Nasiona fasoli „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca należą do największych w obrębie gatunku fasoli wielokwiatowych. Mają kształt nerkowaty, bocznie spłaszczony, błyszczącą okrywę o jednolitym białym zabarwieniu, są gładkie, dobrze wypełnione i jednolite w kształcie. Tysiąc nasion fasoli „Piękny Jaś” waży od 1,1 do 1,5 kg.
Początkowo fasole tę uprawiano w okolicy Dunajca, Raby i Wisły, a pod koniec XIX wieku znana już była na terenie całej Polski.
Teren uprawy fasoli „Piękny Jaś z Doliny Dunajca” obejmuje 11 gmin leżących w dolinie rzeki Dunajec: Gródek nad Dunajcem (powiat nowosądecki), Zakliczyn, Wojnicz, Wierzchosławice, Radłów, Wietrzychowice, Tarnów, Pleśna, Żabno (powiat tarnowski), Czchów (powiat brzeski) i Gręboszów (powiat dąbrowski) w województwie małopolskim.
Charakteryzuje go zróżnicowana rzeźba terenu, ale plantacje położone są stosunkowo nisko, dzięki czemu pola są osłonięte od wiatru. Ich usytuowanie na madach rzecznych jest bardzo korzystne dla tego gatunku, zarówno ze względu na zawartość składników przyswajalnych, odczyn gleby oraz jej żyzność, jak i ilość oraz rozkład opadów w okresie wegetacji.

W Tropiu (gmina Gródek n/Dunajcem) mieszka Janina Molek, polska mistrzyni w sporządzaniu potraw z fasoli „Piękny Jaś”, która we wrześniu 2005 r., na targach „Polagra”, otrzymała „Perłę”,za wyborną zupę fasolową z miniaturowymi pulpecikami mięsnymi.
Spod jej ręki wychodzą prawdziwe fasolowe cudeńka m.in. rolady, pasztety, krokiety, pierogi z farszem fasolowym, torty i ciasta. Potrafi także zaskoczyć wyborną... kiełbasą z fasoli - białą i wędzoną. Korzystając ze starego rodzinnego przepisu przygotowuje również „Pięknego Jasia” w postaci… płynnej (wysokoprocentowej!).
„Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca” wyróżnia się m.in.: wysoką zawartością magnezu (wyższą średnio o 80 mg/kg w porównaniu z fasolą pochodzącą z innych terenów), niską wilgotnością nasion, słodkim smakiem, delikatną strukturą i konsystencją (rozpływającą się w ustach), bardzo słabo wyczuwalną mączystością, cienką i miękką skórką, a także krótkim czasem gotowania.
Przypomnijmy, że fasola „Piękny Jaś Z Doliny Dunajca” została wpisana na „Listę Produktów Tradycyjnych” 28 listopada 2006 r.
TU DO POBRANIA:
< - - - - Wniosek o rejestrację
< - - - - - Rozporządzenie KE
Opracowanie: jph
Foto: archiwum
© JM Media. All rights reserved.
|