Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

LAWENDA.


Już w starożytnym Rzymie używana była lawenda jako wonny i odświeżający dodatek do kąpieli.
Sama jej nazwa, zresztą, od łacińskiego słowa, odpowiadającego naszemu „myć się", pochodzi. Od dawna uprawiano ją dla jej miłego zapachu.
W XII wieku lawenda wąskolistna uważana była za roślinę leczniczą i w krajach śródziemnomorskich używano jej jako środek żółciopędny, narkotyczny, antyseptyczny, pobudzający, stosowano również w omdleniach i nieżytach żołądka, przy bezsenności i neurastenii…
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Trochę zapomnieliśmy o lawendzie, tej pięknie pachnącej i pożytecznej roślinie, tak niedawno jeszcze niezbędnej w domu. Kojarzy się jej woń ze świeżą pościelą i starą komodą, z domem, spokojem...

Lawenda to nie tylko lek, kosmetyk, przyprawa. To także ozdobna roślina, godna zajęcia słonecznego miejsca w ogrodzie, a jeszcze lepiej w skalnym ogródku razem z wrzosem i roślinami przyprawowymi. Jej fioletowoniebieskie kwiatuszki i przyjemny zapach dadzą nam wiele radości.

W kosmetyce i lecznictwie wykorzystuje się kwitnące ziele lub same kwiaty. Wysuszonych liści używa się czasem w charakterze przyprawy. Suszony kwiat lawendy używany jest przeciw insektom, do zabezpieczania tkanin przed molami, do aromatyzowania pościeli i jako dodatek do kąpieli.
Spirytus lawendowy służy do wcierań w bólach mięśniowych, stawowych i zapaleniu korzonków nerwowych.

Medycyna ludowa ceni bardzo olejek lawendowy jako środek przeciwbólowy i uspokajający, przy bezsenności i newralgii.
Napar z kwiatu lawendy stosowany jest w lekkich zaburzeniach trawiennych, a wyciąg z kwiatu lawendy stanowi składnik kropli „Nervosol“.

Szczególne znaczenie zajmuje lawenda w kosmetyce. Od czasów wiktoriańskich używa się jej do produkcji perfum i wód kolońskich, to ona właśnie decyduje o zapachu chypre’u i juchtu. Jej zapach upodobała sobie szczególnie Anglia.

Warto umieścić lawendę (suszone ziele z kwiatami) w szafie z ubraniami i pomiędzy pościelą w przewiewnym opakowaniu. Nasze rzeczy będą miały przyjemny zapach, a mole będą się trzymać od nich z daleka.

Chcąc uzyskać przyprawę, zbiera się liście i suszy w cieniu. Te listki o gorzkim smaku i silnym zapachu stosowane są przede wszystkim w kuchni hiszpańskiej, włoskiej i francuskiej. Używa się ich w bardzo malej ilości do aromatyzowania pieczeni baraniej, do zupy i do galarety z ryb.

Lawenda jest składnikiem cenionej w kuchni przyprawy prowansalskiej, składającej się poza tym z: cząbru, tymianku, lebiodki, bazylii i hyzopu.


Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017