Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
        Prawo - Polska
        Prawo - UE
    Małopolski Festiwal Smaku
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Chronione w UE

POLSKIE PRODUKTY REGIONALNE POD UNIJNĄ OCHRONĄ.

 

System ochrony nazw geograficznych produktów rolnych i środków spożywczych jest znakomitą formą promocji nie tylko samych wyrobów, ale także obszarów, z których te produkty pochodzą. Kraje i regiony Unii Europejskiej od lat z powodzeniem korzystają z tego sprawnie funkcjonującego systemu, czerpiąc z udziału w nim zyski liczone w miliardach euro. Polscy producenci nie pozostają w tyle…
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOLEKCJONERSKA GRATKA DLA SMAKOSZY.

 


Do grona promotorów tradycyjnych polskich smaków dołączyła w lipcu 2013 r. „Poczta Polska”, emisją okolicznościowej serii znaczków pocztowych „Polskie produkty regionalne”. Corocznie, w połowie lipca, ukazuje się w tej formie kolejny polski smak wpisany do unijnego rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.
Jako pierwsza pojawiła się na znaczkach kaszëbskô malëna (truskawka kaszubska), a po niej jabłko łąckie i ser koryciński.
Znaczki można nabywać w pojedynczych egzemplarzach, ale są również dostępne w gustownych arkuszach, zawierających po 9 znaczków. Każdej emisji towarzyszy również
kolekcjonerska koperta FDC, tzw. koperta pierwszego dnia obiegu, stemplowana specjalnym, okolicznościowym datownikiem.
W dalszej części publikacji prezentujemy poszczególne znaczki serii
„Polskie produkty regionalne”...

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KIEŁBASA BIAŁA PARZONA WIELKOPOLSKA.

 


Unijne „Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) przyznane zostało tej wędlinie decyzją Komisji Europejskiej z 26 czerwca 2017 r. 
Rozporządzenie Wykonawcze o rejestracji i nadaniu znaku opublikowano 7 lipca 2017 r., w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (L 174/13).
Wniosek rejestracyjny opracowała i złożyła grupa producentów tego specjału powstała w Wielkopolskim Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy działającym pod auspicjami Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu.
Kiełbasa biała parzona wielkopolska jest 39. polskim produktem chronionym prawem unijnym.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KRUPNIOK ŚLĄSKI.

 

Opracowanie wniosku o nadanie „Chronionego Oznaczenia Geograficznego” (ChOG)  tej wędlinie podrobowej trwało blisko cztery lata. Pracowali nad nim - ręka w rękę - najlepsi wędliniarscy fachowcy ze Śląska i Opolszczyzny. Opublikowany został w lutym 2016 r.
Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) wpisujące go do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nosi datę 7 czerwca 2016 r., a opublikowane zostało w  Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (L 162/3), 21 czerwca 2016 r.
Krupniok śląski to nie jakaś tam zwykła... kaszanka czy kiszka. Kaszy jest w nim zaledwie 15 procent. W kaszankach i kiszkach spotkamy nawet 25 procent kaszy. Reszta składników krupnioka to wyłącznie surowce pochodzenia zwierzęcego i naturalne przyprawy, z solą i pieprzem na czele - żadnych polepszaczy, utrwalaczy, poprawiaczy czy innych konserwantów.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CEBULARZ LUBELSKI.

 

„Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej” (L 232) przyniósł  „Rozporządzenie Wykonawcze Komisji” (UE) Nr 844/2014, z  23 lipca 2014 r., rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „Cebularz lubelski” oraz przyznające produktowi „Chronione Oznaczenie Geograficzne” (ChOG).
To najsłynniejszy przysmak z Lublina, którego historia sięga czasów Kazimierza Wielkiego. Dziś cebularze są znane w Europie i ich sława dorównuje oscypkom.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

JAGNIĘCINA PODHALAŃSKA.

 
 
W „Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej”  z dnia 11 października 2012 r. 
(L 277/3), ukazało się „Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE)”, nr 929/2012, z dnia 8 października 2012 r., wpisujące do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych „jagnięcinę podhalańską” oraz nadające jej „Chronione Oznaczenie Geograficzne” (ChOG).
Do produkcji jagnięciny podhalańskiej wykorzystuje się jagnięta rasy „polska owca górska” oraz „cakiel”, odchowywane przy matkach
hodowanych w sposób tradycyjny i niezmieniony od wieków.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SER KORYCIŃSKI SWOJSKI.

 

Od  rozpoczęcia przez grupę korycińskich producentów prac nad wnioskiem, do dnia unijnej rejestracji sera, upłynęły niespełna trzy lata. „Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE)”, nr 728/2012, z 7 sierpnia 2012 r., wpisujące do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych „ser koryciński swojski” oraz nadające temu znakomitemu podlaskiemu produktowi „Chronione Oznaczenie Geograficzne” (ChOG), ukazało się w „Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej” (L 213) 10 sierpnia 2012 r. Stało się to w przeddzień dorocznego „Święta Sera Korycińskiego”, które odbywa się nieprzerwanie od 2004 r.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MIÓD Z SEJNEŃSZCZYZNY / ŁOŹDZIEJSZCZYZNY.

 

Wniosek o przyznanie temu miodowi Chronionej Nazwy Pochodzenia (CHNP)  został złożony przez Terenowe Koło Pszczelarzy w Sejnach (Polska) oraz Regionalny Związek Pszczelarzy w Łoździejach - Lazdiju rajono bitininku draugija (Litwa) w 2008 r. Sejneńskie koło obchodziło  wówczas 135-lecie istnienia.
To pierwszy polski wniosek transgraniczny, złożony do Brukseli, który wyjątkowo długo czekał na ostateczną akceptację, by po blisko czterech latach doczekać się ostatecznej akceptacji, na mocy Rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 75/2012 z dnia 30 stycznia 2012 r.
 
 Zobacz więcej ... 

FASOLA WRZAWSKA.

 

Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE), nr 22/2012 z dnia 11 stycznia br., wpisujące do „Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych” nazwę fasolę wrzawską oraz nadające jej  „Chronioną Nazwę Pochodzenia” (ChNP), opublikowane zostało w Dzienniku Urzędowym UE (L 9/3, z 13 stycznia 2012 r.)
To 33 polski produkt wpisany do unijnych rejestrów i druga po „Pięknym Jasiu z Doliny Dunajca” odmiana polskiej fasoli objęta unijna ochroną.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

FASOLA "PIĘKNY JAŚ" Z DOLINY DUNAJCA.

 

Smakowita fasola z Doliny Dunajca została wpisana do unijnego rejestru ochronnego ze statusem „Chronionej Nazwy Pochodzenia” (ChNP).
Rozporządzenie wykonawcze, nr 1073/2011, z dnia 20 października 2011 r., opublikowane zostało w „Dzienniku Urzędowym UE” (L 278/2011).
To wielki powód do radości dla Janiny Molek (na zdjęciu) - fasolowej mistrzyni Polski, Europy i zapewne także świata - niestrudzonej propagatorki potraw z fasoli „Piękny Jaś z Doliny Dunajca”, która z jej smakowitych nasion potrafi zrobić wszystko (!!!).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017