Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

WIGILIJNA WIECZERZA.


Polskie Boże Narodzenie to najpiękniejsze święta, swojskie, rodzinne. Staramy się, by przebiegały miło, spokojnie, dbamy by na stole znalazły się tradycyjne potrawy. Głównym akcentem Bożego Narodzenia była i jest wieczerza wigilijna.
Rozpoczynamy wieczerzę wigilijną dzieląc się opłatkiem, składając życzenia szczęścia, zdrowia, spokoju...Staropolskie opłatki były kolorowe, ślicznie zdobione, dzisiejsze są przeważnie białe. Ilość osób zasiadających do wigilijnego stołu powinna być parzysta. Zawsze stawiano na stole, i dziś to robimy, nakrycie dla nieobecnych. Jednym z  najpiękniejszych staropolskich zwyczajów, który należałoby wskrzesić i  utrzymać, było zapraszanie na wieczerzę wigilijną osób samotnych.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
WIGILIJNE TRADYCJE.

Wigilijne potrawy przyrządzamy na oliwie, oleju i maśle. Nasi przodkowie skrupulatnie przestrzegający postu, uczynili z tej wieczerzy prawdziwą rozkosz dla podniebienia. Wigilia w zamożnych domach magnackich składała się z dwunastu dań. Ponieważ na stół podawano wiele dań rybnych - aby zachować tradycję dwunastu dań - wszystkie potrawy z ryb traktowano jako jedno danie. W domach szlacheckich i bogatych mieszczan serwowano dziewięć wigilijnych dań, wieś natomiast miała tych dań siedem. Dzisiaj urządzamy wigilię nie tak bogatą, jak nasi przodkowie, ale zawsze staramy się zachować tradycję. Smak i ceremoniał potraw wigilijnych mają dar wywoływania wspomnień i marzeń o przyszłości, o tym co przyniesie kolejny rok.


WIGILIJNE RYTUAŁY.

W dawnych czasach i dziś jeszcze wierzymy, że dzień Wigilii kreuje nasz los na przyszły rok. I tak:
* Przed wigilią trzeba zdjąć ze sznurów całe pranie. Jeśli zostanie nawet jedna sztuka, to kłopoty tego roku przeniosą się na następny.
* Łuskę z wigilijnego karpia przechowujemy w portfelu by pieniądze były przez cały rok.
* Opłatek wigilijny trzeba posmarować miodem, by mieć szczęście w  przyszłym roku.
* Wizyta chłopca, albo mężczyzny w dzień wigilijny przynosi powodzenie całemu domowi.
* Miłe w tym dniu słowa ukochanej osoby miały gwarantować miłość na przyszłość.
* Jeśli udało się w ten dzień coś ukradkiem zabrać np. sąsiadowi, to wszelkie dobra przez cały rok miały „lgnąć” do rąk.
* Aby był urodzaj, w dawnych czasach ciskano ziarnem o powałę.
* Siano, które w czasie wigilii znajdowało się pod obrusem, po kolacji przeznaczona było do obwiązywania drzew w sadzie, by drzewa obrodziły.
* Ponoć bydłu, które zjada potrawy przyrządzone w wigilijny dzień „czarownice i guślarki zaszkodzić nie mogą.
* Jeść należało dużo, by jedzenia było dość przez cały rok.
* Jeść wieczerzę należało bez odpoczynku, bez odkładania łyżki, bo ten, kto to uczynił, mógł nie doczekać następnej wigilii.
* Niebo pełne gwiazd w ten jedyny wieczór wróży pomyślność na cały przyszły rok.


Babcia Alina


© Elżbieta Lechowicz 2016. All rights reserved.
© JM Media 2016. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017