Dzisiaj uprawia się około 120 rodzajów szparagów, najpopularniejsze są białe i zielone.
Ich sława jako lek przygasła, liczy się przede wszystkim smak. Ale przecież wiadomo, że gdy jemy szparagi, lepiej pracują nerki, śledziona, wątroba – są opinie, że obniżają ciśnienie i uspokajają zbyt nerwowe osoby.
Oczywiste, że gdy jemy coś smacznego poprawia się nastrój, wyciszamy się i mamy lepsze samopoczucie. Pora więc kupić świeże, gładkie, kruche, ze ścisłą główką szparagi.
* Szparagi niezwykle dokładnie płuczemy.
* Obieramy cieniutko, od główki w dół.
* Zdrewniałe końce przycinamy.
* Gotujemy je związane w pęczek w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru.
* Jeśli do wody, w której szparagi się gotują dodamy orzeszek masła, będą jeszcze delikatniejsze i smaczniejsze.
* Wywaru nie wylewamy, bo są w nim najcenniejsze składniki mineralne jarzyny. Używamy go do przyrządzania zup i sosów.
* Szparagi są doskonałym dodatkiem do sałatek jarzynowych i mięsnych.
* Doskonałe są na zimno z sosem tatarskim.
SZPARAGI PO POLSKU.
Ugotowane szparagi posypujemy drobno posiekanymi żółtkami jajek ugotowanych na twardo albo zrumienioną, tartą bułeczką i drobno posiekaną natką pietruszki. Na koniec polewamy je gorącym, stopionym masłem.
SZPARAGI PO WŁOSKU.
Ugotowane szparagi układamy na półmisku, polewamy sosem beszamelowym, posypujemy grubo tartym parmezanem i bułką, na wierzchu kładziemy kilka kawałeczków świeżego masła i wstawiamy na ruszcie do bardzo gorącego piekarnika na 10-15 minut, aby się zapiekły.
SZPARAGI Z JAJKIEM.
Ugotowane szparagi maczamy w jajku ugotowanym na miękko, a następnie w roztopionym maśle. Jakie to proste i pyszne. Smacznego!
Babcia Alina
© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved. |