Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

CZUŁOŚĆ DLA LIPY.


Drzewo to miało symboliczne znaczenie. Lipa patronowała poszczególnym osobom, niektórym rodom, także wioskom.
Lipa - symbol siły przetrwania i odporności - miała zapewnić pomyślne życie nowo narodzonym członkom rodziny. Przeto - jak na Bałkanach dęby, tak w dawnej Polsce często właśnie lipę sadzono, zwłaszcza w szlacheckich dworach, gdy pojawił się kolejny potomek rodu.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
LIPA LECZY.

Doceniała właściwości lipy medycyna. Od wieków stosowano w niej lipową korę i liście, które aplikowano, lecząc skórne infekcje, dolegliwości oczu, bóle głowy, przypadłości żołądkowe i jelitowe. Od paruset lat zaczęto stosować także kwiat lipowy. Dziś zielarstwo nie obejdzie się bez tego cennego leku.
Stosowano lipę także jako lek uspokajający, a nawet przeciwepileptyczny i przeciw wypadaniu włosów. Dawno temu pojawił się destylat, zwany wodą lipową, służący jako środek przeciwdrgawkowy. Krwotoki hamowano za pomocą roztłuczonych i zalanych winnym octem owoców lipy, a oparzenia próbowano leczyć świeżym lipowym łykiem.


DZIŚ LIPA SZEROKO JEST STOSOWANA JAKO:


* łagodzący i odkażający oraz napotny środek przy schorzeniach górnych dróg oddechowych,
* lekki lek uspokajający i przeciw-reumatyczny,
* jest dodawana do kąpieli wzmacniających i uspokajających, ziołowych maseczek, kremów, płukanek do włosów, past do zębów,
* do kąpieli można używać nie tylko kwiatów, ale i liści, a nawet lipowych trocin, pewne zastosowanie znajduje lipa w weterynarii.


LIPOWY MIÓD.

W czasach renesansu, gdy w szlacheckich rezydencjach zaczęto zakładać ogrody, pojawiły się lipowe plantacje, by pszczoły mogły z nich czerpać „miód, który potem szlachci pańskie stoły”. Uprawę lipy zalecały popularne w owym czasie księgi poświęcone szlacheckiemu gospodarstwu. I nie dziwmy się, że lipę opiewał Jan z Czarnolasu.
Później pojawiła się moda na lipowe aleje, tak charakterystyczny, choć coraz rzadziej dziś spotykany akcent polskiego krajobrazu. Stało się to, być może, pod wpływem wrażenia, jakie robiły słynne wilanowskie lipy króla Jana Sobieskiego. Tu i ówdzie spotyka się jeszcze przepiękne lipowe szpalery.


LIPOWY KWIAT.

Lipowe drzewa wyrastają do 30 metrów, mają szerokie liście w kształcie serca, a żółte kwiaty o miłym, delikatnym, miodowym zapachu zebrane są w kwiatostany, podparte skórzastą podsadką. Zbiera się kwiatostany wraz z podsadkami na początku kwitnienia podczas suchej pogody. Kwiat lipowy suszy się rozpostarty cienką warstwą, w cieniu, w przewiewnym miejscu.


PIĘKNE I LŚNIĄCE…

50 g świeżych lub suszonych lipowych kwiatów zalewamy 1 litrem gorącej wody - niech tak postoją pod przykryciem około 30 minut.
Przecedzonym naparem płuczemy włosy (można go nieco rozcieńczyć). Włosy będą piękne, zdrowe, lśniące i miodowo pachnące.


Babcia Alina


© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017