Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

XII ŚLĄSKIE SMAKI W KOSZĘCINIE.


 ZALEWAJKA NA WĘDZONCE, CZORNE PIEROGI Z WANILIOWĄ ZOŁZĄ, GOŁĄBEK Z KASZĄ ORKISZOWĄ I...

Kolejna edycja największej i najsmaczniejszej imprezy kulinarnej w regionie cieszyła się znów wielkim zainteresowaniem. Do siedziby Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny, który tym razem był też współorganizatorem Festiwalu, przyjechało około 5 tysięcy osób!
Ogromne zainteresowanie festiwalem utwierdza nas w przekonaniu, że wciąż warto go organizować. To już dwunasty rok z rzędu, a ludzi, którzy przyjeżdżają na to wyjątkowe wydarzenie, co roku jest więcej...
- mówi Agnieszka Sikorska, dyrektor Śląskiej Organizacji Turystycznej.
Dlaczego wyjątkowe...?
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
„Festiwal Śląskie Smaki” pozwala odkrywać na nowo zapomniane smaki, często smaki dzieciństwa, a tradycyjne potrawy pokazuje w nowoczesnym wydaniu. Tak jak zwycięzca konkursu kulinarnego w kategorii profesjonalistów, Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej, który zachwycił jury podając modrą kapustę w... sajgonce, czyli papierze ryżowym.
W tegorocznym konkursie wystartowały dwadzieścia dwie drużyny: 9 drużyn amatorów, 8 drużyn profesjonalistów i 5 szkół gastronomicznych. Jedni inspirowali się miejscem Festiwalu i przygotowali potrawy z grzybów, inni szli w nowoczesną formę jak Qubus Hotel Bielsko-Biała, a jeszcze inni jak Koło Gospodyń Wiejskich w Wygodzie czerpali z natury w pełnym tego słowa znaczeniu. - panie przygotowały bowiem ciasto akacjowe.

   

   

     

   

Potrawy oceniali...
W kategorii „Amatorzy”:
Artur Zaskórski - szef kuchni kiedyś w „Starej Piekarni”, dzisiaj w pszczyńskiej restauracji „Frykówka” na „Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki”, wielokrotnie nagradzany na festiwalu; Dobrawa Skonieczna-Gawlik - etnograf, naukowiec, badacz kultury i obrzędów województwa śląskiego, wielokrotna jurorka konkursów regionalnych; Renata Bielesz - właścicielka agroturystyki „Na Połomiu”w Istebnej, miejsca słynącego ze wspaniałej kuchni beskidzkiej; wielokrotna jurorka festiwalu.
W kategorii „Profesjonaliści”: Krzysztof Peć - szef kuchni restauracji „Kuchnia Otwarta” Hotelu Best Western, na „Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki”,wielokrotny juror festiwalu: Teresa Wielgomas - kucharz, zarządca restauracji w obiektach wypoczynkowych i hotelowych, specjalista kuchni regionalnej w Zespole Pieśni i Tańca „Śląsk”, Helena Legierska - kucharz, pedagog, od lat 90-tych właścicielka restauracji „Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki”w Wiśle - restauracji „Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki”, promotorka kuchni beskidzkiej.
W kategorii „Uczniowie szkół gastronomicznych”: Sebastian Humski - szef kuchni zajazdu „Hetman” w Lgocie Murowanej na Jurze - restauracji „Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki”, Małgorzata Kłych - etnograf, pedagog, badacz kultury województwa śląskiego, w szczególności Górnego Śląska; wielokrotna jurorka regionalnych konkursów kulinarnych, Agnieszka Wolska - nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej.


   

   

Emocje towarzyszyły jednak nie tylko uczestnikom konkursu kulinarnego. Remigiusz Rączka i Sebastian Humski podczas „Bitwy Smaków” o przewrotnym tytule: „Kurka kontra gąska”, przygotowali dania z grzybów, które zachwyciły publiczność tak bardzo, że ta ogłosiła remis.

   

      

   

     

Złote, Srebrne oraz Brązowe Durszlaki wraz z tytułem „Eksperta Śląskich Smaków’ 2017” zdobyli...

W kategorii „Amatorzy”: I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Wygodzie za: racuchy z jabłkami i cukrem pudrem, zalewajkę na wędzonce oraz pierogi z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi.
II miejsce: Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku za: ciasto „Murzynek” i ciasto akacjowe ze zestawem nalewek zdrowotnych, zupę baniową z zacierkami, kacze udka duszone z jabłkiem we własnym sosie, kaszą jęczmienną w warzywach i buraczkami zasmażanymi.
III miejsce: „Kulinarne Nawigacje” za: nabombanego faworka, owocową breję z bezowymi chmurkami i czorne pierogi z waniliową zołzą.

W kategorii
Profesjonaliści”: I miejsce: Holiday Inn za: szpajzę cytrynowo-kakaową, chutney z rabarbaru, tuile z truskawek i chili, sos kogel-mogel, czekoladową ziemię, żur śląski, chrupiący boczek, kluseczki grzybowe i pianę chrzanową, roladę śląska z modrą kapustą i kluseczki śląskie z młda marchwią.
II miejsce: Hotel Spa Laskowo Restauracja „Orzech i Miód” za żebro wołowe z marynowaną czerwoną kapustś, kartoflankę, comber z jelenia, bigos z jarmużu i kopytka z palonym sianem.
III miejsce: restauracja „Qubus Hotel” Bielsko-Biała za: wątróbkę z krupniokiem, koprem i ogórkiem, borowika z szalotka, zółtkiem, marchewką i pietruszką oraz dzika z topinamburem, demi-glace ze słonecznikiem i młodym jęczmieniem.

W kategorii „Uczniowie szkół gastronomicznych”: I miejsce: Kacper i Wiktoria ZSE im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim za: gołąbki z kaszą orkiszową i grzybami oraz sosem grzybowym, zupę-krem ze skorzonery na kaczym wywarze z kuleczkami mięsnymi w ziołowej panierce i czipsem ze skorzonery oraz policzki wieprzowe z purre z pieczonym czosnkiem, sosem rabarbarowym, groszkiem cukrowym, pietruszką, czipsami warzywnymi, kruszonką ziołową i tiulem.
II miejsce: „Tyskie Łobuzy” - Zespół Szkół nr 7 w Tychach za: batonik z musem i kremem żurkowym, zupę piwną z twarogiem i chipsem z boczku, królika sous vide z sosem rabarbarowym, puree z bobu i szparagami z masłem palonym.
III miejsce: „Gryfne Kuchciki” - Technikum Gastronomiczne w Tarnowskich Górach za: śląskie racuchy z jabłkiem podane na musie z rabarbaru oraz owocami lata, dyniową zupę z kluskami kładzionymi oraz pierś z gęsi z puree chrzanowym, sosem śliwkowym podaną z młodymi karmelizowanymi marchewkami i cukinią.



   

   

XII „Festiwalowi Ślaskie Smaki” towarzyszyła doskonała oprawa muzyczna przygotowana przez artystów Zespołu „Śląsk”. Na estradzie wystąpili m.in.: zespół „Kola & Jula” oraz kabaret „Rak”. Zakończeniem Festiwalu był jak co roku - wszak to już tradycja - występ galowy Zespołu „Śląsk”.

Dodajmy, że nie zabrakło stoisk lokalnych producentów żywności i atrakcji dla dzieci. Z pewnością, nikt, kto postanowił spędzić te smakowitą niedziele w Koszęcinie, nie mógł być zawiedziony ani głodny!

 

Tekst redakcyjny na podstwie materiałów
Śląskiej Organizacji Turystycznej
Foto: Rafał Kupczak, Piotr Lipecki i Ireneusz Dorożański
© JM Media 2017. All rights reserved.

 

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017