Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

ZIELONO MI - ZDROWIE W SURÓWKACH.


Czas pięknej, dojrzałej i soczystej wiosny, kiedy już możemy kupić młode jarzynki, sprzyja smakowaniu surówek, dzięki którym dostarczamy organizmowi potrzebne witaminy i mikroelementy. Jedząc jarzyny i owoce nie spożywamy zbyt dużej ilości kalorii, co pozwala zachować doskonałą sylwetkę. Jarzyny i owoce to wielkie dobro dla pięknych włosów i ładnej cery. Wiosna jest… pyszna!!!
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
ZDROWIE I PIEKNO  W SURÓWKACH.

Przyrządzając surówki zapamiętaj:
* Warzywa i owoce myjemy bardzo dokładnie.
* Wszystkie składniki obieramy cieniutko i rozdrabniamy w sposób odpowiedni dla danego gatunku warzyw i owoców.
* Surówki przyrządzane z warzyw nie- kwaśnych zakwaszamy naturalnymi kwasami dodając kwaśne warzywa, owoce albo sok z nich (kiszone ogórki, kapusta, jabłka, żurawiny, porzeczki, cytryny, naturalny ocet).
* Surówki doprawiamy olejem (oliwą), śmietaną, solą cukrem i innymi przyprawami bezpośrednio przed podaniem.
* Gotowych surówek nie przetrzymujemy zbyt długo, bo utracą to, co w nich najcenniejsze.
* Dodatek różnych zieleninek (natka pietruszki, koperek, szczypiorek) nie tylko podnosi wartość odżywczą ale wpływa też na apetyczny wygląd surówek.
* Dodatek oliwy, oleju, śmietany lub majonezu powoduje lepsze przyswajanie karotenu (witaminy A).
* Śmietanę i majonez możemy zastąpić gęstym naturalnym jogurtem.


EGZOTYCZNE RZODKIEWKI.

Trzy lub cztery pęczki rzodkiewek myjemy, oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Banan myjemy, pozbawiamy skórki i kroimy w plasterki. Tak przygotowane rzodkiewki i banan łączymy z 1-2 łyżeczkami keczupu (jego ilość zależy od naszego upodobania smakowego). Dodajemy też do smaku sól, pieprz, odrobinę cukru i sok z cytryny. I jeszcze 5 dag orzechów włoskich, oczywiście posiekanych, którymi posypujemy rzodkiewki.


ZIELONE OGÓRKI I KREWETKI.


Dwa ogórki po umyciu obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Kraby albo krewetki z jednej puszeczki rozdrabniamy i łączymy z łyżką keczupu (jeśli lubimy, damy więcej). Wcześniej przygotowane ogórki posypujemy solą pieprzem, odrobiną utartej gałki muszkatołowej. Nie zapominamy o soku z cytryny. Ogórki obkładamy krabami albo krewetkami, posypujemy posiekanym, wcześniej ugotowanym na twardo jajkiem.
Podajemy natychmiast.


ZIELONA SAŁATA INACZEJ.


Dwie główki zielonej sałaty oczyszczamy z uszkodzonych liści i starannie myjemy każdy listeczek. Osączone liście sałaty układamy na talerzykach. Cytrynę, mandarynkę i pomidor myjemy i po sparzeniu usuwamy z nich skórkę.
Pokrojone w kostkę łączymy z majonezem i łyżką białego wytrawnego wina, doprawiamy solą pieprzem i cukrem, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy do smaku (o ile potrzeba).


KALAREPKA I RODZYNKI.

40 dag młodej kalarepki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Utartą kalarepkę łączymy z 2 łyżkami oliwy, 5 dag koncentratu pomidorowego i łyżką wcześniej umytych rodzynek. Surówkę doprawiamy według naszego smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.


Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017