Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

PIGWA PANNY MŁODEJ.


Ojczyzną pigwy jest najprawdopodobniej Kreta, stamtąd dostała się do Grecji. I rzeczywiście, swego czasu na Peloponezie, w pobliżu Myken, zostałam przez greckiego wieśniaka obdarowana pięknymi pigwami.
Z Grecji trafiła pigwa do Rzymu, stamtąd poszła dalej w świat. W naszym klimacie owoc ten także się udaje czeka na ponowne odkrycie.
Pigwa pochodzi z rodziny różowatych i występuje w tylko jednym gatunku, zwanym pigwą pospolitą.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Wysokość tego krzewu czy drzewka wynosi od 1,5 do 5 m. Liście są jajowate, od spodu pokryte czymś w rodzaju szarawego filcu, z owłosionym ogonkiem. Kwiaty osadzone są pojedynczo, białoróżowe, na krótkich, owłosionych szypułkach. Owoce w naszym klimacie dojrzewają około października, mają gruszkowaty kształt, miąższ twardy, mało soczysty, cierpki. Po zerwaniu powinny parę tygodni poleżeć, aż nabiorą pięknego, złocistego koloru i cudownego aromatu, który napełni cały dom.


CIERPKI I TWARDY OWOC.

Do jedzenia w stanie surowym nie nadają się, a ateński prawodawca z początków VI w. p.n.e. Solon zalecał w specjalnym dekrecie, aby panna młoda zjadła przed przestąpieniem progu domu małżonka właśnie pigwę. Pewnie dlatego, że małżeństwo to nie tylko słodycz, ale czasem twardy cierpki owoc do zgryzienia.


PIGWA I MIÓD.


W starożytnej Grecji i Rzymie bardzo wysoko ceniono pigwę z uwagi nie tylko na doskonały smak zrobionych z niej przetworów, ale także dlatego, że ma ona pewne właściwości lecznicze. Szczyt powodzenia osiągnęła pigwa w średniowieczu. 2 pigwy i miodu sporządzano wówczas różne smakołyki, a używane do dziś słowo „marmolada” wywodzi się od nazwy konfitur z pigwy, zwanych w Portugalii „marmelo”.
Owoce pigwy zawierają 6-12% cukrów (fruktoza, glukoza, sacharoza), kwas jabłkowy, winowy i cytrynowy, pektyny, garbniki, witaminy (B1. C, PP), a także żelazo, miedź, fosfor, magnez, wapń i siarkę. Średniowieczny lekarz i filozof arabski Ibn Sina (Awicenna) zalecał pigwę przy zaburzeniach trawienia, a z miodem i octem do pobudzania apetytu. Pigwa rzeczywiście poprawia apetyt, jest skuteczna przeciw biegunkom.

* Owoce pigwy można spożywać po upieczeniu lub ugotowaniu.
* Najlepsze są pigwowe soki, galaretki, kompoty, konfitury.
* Ugotowane pigwy są bardzo smacznym dodatkiem do potraw mięsnych i dziczyzny.
* Zawarty w owocach pigwy olejek eteryczny nadaje potrawom kwaskowaty smaczek i delikatny aromat.
* Pigwowa nalewka nie ma sobie równej.



Babcia Alina


© Elżbieta Lechowicz 2016. All rights reserved.
© JM Media 2016. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017