Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

CZARNA PORZECZKA.


Porzeczka czarna należy do najzdrowszych owoców świata. Informacje o niej pojawiły się w zielnikach zachodnioeuropejskich w XV i XVI wieku, a pierwsze wzmianki o uprawnym krzewie owocowym przyniósł wiek XVII. Karierę zrobiła czarna porzeczka dopiero w końcu wieku XIX. Dzisiaj wszyscy wiedzą, jakie bogactwo dla ludzkiego zdrowia zawierają te małe, czarne kuleczki o niezbyt miłym zapachu.
W owocach czarnej porzeczki są cukry i kwasy organiczne, w tym kwas askorobinowy (witamina C), kwas cytrynowy, pektyny i sole mineralne obfitujące w bor. W liściach - cenne garbniki, pektyny, kwasy organiczne i sole mineralne (między innymi sole boru i magnezu).
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Medycyna ludowa zaleca leczenie szkorbutu i w ogóle awitaminozy liśćmi i jagodami porzeczki czarnej.
* Odwar z liści i pączków jest środkiem przeciwko gośćcowi.
* Świeże i suszone jagody są środkiem przeciwbiegunkowym, moczopędnym i napotnym.
* Jagody zaleca się przy krwawieniu dziąseł, wrzodzie żołądka i dwunastnicy.
* Sok z miodem lub cukrem pije się przy silnym kaszlu.
* Napój witaminowy możemy przygotować z kiści czarnej porzeczki, borówki brusznicy i owocu dzikiej róży w stosunku 1:1:1 (dwie łyżki stołowe na szklankę wrzątku).
* Sok z czarnych porzeczek korzystnie wpływa na system krążenia, wzmacnia serce:
- zapobiega także gromadzeniu przez tkanki obciążających organizm zapasów wody,
- leczy migreny, nieżyty żołądka, kolki i biegunki.

Do celów leczniczych zbiera się wiosną zielone, dobrze rozwinięte i zdrowe liście. Suszyć je należy w warunkach naturalnych w cieniu i przewiewie. Dojrzałe owoce porzeczki czarnej suszy się w cieniu i przewiewie lub w suszami ogrzewanej w temperaturze nie przekraczającej 35 stopni C.

* Świeże i suszone liście porzeczki (szczególnie czarnej) są godną uwagi przyprawą, dodawaną do kwaszonej kapusty, ogórków, pomidorów, jabłek w zalewie i konserwowanych owoców.

* Pączki liściowe, zakonserwowane w 50-procentowym alkoholu służą do produkcji likierów i wódek.


Babcia Alina



© Elżbieta Lechowicz 2016. All rights reserved.
© JM Media 2016. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017