Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

XI ŚLĄSKIE SMAKI W KATOWICACH.


POD ZNAKIEM ŚLEDZI, KARPI, PSTRĄGÓW, PŁOCI, SUMÓW ORAZ WĘGORZY.

Tradycyjna kuchnia województwa śląskiego znów udowodniła, że jest niezwykle różnorodna. Po raz kolejny można było również przekonać się, że chętnie sięga do dań „lżejszego kalibru”, a hekele (śledzie podawane na różne sposoby) nie są jedyną rybą obecną na regionalnych stołach, w domach czy restauracjach. Nas XI edycja festiwalu zaskoczyła pokazem smakołyków z ryb słodkowodnych, podawanych zarówno jako przystawki jak i dania główne. Świadczy o tym sześć znamiennych przykładów z zacnie prezentującym się sumem sauté, z pieczonymi ziemniakami z koperkiem, sosem z kiszonego ogórka i surówką z nowalijek (na zdjęciu), podanym przez gospodynie z Wisły Wielkiej.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Na katowickim rynku w konkursowe szranki stanęły następujące ekipy kucharskie...
* kategoria „Amatorów”: Koło Gospodyń Wiejskich Gminy Wręczyca Wielka, Stowarzyszenie Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca Wielka, Rada Powiatowa KGW w Kłobucku, Aktyw Kulinarny Rozwoju Wsi, Wisła Wielka, Koło Gospodyń Wiejskich Wisła Wielka, Beskidzka Rodzina z Bielska-Białej, Koło Gospodyń Wiejskich Udórz, Kulinarne Nawigacje;
* kategoria „Profesjonalistów”:
Restauracja „Kameralna”, Hotel „Piaskowy” w Pszczynie, Restauracja „Złoty Groń” w Istebnej, „Bukowa Karczma” w Buczkowicach, Rogata Drużyna, „Karczma Rogata” w Bielsku-Białej (Szlak Kulinarny Śląskie Smaki), Restauracja „Szyb Maciej” w Zabrzu (Szlak Kulinarny Śląskie Smaki), Restauracja „Hotelu Spa Laskowo” w  Jankowicach (Szlak Kulinarny Śląskie Smaki), Restauracja „Frykówka” w Pszczynie (Szlak Kulinarny Śląskie Smaki), Restauracja „Złoty Groń” Rzykach;
* kategoria „Uczniowie Szkół Gastronomicznych”:
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Cogito w Siemianowicach Śląskich, Agata i Maks - Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej, Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żarkach, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu, Zespół Szkół Gastronomicznych im. G. Morcinka w Katowicach, Gryfne Dziołchy z Browarnika - Zespół Szkół nr 7 w Tychach, Zespół Szkół Ekonomicznych im. O. Langego w Wodzisławiu Śląskim.
Każdą kategorię oceniały odrębne ekipy jurorskie, nad pracami których czuwał (jako szef wszystkich jurorów) Remigiusz Rączka - niekwestionowany znawca śląskich tradycji kulinarnych i ich wytrwały propagator.

           

           

           

           
 
         

           

            
 
Drużyny amatorów oceniali: Renata Bielesz - propagatorka góralszczyzny oraz kuchni naturalnej, właścicielka gospodarstwa agroturystycznego „Na Połomiu” w Istebnej, Krzysztof Zielonka - nauczyciel w Zespole Szkół Ekonomicznych im. O. Langego w Wodzisławiu Śląskim i Michał Bałazy - vloger, kucharz.
Jurorzy postanowili przyznać…
 


           

         

1 miejsce: Beskidzka Rodzina z Bielska-Białej: parzybroda z Gronia - gronica na kwaśno z fasolą i ziemniakami, pierogowy mix w okrasie: pierogi z jagnięciną, bryndzą i szczawiem oraz placek z rabarbarem podany z sosem z cukru palonego ze śmietanką;

         

2 miejsce: Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku:
botwinka z jajkiem sadzonym i ziemniakami, królik w sosie musztardowo-śliwkowym z ziemniakami w mundurkach i kalafiorem panierowanym oraz babeczki jaglane z owocami i rabarbarówką;

         
 
3 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Udórz: karp wędzony, zupa szczawiowa z jajkiem gotowanym na twardo zaciągnięta słodką śmietanką oraz gęś nadziewana mięsem i podrobami, młoda kapusta zasmażana z koperkiem i szczypiorkiem, pęczak z porem i selerem naciowym.

Drużyny profesjonalistów oceniali: Krzysztof Peć - szef kuchni hotelu „Best Western” w Katowicach (Szlak Kulinarny Śląskie Smaki), Paweł Wójcik - szef kuchni hotelu „Villa Verde” w Zawierciu (Szlak Kulinarny Śląskie Smaki), Prezes Śląsko-Jurajskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Marcin Czubak - szef kuchni, Restauacja „Spacerowa 21” w Mysłowicach.
Werdykt przyniósł...



           

         

1 miejsce: Restauracji „Kameralna”, Hotel „Piaskowy” z Pszczyny: krem z bani i papryki/wędzony pstrąg (dymka/pomidor), sztygar (kluseczki/burak/krupniok/marchew z groszkiem), szpajza cytrynowa i czekoladowa (porzeczki confit/owoce jagodowe/posypka);

         

2 miejsce: Karczmie „Bukowa” z Buczkowic: kasza jaglana, żurawina, śliwowica podbeskidzka, bundz, ostrężyny, orzech laskowy, kwaśnica na głowiźnie jagnięcej z pierogiem z combra, podwędzanym sianem z pora, wędzony filet z pstrąga, z wątróbką z pstrąga, boćwinką, bryndzą i pęczakiem aromatyzowany herbatką z pstrąga z lubczykiem;

         

3 miejsce: Restauracji „Hotel Spa Laskowo” z Jankowic: krupniok, chrupiące jajko, krem z zielonego groszku, comber z królika, kluski śląskie, marchewka, sos śmietanowy, kruchy ptyś, jabłko, rabarbar.

Drużyny uczniów szkół gastronomicznych oceniali: Gustaw Kwapich - szef kuchni restauracji hotelu „Diament Arsenal Palace”, Tomasz Nowak - przedstawiciel firmy Weindich Centrum Wyposażenia Gastronomii, inicjator Kuźni Śląskich Talentów, Bartłomiej Kamiński - smakosz, członek Zarządu Śląskiej Organizacji Turystycznej.
Jurorzy postanowili przyznać...

            

    

1 miejsce: Zespołowi Szkół Gastronomicznych im. G. Morcinka w Katowicach: śledź w pianie z maślanki z marynowanymi warzywami, chrupiącym chipsem z chleba razowego i sosem musztardowym z miętą, krem z chrzanu z prażonymi orzechami, jajkiem przepiórczym i oliwą koperkową, golonka z paloną kaszą gryczaną, karmelizowaną cebulą, brukselką, mini marchewką, żelem z buraka, chipsem z korzenia pietruszki i redukowanym sosem demi glace;

    

2 miejsce: Zespołowi Szkół Ponadgimnazjalnych Cogito w Siemianowicach Śląskich: hekele na musie ogórkowym, duet zup oberiby i bani, schab po sztygarsku podany z szałotem śląskim;

    

3 miejsce: Gryfnym Dziołchom z Browarnika, Zespół Szkół nr 7 w Tychach: gołąbki w rosole z klopsikami (rosół z gołębi), żeberka cielęce w marynacie miodowo-musztardowej na kapuście kiszonej z kminkiem oraz ziemniakami confit, różyczka strudla jabłkowego podana w pianie cynamonowej z rodzynkami.

Goście imprezy mieli okazję skosztować regionalnych rarytasów przygotowanych przez restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”. Znalazły się poród nich restauracje: „Zacisze” z Pszczyny-Brzeźc, „Szyb Maciej” z Zabrza, „Kuchnia Otwarta” z Hotelu Best Western z Katowic i „Frykówka” z Pszczyny.
Sporym zainteresowaniem cieszyła się „Bitwa Smaków” - pokaz kulinarny, w którym swój sposób na śląskiego krupnioka pokazali Remigiusz Rączka i Marcin Czubak.
Warto przypomnieć, że krupniok śląski to nie jakaś tam zwykła... kaszanka czy kiszka. Kaszy jest w nim zaledwie 15 procent. W kaszankach i kiszkach spotkamy nawet 25 procent kaszy. Reszta składników krupnioka to wyłącznie surowce pochodzenia zwierzęcego i naturalne przyprawy, z solą i pieprzem na czele - żadnych polepszaczy, utrwalaczy, poprawiaczy czy innych konserwantów.
Krupniok jest nie tylko tradycyjnym smakołykiem, ale też swoistym symbolem kuchni śląskiej. Powstał ze śląskiej biedy, dzięki zaradności śląskich gospodyń. Najstarsze, pisane wzmianki o nim pochodzą z końca XVIII w. ze wsi położonej opodal Gliwic.
Prawdziwy krupniok jest tylko ze Śląska i Opolszczyzny. W żadnych kraju czegoś podobnego nie znajdziecie!!! 

        

Dodajmy, że krupniok śląski oczekuje na wpisanie go przez Komisję Eurpejską do unijnego rejestru „Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych”. Nad jego dobrą „kondycją” i najwyższą jakością czuwać będzie po rejestracji (powinna ona nastąpić jeszcze w 2016 r.)  Stowarzyszenie „Krupnioki Śląskie”. Każdy producent chcący oznaczać swój wyrób unijnymi gwiazdkami i posługiwać nazwą będzie musiał zastosować się do wzorcowej receptury.

          

Uspokajamy jednak, że będąc... unijnym, nie będzie krupniok śląski produktem... zunifikowanym. Wzorcowa receptura przyjmuje stosowne „widełki” odnoszące się zarówno do składników, jak i przypraw. Producenci nie będą więc musieli trzymać się bardzo sztywno gramatur i proporcji, a  prawdziwi smakosze jak i zwykli zjadacze krupnioków będą mogli nadal cieszyć się różnorodnością ich smaków i aromatów.

Na festiwalowej scenie wystąpiły zespoły muzyczne, a imprezę zakończył - to tradycja festiwalu - koncert galowy zatytułowany „A to Polska właśnie” w wykonaniu Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk im. Stanisława Hadyny.

           

           

Zapraszamy do obejrzenia relacji przygotowanej przez ekipę reporterską COMTV.pl - katowicką telewizję interaktywną działającą w internecie już od 10. lat (ma swój specjalny kanał na youtube), realizującą reportaże z wydarzeń odbywających się na Śląsku, promujących region w kraju i daleko poza jego granicami.
 

W materiale, który otworzy się po kliknięciu w zdjęcie, znajdą Państwo m. in. podsumowanie tegorocznej rywalizacji dokonane przez jej uczestników oraz Agnieszkę Sikorską (dyrektor biura Śląskiej Organizacji Turystycznej) i Remigiusza Rączkę.

Organizatorami XI Festiwalu „Śląskie Smaki” byli: Śląska Organizacja Turystyczna i Miasto Katowice.
 

Tekst: Joanna Piejko-Horwath
Foto archiwum ŚOT:
Barbara Salamon-Szympruch
Piotr i Natalia Wójcik

Foto potraw: Piotr Lipecki

© JM Media 2016. All rights reserved.

 

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017