Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

ACH, TEN ZAPACH!


Nieprzyjemne zapachy, powstające w tracie kulinarnej obróbki - obierania, gotowania, smażenia, duszenia, pieczenia - wielu produktów, w tym mięsa, ryb, a także warzyw, możemy usuwać domowymi, naturalnymi sposobami bez użycia środków chemicznych, które nie zawsze nam służą. Podobnie z przedmiotami codziennego użytku (imbryki, czajniczki czy ekspresy). Także z szaf i komód szybko i tanio możemy pozbyć się irytujących zapachów.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
* Czajniczek do zaparzania herbaty nabiera czasem zapachu stęchlizny. Wystarczy taki czajniczek wyparzyć kilkakrotnie wrzątkiem, następnie włożyć doń kawałek skórki z cytryny, jeszcze raz zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia. Po wylaniu wody i wyrzuceniu skórki cytrynowej czajniczek pachnie świeżością.

* Zapach stęchlizny ze starej komody czy szafy łatwo usuniemy zostawiając na kilka godzin
wewnątrz mebla naczynie napełnione wrzącym mlekiem.

* Ekspres do kawy albo termos, rzadko używane, nie nabiorą niemiłego zapachu, jeśli włożymy do ich wnętrza kostkę cukru.

* Zapach smażonej ryby zniknie z naszego mieszkania, jeśli na rozgrzanej płytce przypalimy kawałek skórki z pomarańczy albo z cytryny. Mogą to być też suche listki herbaty.

* Gotujący się kalafior, choć smaczny, wydziela niezbyt miłą woń. Unikniemy jej, jeśli do garnka, w którym gotuje się jarzyna, włożymy prawdziwy korek (wcześniej sparzony wrzątkiem).


Niektóre artykuły spożywcze zostawiają na dłoniach niemiły zapach. Jak się go pozbyć?


*
Woń cebuli zlikwidujemy szorując dłonie grubą solą kuchenną, a następnie mocząc je przez kilka minut w zimnej wodzie z dodatkiem octu.
* Czosnek ma woń niezwykle intensywną. Usuwamy ją z rąk przy pomocy fusów świeżo zaparzonej kawy.
* Woń ryby skutecznie zlikwidujemy wycierając ręce papką surowej marchewki, a potem mocząc je przez chwilę w wodzie z dodatkiem octu.

Podane wyżej domowe sposoby usuwania zapachów z rąk są skuteczne, ale zazwyczaj ręce po pracach domowych nie wyglądają ponętnie, są szorstkie. Trzeba je umyć delikatnym mydłem i zastosować jeden z prostych sposobów przywracających im dobry wygląd. Pomaga „maseczka” ze świeżo ugotowanego ziemniaka. Trzeba masować nim dłonie, gdy jest jeszcze ciepły.
Pomaga też masowanie pszennymi otrębami i kąpiel w zimnej wodzie z solą.
Zastosowany na zakończenie dobry preparat - krem lub żel do pielęgnacji dłoni - spowoduje, że dłonie będą gładkie i miękkie.


Babcia Alina


© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017