Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
        Prawo - Polska
        Prawo - UE
    Małopolski Festiwal Smaku
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

FASOLA "PIĘKNY JAŚ" Z DOLINY DUNAJCA.


Smakowita fasola z Doliny Dunajca została wpisana do unijnego rejestru ochronnego ze statusem „Chronionej Nazwy Pochodzenia” (ChNP).
Rozporządzenie wykonawcze, nr 1073/2011, z dnia 20 października 2011 r., opublikowane zostało w „Dzienniku Urzędowym UE” (L 278/2011).
To wielki powód do radości dla Janiny Molek (na zdjęciu) - fasolowej mistrzyni Polski, Europy i zapewne także świata - niestrudzonej propagatorki potraw z fasoli „Piękny Jaś z Doliny Dunajca”, która z jej smakowitych nasion potrafi zrobić wszystko (!!!).
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Nasiona fasoli „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca należą do największych w obrębie gatunku fasoli wielokwiatowych. Mają kształt nerkowaty, bocznie spłaszczony, błyszczącą okrywę o jednolitym białym zabarwieniu, są gładkie, dobrze wypełnione i jednolite w kształcie. Tysiąc nasion fasoli „Piękny Jaś” waży od 1,1 do 1,5 kg.
Początkowo fasole tę uprawiano w okolicy Dunajca, Raby i Wisły, a pod koniec XIX wieku znana już była na terenie całej Polski.

Teren uprawy fasoli „Piękny Jaś z Doliny Dunajca” obejmuje 11 gmin leżących w dolinie rzeki Dunajec: Gródek nad Dunajcem (powiat nowosądecki), Zakliczyn, Wojnicz, Wierzchosławice, Radłów, Wietrzychowice, Tarnów, Pleśna, Żabno (powiat tarnowski), Czchów (powiat brzeski) i Gręboszów (powiat dąbrowski) w województwie małopolskim.
Charakteryzuje go zróżnicowana rzeźba terenu, ale plantacje położone są stosunkowo nisko, dzięki czemu pola są osłonięte od wiatru. Ich usytuowanie na madach rzecznych jest bardzo korzystne dla tego gatunku, zarówno ze względu na zawartość składników przyswajalnych, odczyn gleby oraz jej żyzność, jak i ilość oraz rozkład opadów w okresie wegetacji.
 

W Tropiu (gmina Gródek n/Dunajcem) mieszka Janina Molek, polska mistrzyni w sporządzaniu potraw z fasoli „Piękny Jaś”, która we wrześniu 2005 r., na targach „Polagra”, otrzymała „Perłę”,za wyborną zupę fasolową z miniaturowymi pulpecikami mięsnymi.
Spod jej ręki wychodzą prawdziwe fasolowe cudeńka m.in. rolady, pasztety, krokiety, pierogi z farszem fasolowym, torty i ciasta. Potrafi także zaskoczyć wyborną... kiełbasą z fasoli -  białą i wędzoną. Korzystając ze starego rodzinnego przepisu przygotowuje również „Pięknego Jasia” w postaci… płynnej (wysokoprocentowej!).

„Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca” wyróżnia się m.in.: wysoką  zawartością  magnezu (wyższą średnio o 80 mg/kg w porównaniu z fasolą pochodzącą z innych terenów), niską wilgotnością nasion, słodkim smakiem, delikatną strukturą i konsystencją (rozpływającą się w ustach), bardzo słabo wyczuwalną mączystością, cienką i miękką skórką, a także krótkim czasem gotowania.

Przypomnijmy, że fasola „Piękny Jaś Z Doliny Dunajca” została wpisana na „Listę Produktów Tradycyjnych” 28 listopada 2006 r.

 

TU DO POBRANIA:

            < - - - - Wniosek o rejestrację

           < - - - - - Rozporządzenie KE



Opracowanie: jph
Foto: archiwum
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017