Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
        Prawo - Polska
        Prawo - UE
    Małopolski Festiwal Smaku
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

FASOLA WRZAWSKA.


Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE), nr 22/2012 z dnia 11 stycznia br., wpisujące do „Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych” nazwę fasolę wrzawską oraz nadające jej  „Chronioną Nazwę Pochodzenia” (ChNP), opublikowane zostało w Dzienniku Urzędowym UE (L 9/3, z 13 stycznia 2012 r.)
To 33 polski produkt wpisany do unijnych rejestrów i druga po „Pięknym Jasiu z Doliny Dunajca” odmiana polskiej fasoli objęta unijna ochroną.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Fasola wrzawska jest uprawiana jest w dwóch podkarpackich powiatach: tarnobrzeskim i stalowolskim. Wyróżnia się dużymi nasionami, cienką okrywą, delikatną strukturą i konsystencją oraz specyficznym, słodki smakiem. Dlatego - nie tylko na Podkarpaciu - jest wysoko cenionym surowcem kulinarnym.
Niepowtarzalna jakość fasoli wrzawskiej (fasoli tycznej) jest wynikiem połączenia specyficznego mikroklimatu panującego w okolicach ujścia Sanu do Wisły, wysokiej jakości gleb madowych, na których jest uprawiana oraz przestrzegania zasad uprawy. i wieloletniego doświadczenia miejscowych producentów.

Co ciekawe, zbiór tej odmiany fasoli odbywa się ręcznie, sukcesywnie - w zależności od stopnia ich dojrzałości, zaś suszenie na wolnym powietrzu pozawalają na uzyskanie produktu o specyficznych cechach i jakości.
 

TU DO POBRANIA:

            < - - - - Wniosek o rejestrację

           < - - - - - Rozporządzenie KE



Opracowanie jph
Foto: archiowum
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017