Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

KOKOSY.


Palma kokosowa pozwala właścicielom plantacji robić doprawdy kokosowe interesy: z jej pnia uzyskuje się doskonałej jakości drewno budowlane. Liści używa się do pokrywania dachów, wyplatania mat, z włókien tzw. śródowocni wyrabia się trwałe liny okrętowe, odporne na działanie wody morskiej. Owoc kokosowy daje koprę, a oprócz niej orzeźwiający napój, zwany mleczkiem kokosowym i doskonałej jakości olej. Skorupy owoców wykorzystywane są jako naczynia. Ale to jeszcze nie wszystko…
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
KOKOSOWE SPECJAŁY.

Pączki wierzchołkowe (czyli tak zwana kapusta palmowa) zjadane są jako smaczne warzywo, młode pędy palmy są znanym i cenionym warzywem, z którego sporządza się sałatki. Natomiast sok wypływający po odcięciu kwiatostanu przerabiany jest na cukier palmowy, po przefermentowaniu powstaje z niego wino palmowe, a jeśli wino takie poddamy destylacji, otrzymamy arak.

Przemysł cukierniczy na całym świecie używa wiórków kokosowych do produkcji słynnych makaroników, tortów kokosowych, rolad. Doskonały jest makowiec pokryty kokosową bezą, a zwykły biszkopt z takim dodatkiem jest ciastem godnym podkreślenia największych znawców i smakoszów.
Kuchnia Dalekiego Wschodu traktuje wiórki kokosowe i kokosowe mleczko jako niezbędną przyprawę do potraw z mięsa, a nawet drobiu i zup. Ale tak naprawdę uprawia się palmę kokosową przede wszystkim dla najważniejszego jej produktu, jakim jest olej kokosowy, niezbędny do smażenia, pieczenia ciast w dobrej kuchni i do produkcji czekolady najwyższego gatunku. Ma on zresztą także zastosowanie przemysłowe.


KOKOSOWY SŁOWNICZEK.


* Orzech kokosowy
to owoc palmy kokosowej. Wewnątrz znajduje się tzw. bielmo, które po wysuszeniu za pomocą gorącego powietrza w suszarniach daje koprę.

* Kopra
jest surowcem do produkcji oleju kokosowego.

* Wiórki kokosowe
to odpowiednio rozdrobniona kopra.

* Olej kokosowy
, zwany też masłem kokosowym, to tłuszcz doskonałego gatunku, otrzymywany przez tłoczenie na gorąco z wysuszonej i rozdrobnionej kopry.


Babcia Alina


© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017