Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

JEDZENIE TO LEKARSTWO (2).


Cebula to najczęściej występująca roślina na freskach (można to sprawdzić zwiedzając grobowce egipskich faraonów), wielce ceniono ją już tysiące lat temu, a nawet składano przysięgę, chciało by się powiedzieć, „w obliczu cebuli”. bo tak bardzo była poważana.
Zasługuje cebula na uznanie, bo daje zdrowie, chroni przed różnymi dolegliwościami, podnosi odporność. Smakuje i cudownie przyprawia jedzonko. Stanowi uzupełnienie diety, gdy chcemy poprawić wygląd włosów, paznokci i zgubić kilka kilogramów.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Z cebuli sporządzamy domowe leki.
*
Sok z cebuli zmieszany z miodem działa uspokajająco, likwiduje kaszel i przeziębienie. Należy zażywać po 3 łyżeczki dziennie tej mikstury.
* Syrop przygotowany z cebuli i miodu leczy zapalenie gardła, kaszel i skutki przeziębienia. Sok z cebuli z miodem gotuje się na gęsty syrop i zażywa co 2 godziny po 1 łyżeczce.
* W niektórych krajach, w medycynie ludowej, podczas epidemii grypy stosuje się taki oto środek zapobiegawczy: 2 cebule obrane i drobno posiekane zalać czystą wódką i każdorazowo przed wyjściem z domu wypić kieliszeczek tego lekarstwa.
* Osoby, którym szkodzi świeża cebula, mogą na kaszel i przy zaparciach jeść cebulę ugotowaną w zupie.
Oczywiście, te wszystkie cebulowe leki można stosować tylko wtedy, gdy nie ma przeciwwskazań lekarskich.

Cebula znalazła też zastosowanie w kosmetyce naturalnej.
*
Paznokcie wzmacniamy nacierając je jak najczęściej sokiem z cebuli.
* Ponoć pomaga na schudnięcie winko cebulowe, które przygotowuje się z 3 dużych cebul obranych z łupinek, dokładnie rozgniecionych i połączonych z 2 szklankami gronowego wina i 7 łyżeczkami płynnego miodu. Winko zażywa się 3 razy dziennie po 1 łyżce (jeśli lekarz nie zabroni).

Cebula jest najczęściej używaną przyprawą w naszej kuchni.
Są ludzie, którzy nie tkną potrawy, w której jest choć odrobinka cebuli, ale na szczęście większość spośród nas lubi tę piekącą jarzynkę. Z cebuli można przygotowywać wiele smacznych, prostych i tanich smakołyków.

Cebula po francusku - wspaniały dodatek do pieczeni wołowej lub baraniny. Na tę potrawę nadają się tylko słodkie, soczyste cebule, które na szczęście można już u nas kupić.
Kilka dużych cebul obieramy i sparzamy we wrzącej wodzie. Pokrojone w ćwiartki i posolone, dusimy w rondlu na maśle z dodatkiem dobrego oleju, skrapiając bulionem. Gdy zmiękną, układamy je na patelni, posypujemy cukrem i wstawiamy do gorącego piekarnika na około pół godziny, aby się ładnie obrumieniły.

Cebula pieczona
- garnitur do pieczeni cielęcej lub wieprzowej.
Kilka dużych cebul po obraniu z łupinek kroimy na cząstki tak, aby trzymały się razem i nie straciły kształtu. Solimy je i przez kilka minut zostawiamy na talerzu, by puściły sok. W rondlu roztapiamy masło, układamy główki cebuli, oprószamy je pieprzem i pod przykryciem zapiekamy w piekarniku w temperaturze ok. 150 stopni C.

Szalotki (drobne cebulki) duszone - nadają się do polędwicy, pieczeni wołowej lub wieprzowej.
Pół kg szalotek obieramy i króciutko gotujemy w bulionie. Wyjmujemy je, solimy, obrumieniamy na maśle i oprószamy mąką. Podlewamy smakiem, w którym się gotowały, dodajemy pół kieliszka białego wytrawnego wina.


Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017