Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

JEDZENIE TO LEKARSTWO (1).


Cykliczna zmienność promieniowania słonecznego pozwala wyodrębnić cztery biologiczne pory roku nie pokrywające się ze znanymi nam z kalendarza astronomicznymi porami roku. Według tego podziału zima trwa od 16 listopada do 15 lutego, wiosna od 16 lutego do 15 maja, lato od 16 maja do 15 sierpnia, a jesień od 16 sierpnia do 15 listopada. W okresie wiosennym organizm każdego człowieka przeżywa pewne trudności wynikające z potrzeby dostosowania się do nowych warunków, do zwiększonego promieniowania słonecznego. Po zimie organizm jest nieco osłabiony, co objawia się tendencją do zaziębień i „łapania” grypy.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Dolegliwości zwane wiosennym zmęczeniem, możemy złagodzić spożywając dużo jarzyn i owoców, dostarczając organizmowi witamin i soli mineralnych. Właściwa dieta korzystnie wpłynie na wszystkie funkcje organizmu i pozwoli bez większych kłopotów przejść przez ten trudny dla nas czas.


LEK ZNANY OD TYSIĘCY LAT.


Cebula jest tym warzywem, które spożywamy najczęściej. Podajemy ją do zup, mięs, surówek i sałatek, ale nie są to imponujące ilości, a przecież właśnie cebula może zapewnić nam to wszystko, czego organizm wówczas łaknie. Wiemy, że cebula jest zdrowa, ale nie zawsze pamiętamy, że zapobiega ona wielu dolegliwościom, a niektóre leczy.
Nasi przodkowie mówili, że „cebula jest lekiem na siedem chorób”, ale dziś wiadomo, że skutkuje pozytywnie w kilkunastu schorzeniach. Kilka tysięcy lat temu znane było przysłowie: „jeśli jadam cebulę w porze wietrznej, nie będę cierpieć na bóle żołądka w porze deszczowej”. W wielu krajach uważana była cebula nawet za świętą roślinę, a przysięga składana przy cebuli miała moc szczególną.


CO ONA W SOBIE MA?


Tę pochodzącą z Azji Środkowej roślinę uprawia się dzisiaj w wielu krajach i w setkach odmian. Cebula zawiera witaminę C, witaminy grupy B, witaminy A, E, K, P i H, z soli mineralnych związki potasu, fosforu, żelaza, miedzi, cynku, magnezu i inne, a także olejki eteryczne, enzymy i inne składniki cenne dla ludzkiego zdrowia.
Największą wartość ma cebula spożywana na surowo, szczególnie w postaci soku. Nie każdy jednak ma tak zdrowy żołądek, by mógł pozwolić sobie na ten ostry przysmak. Można ją dusić, gotować, smażyć, piec. Cebula ma tę cenną zaletę, że podczas obróbki termicznej nie traci zbyt wielu swych leczniczych właściwości.


PRZECZYTAJ, ZANIM ZJESZ:

*
Do jedzenia nadają się nie tylko główki cebuli, ale i szczypiorek, czyli jej zielone liście naziemne. Jego wartość dla zdrowia jest również wysoka.

* Cebulę obieramy z łupinek i kroimy bezpośrednio przed spożyciem. Jeśli trochę postoi i utleni się, może powodować niemiłe dolegliwości: wzdęcia, a nawet bóle żołądka, nie wspominając o tym, że traci wiele ze swych zdrowotnych właściwości.

* Posiekana cebula skropiona sokiem z cytryny traci na ostrości, a zachowuje jędrność i kolor.

* Starajmy się nie mieszać cebuli z czosnkiem, bo może to spowodować przykre dolegliwości jelitowe.

* Cebula gotowana jest łagodna w smaku.

* Cebula suszona nie ma żadnej wartości leczniczej.

* Zapach surowej cebuli nieco złagodzimy żując po jej zjedzeniu natkę pietruszki.

Cebula, ten ludowy lek, skutecznie działający, wzmacniający serce, łagodzący bóle i poprawiający odporność organizmu, cudownie wpływa też na wzmocnienie męskich sił.
W wielu krajach uważa się ją za lek magiczny. Na przykład w Turcji sporządzano niegdyś i pisano amulety spełniające rolę lubczyku, które złożone umieszczano wewnątrz cebuli, a tę powoli pieczono, dopóki obojętne serce nie zapłonęło namiętnością. Jakież to proste!

Babcia Alina


© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017