Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

ZIELONO MI - KOPEREK.


Coraz bardziej agresywna chemia wkradająca się do żywności, powietrza i artykułów codziennego użytku powodowała, że ziołolecznictwo, i to wszystko, co wiąże się z naturą, przeżywa odrodzenie. Dlatego sięgnęłam do starych medycznych poradników, które powstawały jeszcze wtedy, gdy człowiek pozostawał w zgodzie z naturą. Nasz zwykły zielony koperek - okazało się, że to nie tylko przyprawa ale także lek…

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Koperkowe lekarstwo.

Medyczne porady pochodzące z XVIII wieku najpierw zaskakują, później wywołują uśmiech, aż w końcu zaczynamy się zastanawiać… Może coś w tym jest?

Oto lecznicze właściwości koperku - działa on:
* przeciwzapalnie,
* moczopędnie,
* wiatropędnie,
* przeciwbakteryjnie,
* pobudza pracę gruczołów mlecznych.

Cytowane przeze mnie kompendium medyczne z XVIII wieku tak określa zalety tej rośliny…
„Chęć dojedzenia wzbudza. Mamkom dzieci karmiącym obfitość mleka daje. Żołądka bolenie uśmierza i  strawnym czyni. Mocz zatrzymany wywodzi (odprowadza). Piersi zaziębione rozgrzewa. Nasienie jego warzone z winem i cukrem pij co rano i na noc. Ciężkie bolenie głowy uśmierza. Wierzchołki jego z kwiatami w oliwie smażonymi ciepło przykładać tego kwiecia, tedy bardzo prędko ból w głowie uspokaja”.

Jeść węgorza z koprem.

W kuchni polskiej koperek zadomowiony jest od wieków: posypujemy nim ziemniaki, mizerię, sałatkę z pomidorów. Dodajemy go do młodej gotowanej kapusty, do zup, a sos koperkowy świetny jest do jajek na twardo, do sztuki mięsa i do węgorza z wody.
Można koperkiem aromatyzować ocet.
Koper nadaje niepowtarzalny smak domowym kiszonym ogórkom, obfituje też w witaminy: B1, B2, C, PP i  karoten (prowitaminę A), i zawiera duże ilości potasu, wapnia, fosforu, żelaza.
Koperek wymienia się wśród roślin tłumiących „gorącą krew”, ale niektóre źródła wskazują, że - wręcz przeciwnie - jest on afrodyzjakiem, a więc środkiem podniecającym.
Mawiano niegdyś „jeść węgorza z  koprem” - a, że powiedzonko to oznaczało spożywanie równocześnie dwóch afrodyzjaków, stało się ono synonimem prowadzenia przez kogoś, o kim tak mówiono, rozpustnego życia.

Z koprem wiąże się wiele przesądów. Dzięki swemu intensywnemu zapachowi odpędza on jędze, chroni przed ich czarami, a nawet przed uderzeniem pioruna.

Koperek warto jeść, niezależnie od tego, czy wierzymy w czary, czy też nie. Jest to bo­wiem roślina i zdrowa, i smaczna.

Majowa suróweczka.


Pęczek rzodkiewek, pęczek młodej marchewki, 2 kalarepki po oczyszczeniu i umyciu drobno szatkujemy. Łodygę rabarbaru, po oczyszczeniu i umyciu kroimy w cieniutkie plasterki. Tak przygotowane składniki układamy w salaterce na zielonej sałacie.
Przygotowujemy sos: sok z cytryny, 3 łyżki oliwy. sól i cukier do smaku. Składniki sosu łączymy.
Sosem polewamy surówkę. Całość suto posypujemy posiekanym zielonym koperkiem.


Babcia Alina


© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017