Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
        Prawo - Polska
        Prawo - UE
    Małopolski Festiwal Smaku
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Chronione w UE

OBWARZANEK KRAKOWSKI.

 

Bez nich Kraków nie byłby w pełni Krakowem. Rodowity Krakus nie wyobraża sobie miasta bez możliwości ich spałaszowania w dowolnej chwili (posypanych najczęściej solą lub makiem, lub sezamem), a turyści - nad wyraz chętnie - sięgają po ten tradycyjny podwawelski specjał.
„Circinellis” - obwarzanek krakowski, którego nazwa łacińska jest może nieco myląca bo odnosi się do krągłości kształtu, ale nazwa polska nie pozostawia już cienia wątpliwości, że chodzi o warzenie, czyli gotowanie, a dokładnie obwarzanie, obgotowywanie ciasta - został rozporządzeniem Komisji Europejskiej (nr 977/2010, z dnia 29 października 2010 r.) wpisany do rejestru „Chronionych Oznaczeń Geograficznych” (ChOG).
Komentarzy: 2,  
 Zobacz więcej ... 

KIEŁBASA LISIECKA.

 

W „Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej” (nr 918/2010) opublikowane zostało rozporządzenie z dnia 12 października 2010 r., wpisujące kiełbasę lisiecką wytwarzaną w  podkrakowskich gminach Liszki i Czernichów, do rejestru „Chronionych Oznaczeń Geograficznych” (ChOG).
Konsorcjum lokalnych producentów utworzył Stanisław Mądry (na zdjęciu) z  Nowej Wsi Szlacheckiej w gminie Liszki. On też przygotował wniosek o rejestrację kiełbasy lisieckiej i przez trzy lata (bo tyle trwał proces unijnej rejestracji) z wytrwałym uporem promował ją w Polsce, na licznych targach w kraju i za granicą oraz podczas polskich prezentacji kulinarnych odbywających się na „unijnych salonach” w Brukseli.
Komentarzy: 3,  
 Zobacz więcej ... 

SUSKA SECHLOŃSKA.

 

Historycznie potwierdzona tradycja suszenia, a właściwie wędzenia śliw węgierek znanych pod nazwą śliw sechlońskich, sięga co najmniej XVIII wieku, a nazwa miejscowości Sechna wywodzi się od słowa „sechnie” (gwarowe: schnie, suszy się).
Na mocy rozporządzenia Komisji Europejskiej nr 897/2010, 8 października 2010 r., suska sechlońska wpisana została do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PODKARPACKI MIÓD SPADZIOWY.

 

W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, zostało opublikowane rozporządzenie Komisji nr 710/2010 z 6 sierpnia br. rejestrujące w rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) „podkarpacki miód spadziowy”. Jest to 18 polski produkt włączony do unijnego systemu oraz piąty wpisany do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia.
Podkarpacki miód spadziowy został wpisany 22 lutego 2007 roku na „Listę Produktów Tradycyjnych” Ministerstwa Rolnictwa, a instytucja zgłaszającą był Wojewódzki Związek Pszczelarski w Rzeszowie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MIÓD KURPIOWSKI.

 

Wpisany został do rejestru „Chronionych Oznaczeń Geograficznych” (ChOG) na mocy rozporządzenia Komisji Europejskiej z 12 lipca 2010 r. opublikowanego w „Dzienniku Urzędowym UE” (L 178/13)
Jest pozyskiwany na Kurpiach Zielonych i Kurpiach Białych - prawdopodobnie już od XV wieku. Trafiał wówczas na dwory królewskie, książęce, magnackie oraz do klasztorów.
Współcześnie pozyskuje się go na obszarze ponad 30 gmin leżących w  w powiatach przasnyskim, makowskim, pułtuskim, wyszkowskim, ostrowskim i ostrołęckim (mazowieckie) oraz koleńskim i łomżyńskim (podlaskie).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

FASOLA KORCZYŃSKA.

 

Wpisana została do rejestru „Chronionych Oznaczeń Geograficznych” (ChOG) na mocy rozporządzenia Komisji Europejskiej z dnia 12 lipca 2010 r., opublikowanego w „Dzienniku Urzędowym UE” (L 178/11).
Fasola korczyńskajest jedną z najstarszych roślin uprawianych na Ponidziu, gdzie była obecna na polach prawdopodobnie już od XVI wieku. Współcześnie głównymi obszarami jej uprawy są gminy: Nowy Korczyn, Wiślica, Opatowiec, Solec Zdrój i Pacanów, gdzie występuje specyficzny mikroklimat sprzyjający - szczególnie w miesiącach wiosennych - dobrej wegetacji.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

REDYKOŁKA - MŁODSZA "SIOSTRA" OSCYPKA.

 

„Młodsza siostra” oscypka, wpisana na „Listę Produktów Tradycyjnych” prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa, zarejestrowana w Urzędzie Patentowym, już świeci pełnym blaskiem. 1 grudnia 2009 r., na mocy Rozporządzenia Komisji Europejskiej (WE), nr 1176/2009, opublikowanego w „Dzienniku Urzędowym UE, otrzymała certyfikat „Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP).
To spektakularny sukces - przede wszystkim - gazdy Kazimierza Furczonia z Leśnicy k/Nowego Targu (na zdjęciu obok).
Jest to czternasty polski produkt regionalny, który trafił na unijną listę. Prawo do jego produkowania będą mieli wytwórcy z powiatów tatrzańskiego i nowotarskiego, a  także części powiatów żywieckiego, cieszyńskiego, suskiego, limanowskiego i nowosądeckiego.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

TRUSKAWKA KASZUBSKA.

 

Najbardziej znana polska truskawka nobilitowana unijnymi gwiazdkami, szczycąca się od 27 listopada 2009 r.  „Chronionym Oznaczeniem Geograficznym” (ChOG), przyznanym przez Komisję Europejską.
Uprawiana jest od ponad półwieku jest w powiatach kartuskim, kościerski, bytowskim oraz gminach: Przywidz, Wejherowo, Luzino, Szemud, Linia, Łęczyce i Cewice.
Wniosek  o unijną ochronę opracowało „Kaszubskie Stowarzyszenie Producentów Truskawek” założone w 1998, a zrzeszające obecnie 225 rolników.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WIŚNIA NADWIŚLANKA.

 


Wiśnia nadwiślanka to owoc lokalnej odroślowej wiśni sokowej, która została zaaklimatyzowana do warunków pasa nadwiślańskiego. Gleby na tym terenie charakteryzują  się wapiennym lub wapienno-gliniastym podłożem.
W przeszłości znana również była pod nazwą „słupska”, „słupianka” lub „słupiec” od nazwy miejscowości Słupia Nadbrzeżna, w której po raz pierwszy na początku XX wieku pojawiły się pierwsze jej nasadzenia.
15 grudnia 2009 r., w „Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej” opublikowane zostało rozporządzenie Komisji (WE) nr 1232/2009, rejestrujące „Wiśnię nadwiślankę” , nadające jej „Chronioną Nazwę Pochodzenia” (ChNP).

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PIEREKACZEWNIK.

 

Tatarski pieróg, nadziewany wołowiną, gęsiną lub serem, wytwarzany przez Dżannetę Bogdanowicz, prowadzącą w Kruszynianach na Podlasiu gospodarstwo agroturystyczne „Tatarska Jurta”, w 2006 r. zarejestrowany został pod numerem 1 na „Liście Produktów Tradycyjnych”. Z dniem 29 czerwca 2009 r., na mocy Rozporządzenia Komisji (WE) nr 567/2009, został objęty unijną ochroną, otrzymując znak „Gwarantowana Tradycyjna Specjalność” (GTS).
Warto przypomnieć, że potrawa ta jest jednym z elementów kulturowego dziedzictwa polskich Tatarów, którzy osiedlając się w XIV wieku na dzisiejszych wschodnich krańcach kraju przynieśli ze sobą bogatą, orientalną kulturę, w tym kuchnię - mocno osadzoną w nakazach religijnych islamu.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017