Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

JARZYNA AZTEKÓW.

 
Papryka to jarzyna wyjątkowo zdrowa, bardzo smaczna, o wielostronnym zastosowaniu, także leczniczym. Uprawiana jest od bardzo dawna, a pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Już Aztekowie przyprawiali jedzenie papryką. Stanowiła ona swoistą „broń chemiczną”, bo podsmażano ją na patelniach, a jej duszące pary pozwalały odpierać ataki wroga.
Do Europy, w XV wieku,  sprowadzili ją Hiszpanie, a stąd powędrowała na podbój Indii i Afryki.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W XVI wieku opanowała znaczną część Europy, dziś jest już na Starym Kontynencie zadomowiona. Szczególnie upodobali ją sobie Bułgarzy, Węgrzy, Włosi i Hiszpanie.

SŁODKA I OSTRA.

Znanych jest wiele odmian papryki, ale najprostszy podział to papryka słodka i ostra. Ostrość papryki zależy od zawartości kapsaicyny w jej owocach. Papryka zasobna jest w witaminy grupy B, witaminy A i E, ma sporo związków mineralnych (potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez). Na szczególną uwagę zasługuje zawarta w niej witamina C. Jest jej dużo i odznacza się bardzo cenną właściwością: otóż nie ulega rozkładowi podczas gotowania czy odgrzewania (co następuje w innych jarzynach i owocach). Jest więc papryka wyjątkowym źródłem witaminy C.


DODAJE SMAKU…

Słodkiej papryki używa się w kuchni: gotujemy ją, pieczemy, spożywamy na surowo. Odmiany ostre dodają smaku wielu daniom, spożywa się paprykę w marynacie, także jako suszone przyprawy. Słodką mieloną papryką można witaminizować potrawy i konserwy. Odmiany ostre służą też do produkcji wódek.


Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2016. All rights reserved.
© JM Media 2016. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017