Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

MIŁA LODOWA PRZYGODA.


Zimne, słodkie albo lekko kwaskowate, z owocami, bakaliami, czekoladą, pachnące wanilią - cieszą się lody powodzeniem szczególnie teraz, latem. Liżąc rozkoszne w smaku gałki uśmiechamy się i przybywa nam energii, po dużej porcji lodów prawdę mówiąc nie mamy ochoty na obiad i cichutko, by dzieci nie słyszały, zadajemy sobie pytanie, czy ten obiad jest w ogóle konieczny .Lody znane były starożytnym.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
LODY Z APENIŃSKICH SZCZYTÓW.

Lody uwielbiał Aleksander Wielki. Przyrządzano je wówczas (w IV w. p.n.e.) z owoców i miodu, a zamrażano w glinianych dzbanach obłożonych śniegiem. Wielki okrutnik o regularnych rysach twarzy, wybitny aktor i źle zapisany w historii rzymski cesarz, Neron (54-68) też był pod ich urokiem. Niewolnicy przekazywali sobie z rąk do rąk sprowadzane z podrzymskich, apenińskich szczytów, odległych o kilkadziesiąt kilometrów od stolicy, naczynia ze śniegiem. Łańcuch zaczynał się na szczycie, kończył w pałacowych kuchniach. Tutaj do śniegu dodawano sok ze świeżych owoców, miód i pachnące przyprawy. Lody te ponoć łagodziły wściekłość potwora, za jakiego powszechnie uważano „ukochanego" władcę. Potem o lodach zapomniano, a cesarskie pałace obróciły się w ruinę.


LODY W POSAGU.

Pod koniec XIII wieku Marco Polo, wenecki podróżnik powrócił do Europy po ponad 20 latach spędzonych na Środkowym Wschodzie i w Chinach. Przywiózł nie tyle lody, ile przepis na ich wykonanie. Już w XIV wieku zasłynęła z lodów Wenecja. I może dlatego do dnia dzisiejszego najlepsze lody można zjeść właśnie we Włoszech. Równie dobre jadłam tylko w Pradze. Do Francji przywiozła lody w połowie XVI wieku Katarzyna Medycejska, księżniczka z maleńkiego Urbino, poślubiona francuskiemu królowi Henrykowi II, matka naszego Walezego i dwóch innych królów Francji. Choć słynęła z kunsztu przygotowywania i stosowania trucizn, lody na jej dworze słynęły ze swego smaku. Stanowiły najsmaczniejszą część jej posagu. Tajemnicy ich wyrobu pilnie strzeżono. Za jej zdradę nienawistnym Anglikom pewien francuski lodziarz położył głowę pod katowski topór.


LODY ZDOBYŁY ŚWIAT.


W XVII wieku w europejskich stolicach pojawiły się pierwsze lodziarnie. W ten sposób tajemnica przestała być tajemnicą. Produkcję na wielką skalę rozpoczęto jednak dopiero w XIX wieku w Stanach Zjednoczonych. Do dziś Amerykanie przodują w ilości spożywanych lodów. Jada się je tam przez cały rok. Obyczaj ten stopniowo upowszechnia się w całym świecie. W Polsce lody na dobre rozgościły się w I połowie XIX wieku. Wtedy powstały pierwsze lodziarnie w Krakowie. A w lwowskiej tradycji zachowały się przekazy o tym, jak to pojawiły się w tym mieście pierwsze „gelaterie". Bo właśnie „gelati" były pierwszą nazwą tego specjału, wprowadzoną przez włoskich mistrzów, zanim utarło się polskie określenie „lody".


GDZIE TE CZASY, GDY LODY W DOMU PRZYRZĄDZANO…

Lody przyrządza się z mleka, jajek, cukru, śmietanki i substancji smakowo-zapachowych. Można je przygotowywać z cukru, wody i owoców. Stare książki kucharskie pełne są przepisów na lody kręcone w domu. Już od samego czytania ma się na nie ochotę. Kręcono lody w specjalnie do tego celu przeznaczonych puszkach obłożonych lodem z solą. Zawsze były świeże, pełne kawałeczków owoców i jagód, czasem z dodatkiem likieru, zawsze z bitą śmietaną, udekorowane owocami z wafelkiem lub ciasteczkiem. Dzisiaj lody nabywamy w sklepie. Jest wiele ich gatunków, niektóre są nawet smaczne, ale daleko im do lodów domowych. Czasem poprawiamy ich smak dodając konfitury, świeże owoce, trochę alkoholu. Można już kupić bardzo wygodne w użyciu puszki do wytwarzania lodów i przygotowywanie ich od czasu do czasu może znów być miłą przygodą smakową dla całej rodziny. A mnie marzą się sklepowe zamrażarki, w których znajdą się lody dla osób odchudzających się, cierpiących na cukrzycę, pragnących utrzymać linię.

Lody według przepisów z najlepszych książek kucharskich sprzed II wojny światowej możemy zrobić w nowoczesnej i łatwej w obsłudze puszce do lodów:


LODY ZE ŚWIEŻYCH OWOCÓW.

Lody można przyrządzać z najrozmaitszych owoców. Wystarczy przetrzeć przez sito litr powidła z sokiem (z surowych poziomek, malin, truskawek, moreli, brzoskwiń). Robimy dość gęsty syrop z ok. 60 dag cukru. Po wystudzeniu go mieszamy dokładnie z przetartym sokiem i powidłem. Wlewamy do puszki, ukręcamy. Smaczniejsze i gładsze będą, gdy dodamy 6-8 żółtek z niezwykłe dokładnie umytych we wrzątku jajek. Żółtka ukręcamy z 10 dag cukru i zaciągamy syropem, do którego dodajemy wówczas tylko 50 dag cukru.


SORBET ANANASOWY.


Pół litra soku z puszki z ananasem łączymy z sokiem z 2 cytryn, wrzucamy 10-15 dag ananasa pokrojonego w drobną kosteczkę. Zamrażamy w puszce często mieszając, aby owoce nie opadły na dół.


LODY LWOWSKIE.


Zagotowujemy syrop z pół kg cukru i 1 litra wody. Dodajemy sok z 4 cytryn i 1 pomarańczy, pół szklanki syropu ananasowego, kieliszek rumu i nieco rozpuszczonej żelatyny. Zamrażamy po ukręceniu w puszce.


Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017