Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

BABY, BABKI I BABECZKI.



Prawdziwa drożdżowa baba pochodzi z kuchni polskiej, pieczono ją już w wieku XVII.
Im więcej było w niej jaj, tym była lepsza. Nie szczędzono do tego słodkiego ciasta rodzynek, migdałów i innych bakalii.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Baba: tradycyjny, świąteczny wypiek z ciasta drożdżowego mający kształt formy, w której został upieczony.

Babka: też może być drożdżowa, ale najczęściej babką nazywamy wypiek z ciasta ucieranego. Babki, jak sama nazwa wskazuje, są mniejsze od bab, ale też mają kształt formy, w której się piekły.

Babeczki:
małe, smakowite ciasteczka z ciasta kruchego, pieczone w małych, karbowanych foremkach. Po upieczeniu i wyjęciu ich wnętrze napełnia się smakowitym kremem, galaretką, owocami, konfiturami, wszystko zależy od inwencji gospodyni.

Baba po polsku.
|Prawdziwą drożdżówką babę rozsławił król polski Stanisław Leszczyński (1677-1766). Była to ciekawa postać, człowiek o którym można by długo opowiadać…

Król i rodzina.
Król Stanisław Leszczyński zmuszony do abdykacji otrzymał od swego zięcia, króla francuskiego Ludwika XV, księstwa Lotaryngii i Baru w dożywotnie władanie. Jego żona, Katarzyna z Opalińskich, była panią z rodu znakomitego, ale brzydką, złą i gderliwą. Jego córka, ukochana Maruchna do pięknych kobiet też nie należała, ale królową została.

Król i słodkości.
Król Leszczyński radził sobie nie najgorzej. Lubił być otoczony pięknymi kobietkami i korzystać z ich powabów. Wykształcony i obdarzony literackimi talentami, miał duże poczucie humoru. Otaczał się ludźmi sztuki, a jego dwór w Nancy był miejscem, gdzie życie kulturalne rozkwitało. Stanisław Leszczyński był także wielkim smakoszem i miłował smaczne jedzonko równie jak piękne kobiety (a wiadomo, że obydwie te przypadłości chadzają często w parze).

Król i baba.
Uwielbiał przeto słodkie, drożdżowe ciasto i nadał mu nazwę „baba”. Podobno wywiódł ją od czarodziejskiego Ali Baby, bohatera „Baśni z tysiąca i jednej nocy”. I tak nasza polska baba znalazła należne jej miejsce w kuchni francuskiej, gdzie nazywana jest „babą po polsku”.

Baba najlepsza.
Taką drożdżową babkę z dziurką, pieczoną w formie z „kominkiem”, można nie tylko lukrować, posypywać posiekanymi migdałami czy orzechami, ale będzie ciekawa w smaku, jeśli tę dziurkę wypełnimy owocami z bitą śmietaną, kremem, konfiturą - jak kto lubi, bo przecież przez tyle lat goszczenia bab na wielkanocnym polskim stole w każdym domu obowiązuje ten jeden, najlepszy na nią przepis.

Babcia Alina


© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017