Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

ZIELONO MI - RABARBAR, SZPINAK, SZCZAW.


Ciągle jeszcze jemy zbyt mało jarzyn i owoców. Nie bardzo wierzymy w ich szczególną zdrowotna moc. A przecież to właśnie natura obdarzyła je wieloma wartościowymi składnikami, które czynią z nich nie tylko smaczne pożywienie, ale także często lekarstwo. Trzeba też pamiętać, że oprócz zalet, rośliny te mają swoje indywidualne cechy i należy je smakować, zwazajac na specyficzne uwarunkowania swojego zdrowia.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Rabarbar.

Oczywiście, bardzo nam smakują wiosenne zupy rabarbarowe, racuszki z rabarbarem, rabarbarowe kompoty i doskonały placek z rabarbarem. W
iemy też, że niegdyś - zanim trafił na nasze stoły - rabarbar był uważany za lek. Trzeba jednak pamiętać i o wadach tej smacznej nowalijki.
Można z rabarbaru - co jest wielką zaletą - przyrządzać bardzo smaczne potrawy - także kisiele, galaretki, konfitury. Pobudza on przemianę materii, działa lekko przeczyszczająco.
Jest niskokaloryczny, zawiera nie tylko witaminę C, ale i sporo potasu, wapń, sód, magnez, żelazo, fosfor i siarkę. Jego wadą wszelako jest obecność kwasu szczawiowego. Kwas szczawiowy wiąże bowiem wapń i uniemożliwia przyswajanie go sobie przez organizm, powoduje zarazem powstawanie szczawianu wapnia, związku nierozpuszczalnego, który lokuje się najchętniej w naszych stawach, wpływa więc na rozwój i zaostrzenie dolegliwości reumatycznych.
Złe przyswajanie sobie wapnia ma też negatywne skutki dla naszych zębów i kości.
Można temu częściowo zaradzić dodając do potraw rabarbarowych mleko lub śmietanę.
Rabarbar jest absolutnie przeciwwskazany dla chorych na nerki i reumatyzm.


Szczaw.


Prawdę mówiąc, szczaw jest pospolitym chwastem, często spotykanym na wilgotnych łąkach. Ten dziki szczaw ma dość małe listki, a przygotowana z niego zupa szczawiowa jest mocno kwaskowata.
Najbardziej ceniony jest szczaw ogrodowy odmiany „Olbrzym z Belle- ville”. Jego duże, delikatne listeczki nadają zupie delikatny „soczysty” smak. Ze szczawiu przyrządzamy zupę szczawiową. Można ją podawać z ryżem, grzankami lub jajkiem na twardo.


Szpinak.


To prawda, że szpinak zawiera cenne witaminy, sole mineralne i chlorofil będący materiałem do budowy krwi. Jednak oprócz potrzebnych nam składników szpinak zawiera (podobnie jak szczaw) kwas szczawiowy.
Wiele osób cierpi na niedobór wapnia i zjadanie przez nie zbyt dużej ilości szpinaku nie jest wskazane. Nie powinni jeść także szpinaku artretycy, reumatycy i chorzy na nerki. Wskazany jest dla osób młodych i zdrowych. Dobry jest także dla osób anemicznych, dla tych, którzy prowadzą siedzący tryb życia i cierpią na zaparcia (tę jego właściwość znali już średniowieczni lekarze).
Szpinak i szczaw bardzo łatwo umyć płucząc go w wodzie z dodatkiem soli. Oczyści się dokładnie i nie będzie w nim ziarenek piasku.


Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017