Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

NAZYWAM SIĘ TRUSKAWKA.


Smakujemy je od wczesnego dzieciństwa, uwielbiamy winny aromat soku zamkniętego w kształtnych owocach. Początkowo, jeszcze w  średniowieczu truskawki znane były jako malutkie owoce. Ich skromny rozmiar symbolizował szlachetną pokorę, a dojrzały owoc miał wskazywać na dojrzałość młodej dziewczyny do małżeństwa i macierzyństwa. Czasem truskawka traktowana była jako symbol ziemskiej rozkoszy.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Narodziny truskawki.

Dorodne owoce, które dziś jadamy, stworzone zostały ręką człowieka. Sztucznie zapylono poziomkę chilijską pyłkiem poziomki wirgińskiej i tak urodziła się truskawka. A to, co nazywamy owocem, jest właściwie „orzeszkiem” osadzonym na powierzchni dna kwiatowego.

Powstrzymać czas…

Kupujemy truskawki, hodujemy w ogródkach i na działkach, by delektować się ich smakiem. Przy okazji dostarczamy organizmowi wiele niezbędnych witamin i soli mineralnych. Jeśli zjemy 20 dag truskawek, zaspokoimy zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C na całe 24 godziny! Witaminy C sami nie produkujemy, musi być ona dostarczana z zewnątrz w pożywieniu. Skutki jej niedoboru w organizmie są znaczne: brak odporności i przyśpieszony proces starzenia się.

Nie dla alergików.

Zdarza się u niektórych osób po spożyciu truskawek uczulenie - swędząca pokrzywka. Osoby te nie tylko nie mogą delektować się tymi pysznymi owocami, ale nawet pić naparów i herbatek ani stosować maseczek kosmetycznych sporządzonych z truskawek.

Jak zaszokować męża?

Pewna pani nałożyła na twarz truskawkową, krwistoczerwoną maseczkę, nagle zadzwonił do drzwi mąż, a właścicielka maseczki zapomniała o niej i pobiegła aby otworzyć. Szanowny małżonek doznał szoku, gdy zobaczył „okrwawioną” (jak mniemał) żonę! A wszystko dlatego, że nie interesował się truskawkowymi maseczkami.

Najprostsza maseczka:
rozgniecioną truskawką przecieramy twarz, a gdy wyschnie, zmywamy ją letnią wodą.

Maseczka dla cery suchej:
2 - 3 truskawki dobrze ucieramy z surowym żółtkiem, łyżeczką miodu i odrobiną mąki kartoflanej. Nakładamy na twarz i szyję na 20 minut. Zmywamy ciepłą wodą.

Przeciw piegom:
medycyna ludowa zaleca też rozgniecione owoce truskawek przeciw piegom i przebarwieniom pigmentacyjnym.


Babcia Alina


© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017