Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

GRONA SŁODYCZY PEŁNE.


Winogrona… Kto z nas nie lubi tych smacznych, delikatnych i soczystych owoców? Zielone, czerwone, białe i kremowe grona o miąższu zawierającym wszystko co najzdrowsze: witaminy, sole mineralne, cukry i garbniki. Słodkie, winne albo kwaśne - ich smak zależy od zawartości kwasu białkowego i kwaśnego winianu potasowego…
Winne grona znane są od wieków. Od ilu, tego dokładnie nikt nie wie. Z „Księgi Rodzaju” dowiadujemy się, że Noe uprawiał ziemię i założył winnicę. Znane były winogrona w starożytnej Mezopotamii, Egipcie, Francji. Fenickie słowo „ujan” oznaczające wino przeszło do języka greckiego jako „ojnos”, stamtąd jako „vinum” do łaciny. Widać więc, że do Europy winogrona przybyły z Bliskiego Wschodu.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
SŁODKIE KALORIE.

Najsmaczniejsze są surowe winogrona i zapewne potrafilibyśmy ich zjeść dużo, jednak trzeba pamiętać, że 1 kg tych najwspanialszych gron to aż bardzo dużo kalorii! Kalorie te pochodzą głównie z glukozy i są łatwo przyswajalne przez organizm, co bardzo sobie chwalą niektóre osoby mające kłopoty z sercem.


MLEKO I WINO.


Winogrona to surowiec do produkcji soku winogronowego, zwanego przez Francuzów „mlekiem roślinnym”. Sok ten jest niezwykle cenny, bo nie zawiera tłuszczu, jak w przypadku mleka i jest lepiej znoszony przez wątrobę. Trzeba wierzyć Francuzom, bo oni znają się na kuchni. Winna latorośl to surowiec do produkcji win, koniaków (brandy), kompotów, konfitur i galaretek. Wino otrzymane z winogron uprawianych w ciepłych krajach jest mocniejsze, słodsze i bardziej aromatyczne niż uzyskiwane z winorośli uprawianych w nieco chłodniejszym klimacie. Dobre wino, używane z umiarem, doskonale wpływa na organizm. „Księga Mądrości” Siracha mówi: „Wino dla ludzi jest życiem, jeśli pić je będziesz w miarę...”.


WINOGRONOWY MIÓD I RODZYNKI.


Z wielu odmian winogron otrzymuje się po ususzeniu rodzynki sułtanki i koryntki, a z zagęszczonego moszczu produkuje się bekmes, czyli winogronowy miód. To co zostaje z winogron po winiarskiej działalności, również jest wykorzystywane: mamy jeszcze ocet oraz kwas winny. I wódkę zwaną w Bułgarii grozdowa rakija. Z nasion pozyskuje się olej techniczny, a suszone winogrona stanowią namiastkę kawy. Liście, łodygi i wytłoki to pasza lub nawóz.


DLA ZDROWIA.

Cenione są winogrona jako pokarm dietetyczny, działają wzmacniająco i moczopędnie. Sprzyjają obumieraniu cholesterolu we krwi, regulują też ciśnienie. Zaleca się spożywanie winogron w niedokrwistości, astmie oskrzelowej, zaburzeniach przemiany materii, niektórych chorobach wątroby i nerek, a także w wyczerpaniu nerwowym. Jednak nie wszyscy mogą jeść te smaczne owoce. Szkodzą one m. in. chorym na cukrzycę, nie są wskazane dla osób otyłych i przeprowadzających dietę odchudzającą.


Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2016. All rights reserved.
© JM Media 2016. All rights reserved.
Foto:
Marcin Lorek,Gospodarstwo Agroturystyczne
„Koziarnia”, Smykań k/Szczyrzyca.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017