrapiamy je kieliszkiem wina (do wyboru) albo koniaku (brandy). Surówkę podajemy schłodzoną.


POWIDŁA Z MORELI.

Nadają się do tego celu tylko bardzo dojrzałe morele. Należy je umyć, wyjąć pestki. Część owoców należy zmiażdżyć i zagotować. a następnie dodawać następne. W czasie gotowania morele mieszamy tak długo, aż ślad po zamieszaniu łyżką pozostanie, to znaczy nie będzie się zlewał z powrotem. Gorące powidła nakładamy do słoiczków i uszczelniamy.


MORELE SUSZONE.

Do suszenia wybieramy owoce dojrzałe, ale zupełnie zdrowe. Na chwilę trzeba je zanurzyć we wrzątku, następnie przelać zimną wodą. Ostudzone owoce należy przepołowić i wyjąć pestki. Połówki moreli luźno rozkładamy i suszymy w piekarniku.


Babcia Alina


© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017