Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

MAGICZNA MOC OLEJKÓW.

 
Coraz powszechniej panująca moda na naturalne kosmetyki rodzi zainteresowanie naturalnymi produktami, które służą do wytwarzania ekologicznych kosmetyków. Przez wieki alchemicy, lekarze, zielarze, czarownice i wiedźmy z całego świata drogą własnych doświadczeń i wiedzy przekazywanej przez pokolenia dochodzili do poznania tajemnic roślin, ich właściwości i sposobu wykorzystania. Olejki eteryczne, ich wpływ na nastroje i zdrowie człowieka, magia woni, kojące, lecznicze i upiększające ich działanie, to wiedza, do której się odwołujemy i którą rozszerzamy.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
OLEJEK JOJOBA.

Jego właściwości cenili od wieków północnoamerykańscy Indianie. Olejek ten zawiera dużo witaminy F, chroni więc doskonale skórę, a kosmetyki z jojobą łatwo się rozprowadzają na skórze.
Są dobrze wchłaniane, a pozytywne efekty widoczne są szybko.


OLEJ LNIANY.


W kosmetyce naturalnej używa się oleju lnianego, tłoczonego na zimno z siemienia lnianego. Jest cennym składnikiem produktów pielęgnujących skórę tłustą i skłonną do zanieczyszczeń. Zawiera witaminę F, ma łagodny zapach.


OLEJ Z KIEŁKÓW PSZENICY.

Coraz częściej na półkach naszych perfumerii znajdujemy kremy pielęgnacyjne do twarzy, okolic oczu i szyi, w skład których wchodzi właśnie olej z kiełków pszenicy. Cenią go zwolennicy kosmetyki naturalnej, bo zawiera lecytynę roślinną i nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej ten otrzymuje się jako produkt uboczny przemiału, jest słonecznie żółty o miłym zapachu. Zawiera witaminę E - powszechnie znany eliksir młodości.
Olejek ten pięknie wygładza skórę, leczy też skórne choroby.


OLEJEK MIGDAŁOWY.


Preparaty kosmetyczne z jego dodatkiem są drogie i zazwyczaj dobrze nam służą. Olejek ten uzyskuje się z dojrzałych ziaren zamkniętych w pestkach słodkich migdałów. Nie ma zapachu i nie podrażnia skóry, dlatego produkty z jego udziałem służą delikatnej, wrażliwej skórze kobiety i niemowlęcia. Olejek ten używany był przez nasze prababki do pielęgnacji paznokci (aby miały piękny połysk), włosów i skóry.
Coraz częściej na naszym rynku pojawiają się naturalne kosmetyki z olejkiem migdałowym.


OLEJEK POMARAŃCZOWY.

Ten pachnący świeżo i owocowo olejek uzyskuje się ze skórek pomarańczowych nie spryskiwanych żadnymi środkami chemicznymi.
Jego dodatek do płynu kąpielowego, szamponu do włosów czy kremu czyni niewyszukany produkt pożądanym i miłym w użyciu.


OLEJEK RÓŻANY.

Aby uzyskać 1 kg tego drogocennego olejku, trzeba wykorzystać około 5 ton kwiatów! Uzyskuje się go drogą destylacji świeżych płatków róży z parą wodną. Prawdziwy różany olejek jest składnikiem wielu specyfików kosmetycznych: kremów, balsamów i płynów do pielęgnacji twarzy i całego ciała. Ma on dobroczynny wpływ na nastrój, bo uspokaja rozedrgane nerwy, dodatnio też działa na stany skóry. Wiele perfum, dodatków do kąpieli i zapachowych saszetek nie może się obejść bez tego składnika.
Szeroko jest stosowany syntetyczny olejek różany, nie jest drogi, ale oczywiście poza walorami zapachowymi nie ma żadnego szczególnego działania.


OLEJEK Z PESTEK WINOGRONOWYCH.


Jeśli przeczytasz na ulotce, że kosmetyk zawiera ten właśnie składnik, możesz go kupić i zapewne nie będziesz żałować wydanych pieniędzy. Olejek ten, tłoczony na zimno, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, ma dużą płynność, nadaje się więc do produkcji kosmetyków.


OLEJEK Z WŁOSKICH ORZECHÓW.

Tłusty i bezbarwny olej uzyskiwany z łupin i „owoców” orzecha szczególnie dobrze służy włosom przesuszonym, zniszczonym na końcach.
Okłady z podgrzanego olejku na takie włosy czynią je znowu zdrowymi.


Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017