Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
        Prawo - Polska
        Prawo - UE
    Małopolski Festiwal Smaku
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

MIÓD Z SEJNEŃSZCZYZNY / ŁOŹDZIEJSZCZYZNY.


Wniosek o przyznanie temu miodowi Chronionej Nazwy Pochodzenia (CHNP)  został złożony przez Terenowe Koło Pszczelarzy w Sejnach (Polska) oraz Regionalny Związek Pszczelarzy w Łoździejach - Lazdiju rajono bitininku draugija (Litwa) w 2008 r. Sejneńskie koło obchodziło  wówczas 135-lecie istnienia.
To pierwszy polski wniosek transgraniczny, złożony do Brukseli, który wyjątkowo długo czekał na ostateczną akceptację, by po blisko czterech latach doczekać się ostatecznej akceptacji, na mocy Rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 75/2012 z dnia 30 stycznia 2012 r.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Miód z Sejneńszczyny (Łoździejszczyzny”) / Seinų/Lazdijų krašto medus to miód wielokwiatowy pozyskiwany z  pasiek położonych na terenie Sejneńszczyźnie i Łoździejszczyźnie. Powstaje na bazie nektaru charakterystycznych dla tego terenu roślin łąkowych i leśnych. Są pośród nich m.in. różne gatunki wierzb, klonów, akacje, malina, kruszyna, koniczyna, mniszek, chabry, bławatki. Dzięki tak różnorodnym pożytkom, miód ten ma bardzo charakterystyczny smak i zapach oraz piękną, ciemnozłotą barwę.

Miód z Sejneńszczyzny jest miodem nektarowym wielokwiatowym. Jest to produkt wyjątkowy i ściśle związany z obszarem, z którego pochodzi. Region ten charakteryzuje się dużym udziałem naturalnych ekosystemów łąkowych, torfowiskowych, zaroślowych oraz leśnych o bogatym składzie florystycznym. Miód wytwarzany jest więc z nektaru kwiatów wielu roślin dziko żyjących, a udział nektaru pochodzącego z upraw rolniczych monokulturowych jest niewielki. Duży udział roślin motylkowych, sprawia, że nektar nadaje miodom pochodzącym z tego obszaru, charakterystyczny, goryczkowy smak (dzięki obecności alkaloidów i glikozydów) i silny aromat powodowany m.in. zawartością kumaryny.
Miód  ten posiada zabarwienie od ciemnożółtego do ciemnozłotego. Charakterystyczną cechą miodu jest jego lekkie zmętnienie. Kolor nie powinien być ostry i wyraźny.
Sposób jego zbierania jest ściśle związany z tradycją i umiejętnościami miejscowych pszczelarzy. Wysoki poziom lokalnych umiejętności i dbałości o jakość miodu odzwierciedlają m.in. liczne ograniczenia podczas zbierania miodu (wykorzystanie uli wykonanych z materiałów, których podstawowym składnikiem jest drewno, stosowane zasady dokarmiania, niedopuszczalne jest filtrowanie (odfiltrowywanie pyłków), kremowanie i pasteryzowanie miodu oraz jego sztuczne podgrzewanie - nie można przekroczyć temperatury miodu powyżej 42 st C; odwirowywanie na zimno, które w połączeniu z wyjątkowością obszaru umożliwiają uzyskanie miodu o specyfice określonej w opisie produktu.

O wysokim poziomie umiejętności pszczelarzy świadczy również to, że hodowla pszczół odbywa się w bardzo trudnych warunkach: niskie temperatury, ostre i długie zimy, krótki okres wegetacyjny oraz krótki okres od pierwszego oblotu do pożytku głównego.


Źródło:
Terenowe Koło Pszczelarzy w Sejnach

TU DO POBRANIA:


           
< - - - - Wniosek o rejestrację

           
< - - - - - Rozporządzenie KE
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017