Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

CZOSNEK WARTO JEŚĆ!


Zanim świat poznał antybiotyki, to właśnie czosnek używany był jako środek zapobiegający chorobom tak strasznym, jak dżuma, cholera, dur brzuszny i plamisty.
Wiadomo też dzisiaj, że szczepionki oraz antybiotyki coraz częściej powodują uodpornianie się wielu szczepów bakterii, natomiast nie ma to nigdy miejsca po zastosowaniu czosnku. Cudowne właściwości czosnku znane są od wieków.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Indyjska pieśń o czosnku pochodząca z V stulecia p.n.e. mówi, że jest on „źródłem wiecznej młodości, że może przedłużyć ludzkie życie, pozwala odzyskać utracone siły“. Chętnie był spożywany czosnek przez starożytnych Egipcjan i inne ludy Wschodu, a starożytni Grecy cenili go jako afrodyzjak.
Według Homera dla odczarowania spętanego urokiem rzuconym przez Kirke Odyseusza, Hermes podał mu czosnek - środek najlepszy na „odpędzenie złego oka” dzięki swej magicznej mocy.
We wschodniej Europie bukiety kwitnącego czosnku zawieszano w oknach, by odpędzać złe duchy

Ten cenny lek i doskonała przyprawa pochodzi z Azji Środkowej. Do Europy Południowej i Środkowej dostał się przez Bliski Wschód. Dzisiaj uprawiany jest na całym świecie jako roślina lecznicza i przyprawowa. Odkryty został na nowo na fali powrotu do tego, co naturalne.

Ząbki czosnku po rozdrobnieniu mają specyficzny, doskonale nam znany ostry zapach i smak.

Czosnek zawiera między innymi alliinę, która pod wpływem enzymu allinazy rozkłada się dając alliicynę - związek silnie zapachowy i bakteriobójczy, niekiedy przewyższający działanie antybiotyków.

Czosnek działa jak lek:
* na przewód pokarmowy zwiększając wydzielanie soków trawiennych, pobudzając wytwarzanie żółci i ułatwiając jej przepływy, hamując nadmierną fermentację;
* na drogi oddechowe niszcząc bakterie, zmniejszając stany zapalne, pobudzając wydzielanie śluzu, ułatwiając odkrztuszanie, łagodząc uczucie duszności;
* korzystnie wpływa na układ krążenia obniżając ciśnienie krwi, zwalniając tętno do poziomu fizjologicznie uzasadnionego, działając przeciwmiażdżycowo, obniżając poziom cholesterolu;
* działając przeciwcukrzycowo i przeciwreumatycznie, zwiększa ogólną odporność organizmu.


CZOSNEK WARTO JEŚĆ!!!



Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017