Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

MNISZKA ZDROWOTNA MOC.


Jednym z najpospolitszych, znanych wszystkim chwastów wiosennych jest żółto kwitnący dmuchawiec. Po przekwitnięciu i zdmuchnięciu białych, puchowych kulek zostaje łysa główka otoczona wianuszkiem suchych listków, co przypomina ogoloną głowę mnicha - stąd też jedna z jego nazw - mniszek. Ma też inną nazwę: męska stałość, bo wystarczy dmuchnąć, wystarczy najlżejszy podmuch wiatru, a puchowe, białe kule znikają. Cała roślina w mlecznej barwie soku zawiera gorzką taraksacynę, olejek lotny, garbniki. W korzeniu jest sporo insuliny.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Mniszkowe dzieje.

Dokładnie nie wiadomo, od kiedy znana jest ta roślina. Na pewno wiadomo, że w śląskiej księdze zielarskiej pochodzącej z XIII wieku, znajduje się wśród wymienionych tam 180 roślin leczniczych. Do aptek wprowadzono mniszek już w XIII-XIV wieku. W wieku XVIII o jego właściwościach wiedziano wiele, a wódki palonej na korzeniu i zielu mniszka używano jako środka upiększającego.


Mniszkowe leki.


Korzenie i kwiaty mniszka zaleca medycyna ludowa w:
* marskości wątroby,
* uszkodzeniach będących wynikiem stosowania antybiotyków,
* chorobach dróg żółciowych,
* niewydolności nerek,
* niedokwasocie,
* początkach cukrzycy.

Z mniszka można sporządzać sok, który poprawia przemianę materii. Robimy go tak: 20-25 dag świeżego ziela miksujemy, odcedzamy sok. Pije się go trzy razy dziennie po łyżeczce. Odwar sporządza się z łyżki suszonych ziół na pół litra letniej wody. Gotuje się 20 minut i odcedza.
Pić należy 2-3 razy dziennie po pół szklanki. Dla poprawy smaku można dodać trochę mięty.


Mniszkowa sałatka.

W wielu krajach, szczególnie romańskich, liście mniszka używane są na sałatkę wiosenną. Młode listki mniszka mają lekko gorzkawy smak, tak ceniony przez smakoszy. Ten przyjemny smak listki tracą już w drugiej połowie maja stają się gorzkie i nie są soczyste.

* Sałatka: młode listki mniszka myjemy i osuszamy. Podajemy z sosem vinegrete.
* Liście mniszka dodaje się w niewielkiej ilości (kilka listków) do zielonej sałaty.
* Można jeść mniszek na gorąco, tak jak szpinak.

Jeśli chcemy pozbyć się charakterystycznej goryczki, którą nie wszyscy lubią, a mniszek rośnie w naszym ogródku, należy rośliny przykryć, aby je wybielić. Po tym zabiegu tracą goryczkę i są bardzo smaczne.
Pamiętamy oczywiście, że nie należy zbierać ziół w pobliżu zakładów przemysłowych, dróg ani torów kolejowych. Leczymy się mniszkiem tylko po konsultacji z lekarzem.


Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017