Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
        Prawo - Polska
        Prawo - UE
    Małopolski Festiwal Smaku
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Chronione w UE

KABANOSY.

 

W „Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej” ukazało się Rozporządzenie Nr 1044/2011, z 19 października 2011 r., (L 275/16) wpisujące kabanosy do rejestru „Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności” (GTS).
Polski wniosek o rejestrację tych tradycyjnych wieprzowych kiełbasek oczekiwał na decyzję od niemal pięciu lat, był bowiem oprotestowany przez Austriaków, Czechów i Niemców, twierdzących, że certyfikaty UE dla naszych kiełbasek zaszkodzą ich firmom.
Przypomnijmy, iż producenci wędlin z tych krajów oprotestowywali także (bezskutecznie, choć wydłużyło to procedury rejestracyjne) polskie wnioski o rejestrację kiełbas: myśliwskiej i jałowcowej.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

JABŁKA GRÓJECKIE.

 

W „Dzienniku Urzędowym” UE (Nr L 260/1) opublikowano Rozporządzenie, z 30 września 2011 r., wpisujące jabłka grójeckie do „Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych”. Owoce te otrzymały „Chronione Oznaczenie Geograficzne” (ChOG), a opracowanie wniosku o unijną rejestrację zawdzięczamy Stowarzyszeniu „Sady Grójeckie”.
Przypomnijmy, że jabłka grójeckie trafiły na polską „Listę Produktów Tradycyjnych” w kwietniu 2008 r. Już w maju tegoż roku wniosek o objęcie ich unijną ochroną został złożony w Brukseli.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOŁOCZ ŚLĄSKI.

 

Opracowanie i złożenie wniosku rejestracyjnego tego najbardziej znanego śląskiego wypieku zawdzięczamy Beniaminowi Godyli (na zdjęciu), założycielowi Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego (mającego siedzibę w Kujakowicach Górnych), na co dzień znakomitemu cukiernikowi, cenionemu w regionie przedsiębiorcy a także samorządowcowi (jest radnym sejmiku wojewódzkiego).
Za jego namową w 2008 r. ustanowiony został na opolskim rynku rekord Guinnessa w długości kołocza śląskiego - 136,6 m (!!!). Ciasto podzielono na ponad 13 tysięcy porcji sprzedawanych za symboliczną złotówkę. Dochód ze sprzedaży został przekazany opolskiemu „Domowemu Hospicjum dla Dzieci”. Przypomnijmy, że kołocz śląski trafił na „Listę Produktów Tradycyjnych”, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa 5 marca 2007 r., a działania mające na celu lego unijną nobilitację podjęto tego samego dnia.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

MIÓD DRAHIMSKI.

 

„Dziennik Urzędowy UE” (Nr L158/2) przynosi Rozporządzenie z 14 czerwca 2011 r. przyznające miodowi drahimskiemu „Chronione Oznaczenie Geograficzne” (ChOG).
To pierwszy zachodniopomorski produkt chroniony prawem unijnym.
Pod tą nazwą „miód drahimski” występuje kilka miodów odmianowych: lipowy (o kolorze od zielono-żółtego do bursztynowego), gryczany (o barwie ciemnobrunatnej), wielokwiatowy (od barwy kremowej do herbacianej), rzepakowy (bezbarwny lub jasno słomkowy), wrzosowy (bursztynowy), nektarowo-spadziowy (od ciemmnożółtego do brunatno-zielonego).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KARP ZATORSKI.

 

Ponad 70 stron - rzetelnie udokumentowanych, obficie ilustrowanych, a ponadto przywołujący bogactwo źródeł historycznych - liczył unijny wniosek o zarejestrowanie karpia zatorskiego w rejestrze „Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG), przygotowany przez Lokalną Grupę Producencką Karpia Zatorskiego, zawiązaną przez Instytut Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie (Rybacki Zakład Doświadczalny w Zatorze) i Zatorskie Towarzystwo Wędkarskie. Decyzja o przyznaniu tego oznaczenia zapadła 18 maja 2011 r. , zaś opublikowana została w dwa dni później, w „Dzienniku Urzędowym” UE (Nr 485/2011).
Przypomnijmy, że karp zatorski został wpisany na „Listę Produktów Tradycyjnych” prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa, w dniu 28 lutego 2007 r.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

KIEŁBASA MYŚLIWSKA.

 

W „Dzienniku Urzędowym UE” (L 103/6), z 19 kwietnia 2011 r., opublikowano Rozporządzenie Wykonawcze (Nr 382/2011) wpisujące kiełbasę myśliwską do rejestru „Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności” (GTS).
Jej nazwa ściśle wiąże się z łowiectwem, jednakże jej rynkowe przeznaczenie historycznie miało szerszy zasięg. Trwałość, dzięki podsuszaniu i wędzeniu, niewielkie rozmiary, czyli krótkie cienkie batony, czyniły z niej idealny składnik prowiantu zabieranego na wędrówki, podróże i dłuższe pobyty w miejscach, gdzie żywność była trudno dostępna.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KIEŁBASA JAŁOWCOWA.

 

W „Dzienniku Urzędowym UE” (L 103/2), z 19 kwietnia 2011 r., opublikowano Rozporządzenie Wykonawcze (Nr 379/2011) wpisujące kiełbasę jałowcową do rejestru „Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności” (GTS).
Charakteryzuje się ona niepowtarzalnym smakiem i zapachem. Cechy te są wynikiem stosowania w procesie produkcji owoców krzewu jałowca (Juniperus), rozdrabnianych tuż przed dodaniem do mięsa, natomiast wędzenie w dymie jałowcowym dopełnia jej smak i potęguje wyjątkowy zapach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CHLEB PRĄDNICKI.

 

Ten prawdziwie królewski chleb, którego największe, wypiekane okazjonalnie, bochny ważą aż 14 (!!!) kg, stał się jedną ze smakowych wizytówek Krakowa, a także jednym z symboli obchodów 750-lecia lokacji podwawelskiego grodu.
Był jednym z pierwszych produktów wpisanych (10 października 2005 r.) na „Listę Produktów Tradycyjnych” prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa. Na mocy Rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) Nr 242/2011, w dniu 12 marca 2011 r. 
otrzymał znak „Chronione Oznaczenie Geograficzne” (ChOG).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

JABŁKA ŁĄCKIE.

 

W „Dzienniku Urzędowym UE”, z 5 listopada 2010 r., ukazało się Rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 990/2010, nadające jabłkom łąckim „Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG). Pod tą nazwą mogą być sprzedawane jabłka 7 odmian z sadów położonych w  malopolskich gminach: Łącko, Podegrodzie i  Stary Sącz (powiat nowosądecki) oraz w  gminie Łukowica (powiat limanowski). Są to odmiany: „Idared”, „Jonagold”, „Szampion”, „Ligol”, „Golden Delicious”, „Gala” i „Boskoop”. Opracowanie wniosku i rejestrację przeprowadzili producenci skupieni w  Stowarzyszeniu „Łącka Droga Owocowa”.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ŚLIWKA SZYDŁOWSKA.

 
 
W „Dzienniku Urzędowym UE” nr L 285/2010 opublikowane zostało rozporządzenie (nr 918/210, z dnia 29 października 2010 r.) wpisujące do rejestru „Chronionych Oznaczeń Geograficznych” (ChOG) śliwkę szydłowską.
Wniosek o przyznanie oznaczenia ochronnego został opracowany - już w 2007 r. - przez Kółko Rolnicze w Szydłowie, Spółdzielnię Producentów Owoców „Dobry SaD” w Szydłowie oraz Stowarzyszenie Producentów Owoców w Szydłowie.
Pod nazwą „śliwka szydłowska” występują śliwki z pestkami lub bez pestek poddane procesowi suszenia i wędzenia - wyłącznie w specjalnych, tradycyjnych szydłowskich suszarniach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017