Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

PIĘKNY JAŚ.


Amerykanie nazywają fasolę mięsem biedaków. Lubią ją jeść, doceniają, że ma ona duże wartości odżywcze, może częściowo zastąpić mięso w naszym pożywieniu. Fasola jest popularna na całym świecie.
Teraz, w okresie jesienno-zimowych chłodów, warto by zagościła w naszym menu nie tylko w postaci fasolki po bretońsku. Piękny jaś, mała fasolka perłowa, czerwona fasola, czarna, nakrapiana…w sałatkach jest pyszna.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Można powiedzieć, że fasola jest stara jak świat. Jej dzicy przodkowie pochodzą z środkowej Ameryki. Europa poznała jej smak dopiero w XVI wieku.
Do Polski zawitała w XVII wieku, ale początkowo nie zyskała uznania , uważano bowiem, że przeznaczona jest dla warstw ludzi ubogich.

ZALETY I WADY.


Mają ziarna fasoli sporo kalorii, trochę witamin grupy B, trochę witaminy C i cenne składniki mineralne: fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo.
Można z fasoli przygotowywać wiele potraw: zupy, zapiekanki, kotlety, pasztety, sałatki, a nawet torty (cieszyły się powodzeniem w czasie I wojny światowej).
Niestety, fasola to nie tylko zalety, ale także wady. Ma ona związki siarki, doskonałe dla kondycji włosów i paznokci, ale nie służy fasola w ziarnach paniom przy nadziei, osobom mającym kłopoty z perystaltyką jelit, starszym i cierpiącym na chorobę wieńcową.

Podsumowując: fasolę w ziarnach niech smakują bez ograniczeń młodzi, zdrowi, lubiący dużo ruchu.


JAK GOTOWAĆ FASOLE W ZIARNACH?

Jest wiele sposobów jej gotowania:

* Umytą fasolę zalewa się wieczorem zimną, przegotowaną wodą. Rano gotuje się ją w tej samej wodzie, bo przeszły do niej składniki mineralne i witaminy rozpuszczalne w wodzie.

* Umytą fasolę zalewa się zimnym wywarem lub zimną wodą. Zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować pod przykryciem.

* Mój sposób gotowania fasoli: wieczorem zalać umytą fasolę zimną wodą. Zostawić na noc. Rano wodę wylać, fasolę opłukać, zalać zimną wodą i ugotować. Tak ugotowana fasola nie powoduje żadnych żołądkowych sensacji.

* Nie stosujemy sody aby fasola szybciej się ugotowała, bo w ten sposób niszczymy wszystkie jej cenne właściwości.


Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2016. All rights reserved.
© JM Media 2016. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017