Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

PIEPRZ.


Wielką sztuką jest umiejętność przyprawiania potraw, by podnieść ich aromat i  naturalny smak. Przyprawy powinny być stosowane z umiarem, a już szczególnie przyprawy korzenne.
Mianem korzeni określamy rośliny lub ich części, zawierające substancje aromatyczne, używane jako przyprawy do potraw i napojów. Korzenie były bardzo drogie, tak bardzo, że nasza królowa Jadwiga przechowywała je w  skarbczyku.
Nadzwyczajny popyt na nie wynikał z niedostatku, tym bardziej, że przypisywano im nadzwyczajne właściwości.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Korzenie stosowane były jako:
* leki na wiele dolegliwości,
* sporządzano z nich napoje miłosne,
* składano ofiary bogom.


Przyprawy nie mają wartości odżywczych, ale są niezbędnym składnikiem pożywienia, bo nadają mu atrakcyjny smak, zapach, pobudzają trawienie, działają leczniczo.
W ciągu stuleci handel korzeniami przeżywał okresy ożywienia i upadku, ale nigdy nie traciły one atrakcyjności.

POD ZNAKIEM PIEPRZU.

„Najpiękniejsze kobiety, najszlachetniejsze konie, najświetniejsze drogie kamienie, najwspanialsze kobierce, najrzadsze futra - wszystko to można było nabyć za pieprz” - już za czasów starożytnych Grecji i Rzymu pieprz stanowił ważny przedmiot handlu między Azją i Europą, a nawet używany był jako środek płatniczy.
Pieprz czarny, czerwony, biały i zielony produkowany jest z owoców tego samego tropikalnego pnącza kwitnącego przez, cały rok.

Pieprz czarny, najczęściej u nas stosowany, uzyskuje się z owoców niedojrzałych, wysuszonych.

Pieprz czerwony, to dojrzałe owoce, z których nie zdjęto skórki.

Pieprz biały, delikatny, bardzo ceniony - uzyskuje się z dojrzałych owoców. Gotuje się je krótko, a następnie moczy w morskiej wodzie, suszy na słońcu i  usuwa wysuszoną skórkę. Pieprzem tym przyprawia się białe mięso, drób, ryby i białe sosy.

Znany jest też pieprz zielony: niedojrzałe owoce konserwuje się w słonej zalewie lub w occie. Zachowują one zieloną barwę - stąd nazwa. Najlepszy do drobiu, steków, sosów ziołowych, do zupy pomidorowej.

Pieprz, to jedna z częściej stosowanych przypraw. Pochodzi z Indii, dzisiaj między innymi uprawiany na południu Indii, na Półwyspie Malajskim, Nowej Gwinei, w tropikalnej Afryce, na Antylach i w Brazylii. Rocznie, na świecie, zużywa się około 40 000 ton pieprzu! Kiedyś kupowany na wagę złota, dziś powszechnie stosowany - dobrze służy ludziom zdrowym, pod warunkiem, że będzie stosowany z umiarem.

Pieprz najlepiej kupować w  ziarnach i mleć bezpośrednio przed użyciem, dzięki czemu zachowa swój niepowtarzalny intensywny aromat.


Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2016. All rights reserved.
© JM Media 2016. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017