Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

POMIDOROWE LATO.


Europa poznała pomidory pod sam koniec XV wieku, ale długo jeszcze nie darzyła ich zaufaniem. Panowało bowiem powszechne przekonanie, że to jest trucizna. Uprawiano je jako roślinę ozdobną, aż ponoć kiedyś znalazło się kilku dzielnych Włochów, którzy odważyli się konsumować pomidory . Od połowy wieku XVIII zaczęły robić olśniewającą karierę. Uważano, że potęgują miłosny zapał, odkryto ich wyśmienity smak. Przestały być „wilczą brzoskwinią” a zyskały coraz ładniejsze nazwy: „złote jabłka”, „rajskie jabłka”, „jabłka miłości”.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
O POMIDORACH PRAKTYCZNIE.

Środki ochrony roślin nie są obojętne dla organizmu człowieka, dlatego pomidory zawsze przed jedzeniem starannie myjemy.

Pomidory jemy bez skórki. Zanurzamy je na kilka sekund we wrzątku, skórka schodzi wówczas bez żadnych trudności.

Do krojenia pomidorów używamy noża-piłki, co pozwoli na uzyskanie równych plasterków.

Miejsca wokół szypułki usuwamy.

Pomidory kroimy na plastikowej lub porcelanowej płytce, bo w  drewnianą deseczkę sok łatwo wsiąka, a one same nabierają nieprzyjemnego posmaku.

Świeże pomidory dłużej przechowamy, jeśli ułożymy je w  jednym rzędzie, szypułką do góry.

Najsmaczniejsze są pomidory, które dojrzały na krzaku.


Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017