Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

ZIELONO MI - SZPARAGI.


Gdy maj puka do naszych drzwi, marzymy by szparagi jak najszybciej zagościły w domowym menu. Dlaczego tak nam smakuje ten prawdziwie majowy specjał?
Chińczycy już 3000 lat temu leczyli przy ich pomocy kaszel, bóle nóg i podniesioną temperaturę. Starożytni Egipcjanie widzieli w szparagach lek przeciwbólowy.
Czas biegł ale wiara w szczególna moc szparagów miała się bardzo dobrze. W XV wieku mówiono, że „mężczyznom dają zadowolenie”. Z biegiem lat ich uprawa rozszerzyła się na wiele krajów, bo lekko-słodki smak i specyficzny aromat utorowały im drogę na stoły najbogatszych.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Dzisiaj uprawia się około 120 rodzajów szparagów, najpopularniejsze są białe i zielone.

Ich sława jako lek przygasła, liczy się przede wszystkim smak. Ale przecież wiadomo, że gdy jemy szparagi, lepiej pracują nerki, śledziona, wątroba – są opinie, że obniżają ciśnienie i uspokajają zbyt nerwowe osoby.

Oczywiste, że gdy jemy coś smacznego poprawia się nastrój, wyciszamy się i mamy lepsze samopoczucie. Pora więc kupić świeże, gładkie, kruche, ze ścisłą główką szparagi.
* Szparagi niezwykle dokładnie płuczemy.
* Obieramy cieniutko, od główki w dół.
* Zdrewniałe końce przycinamy.
* Gotujemy je związane w pęczek w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru.
* Jeśli do wody, w której szparagi się gotują dodamy orzeszek masła, będą jeszcze delikatniejsze i smaczniejsze.
* Wywaru nie wylewamy, bo są w nim najcenniejsze składniki mineralne jarzyny. Używamy go do przyrządzania zup i sosów.
* Szparagi są doskonałym dodatkiem do sałatek jarzynowych i  mięsnych.
* Doskonałe są na zimno z sosem tatarskim.



SZPARAGI PO POLSKU.


Ugotowane szparagi posypujemy drobno posiekanymi żółtkami jajek ugotowanych na twardo albo zrumienioną, tartą bułeczką i drobno posiekaną natką pietruszki. Na koniec polewamy je gorącym, stopionym masłem.


SZPARAGI PO WŁOSKU.

Ugotowane szparagi układamy na półmisku, polewamy sosem beszamelowym, posypujemy grubo tartym parmezanem i bułką, na wierzchu kładziemy kilka kawałeczków świeżego masła i wstawiamy na ruszcie do bardzo gorącego piekarnika na 10-15 minut, aby się zapiekły.


SZPARAGI Z JAJKIEM.


Ugotowane szparagi maczamy w jajku ugotowanym na miękko, a następnie w  roztopionym maśle. Jakie to proste i pyszne. Smacznego!


Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017