Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
        Prawo - Polska
        Prawo - UE
    Małopolski Festiwal Smaku
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Chronione w UE

OLEJ RYDZOWY.

 

Tradycyjny produkt z Wielkopolski został 15 czerwca 2009 r., na mocy Rozporządzenia Komisji Europejskiej nr 506/2009, wpisany do unijnego rejestru „Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności” (GTS).
„Rydz” (rydzyk, ryżyk, lennica, lnicznik, judra), to potoczna nazwa „lnianki” (łac. Camelina sativa L.) - jednej z najstarszych uprawnych roślin oleistych, blisko spokrewnionej z rzepakiem.
Poznański botanik prof. Marian Nowiński, pisząc o lniance, zwraca uwagę na znajdowanie  nasion tej rośliny podczas prac archeologicznych prowadzonych na Śląsku, Łużycach, w Turyngii i Brandenburgii. Duże ilości nasion znajdowano w wykopaliskach odsłaniających działalność prasłowiańskich ludów kultury łużyckiej oraz na terenie Biskupina, co świadczy o powszechnym występowaniu (a może także uprawie) lnianki już przed trzema tysiącami lat.
Komentarzy: 28,  
 Zobacz więcej ... 

ANDRUTY KALISKIE.

 

Otrzymały „Chronione Oznaczenie Geograficzne” (ChOG) Rozporządzeniem Komisji Europejskiej (WE) nr 326/2009. Opublikowano je w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej nr L 102/3, z dnia 21 kwietnia 2009 r.
Są to cienkie krążki o regularnych brzegach, lekko połyskującej, kolorystycznie niejednolitej, gładkiej powierzchni o średnicy 15 do 17 cm i grubości 0,8 do 1,5 mm. Mają jasnokremową barwę (przez słomkową aż do ciemnozłotej) oraz lekko słodki smak. Są bardzo delikatne i kruche.
Możliwość ich produkcji została zastrzeżona na obszarze Kalisza i powiatu kaliskiego.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WIELKOPOLSKI SER SMAŻONY.

 

Otrzymał „Chronione Oznaczenie Geograficzne” (ChOG) Rozporządzeniem Komisji Europejskiej (WE) nr 323/2009. Opublikowano je w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej nr L 101/14, z dnia 21 kwietnia 2009 r.
Wielkopolski ser smażony jest masą serową koloru od jasnokremowego do żółtego. Kolor i konsystencja zależne są od ilości masła oraz intensywności smażenia. Smak i zapach jest typowy dla sera smażonego - dość ostry, specyficzny, pochodzący od lekko zgliwiałego twarogu.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ROGAL ŚWIĘTOMARCIŃSKI.

 

W „Dzienniku Urzędowym UE”, nr 1070/2008, z dnia 30 października 2008 r., ukazało się Rozporządzenie wpisujące nazwę „rogal świętomarciński” do rejestru „Chronionych Oznaczeń Geograficznych” (ChOG).
Ten tradycyjny, tak bardzo poznański produkt, został zarejestrowany w grupie środków spożywczych, obok chleba, ciast, ciastek, wyrobów cukierniczych, herbatników i innych wyrobów piekarskich, a ścisłą ochroną otoczona jest nazwa, wygląd, receptura i miejsce wytwarzania.
Komentarzy: 2,  
 Zobacz więcej ... 

MIODY PITNE.

 
 
Miodem pitnym nazywamy napój otrzymywany drogą fermentacji alkoholowej tzw. brzeczki, czyli wodnego roztworu naturalnego miodu pszczelego. Wśród miodów pitnych wyróżniamy miody naturalne, powstające w wyniku fermentacji roztworu miodu surowego (nie gotowanego) oraz miody sycone, otrzymywane podczas fermentacji miodu uprzednio gotowanego (warzonego).

Od najdawniejszych czasów miód pszczeli służył człowiekowi w gospodarstwie domowym. Używano go do słodzenia potraw, wypieku ciast a także do konserwowania żywności. Już w czasach przedchrześcijańskich, na terenach obecnej Polski, używano miodu do sporządzania napojów alkoholowych, miodów pitnych i piwa miodowego.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MIÓD WRZOSOWY Z BORÓW DOLNOŚLĄSKICH.

 
 
To trzeci, po oscypku i bryndzy, polski produkt zarejestrowany przez Komisję Europejską.
Producenci mogą posługiwać się znakiem „Chronionego Oznaczenia Geograficznego”.
Rozporządzenie Komisji Europejskiej - nr 483/2008 zostało opublikowane  w „Dzienniku Urzędowym” UE z dnia 30 maja 2008 r.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

OSCYPEK (OSZCZYPEK).

 


Oscypek jest bardzo starym wyrobem pasterzy wołoskich, wypasających owce na górskich polanach. Przywędrował na Podhale wraz z pasterską kulturą wołoską, jej sposobem organizacji wypasów, prowadzenia bacówki i przerabiania mleka.
Wyrabiany od wieków ręcznie w pasterskim szałasie, na hali, podczas letniego wypasu owiec.
Fachowcy zaliczają go do grupy serów z masy parzonej, charakterystycznych dla krajów Śródziemnomorskich. Wiele z tych serów owczych, ale również kozich,  wytwarza się w szałasach pasterskich.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BRYNDZA PODHALAŃSKA.

 

Jako pierwszy polski produkt została wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych Komisji Europejskiej.
Bryndza podhalańska bez przeszkód przeszła unijną procedurę i została wpisana do rejstru  „Chronionych Nazw Pochodzenia” (ChNP).

Tylko producenci wytwarzający ją zgodnie ze specyfikacją będą mogli używać nazwy „Bryndza podhalańska”, a każda próba wykorzystania nazwy dla produktu innego, niż opisany w specyfikacji będzie ścigana przez prawo.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017