Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

POSMAKUJ KUKURYDZĘ.


Uprawia się różne odmiany kukurydzy: do konsumpcji, w celach przemysłowych, na paszę. Z kukurydzy zwykłej produkuje się mąkę i kaszę, kukurydza cukrowa przeznaczona jest na jarzynę, kukurydza pękająca zaś do prażenia (z dodatkiem odrobiny oliwy) - to właśnie pop-corn, który tak chętnie chrupiemy podczas pobytu w kinie…
Kukurydza to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Europa poznała ją na przełomie XV i XVI w., a do Polski zawitała pod koniec XVIII wieku. Ziarna kukurydzy zawierają 9-12% białka, 4-6% tłuszczu, około 70% węglowodanów, celulozę, witaminy grupy B, witaminę E, a w ziarnie niektórych odmian jest też dużo prowitaminy A.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Ma dużo potasu, fosforu, miedzi i niklu. Z mikroelementów kukurydza zawiera cynk, kobalt, selen, jod, bar. Na szczególną uwagę zasługuje selen, bo to właśnie on zwiększa odporność przeciwko występowaniu chorób nowotworowych.


PRZYSMAK DLA ZDROWIA.


Z mąki kukurydzianej wypieka się chleb, popularna jest w wielu krajach mamałyga robiona z kaszy kukurydzianej, a jeszcze częściej z mąki. Z kukurydzy przygotowuje się konserwy, a z kiełków kukurydzianych przyrządza się sałatki. Ugotowane kolby kukurydzy to przysmak dla wszystkich. Na szczególną uwagę zasługują płatki śniadaniowe (corn flakes). Spożycie łyżki płatków kukurydzianych dziennie może stanowić skuteczną zaporę przeciwko pojawieniu się chorób nowotworowych - dzięki zawartości w płatkach selenu.



OLEJ KUKURYDZIANY.


Z wysuszonych kiełków kukurydzy (jako produkt uboczny przy produkcji skrobi) tłoczy się olej kukurydziany. Jest on używany w kuchni: ma przyjemny, lekko migdałowy smak. Wzrasta zużycie oleju kukurydzianego na cele spożywcze. Jest on niezwykle cenny i żałować należy, że ciągle jeszcze nie jest u nas doceniany.

Przy spożywaniu tego oleju:
* obniża się poziom cholesterolu we krwi,
* zalecany jest też w przypadkach stwardnienia tętnic,
* skuteczny w leczeniu chorób wątroby.


Z tego właśnie oleju pozyskuje się witaminę E, słusznie nazywaną witaminą młodości i miłości.


Babcia Alina


© Elżbieta Lechowicz 2016. All rights reserved.
© JM Media 2016. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017