Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

X ŚLĄSKIE SMAKI W WIŚLE.


ZUPA Z ŁAKOTNYM ZIELEM CZY SZPAJZA W STYLU... ART? 

Czyje danie zauroczy jurorów, która drużyna zdobędzie tytuł „Eksperta Śląskich Smaków” i „Złoty Durszlak” - zastanawiali się obserwatorzy, czytając listę uczestników konkursu, zaopatrzoną w nazwy proponowanych przez nich dań. Można było doznać - co najmniej - lekkiego zawrotu głowy. Do rywalizacji przystąpiły 23 ekipy podzielone na trzy kategorie - „uczniów szkół gastronomicznych”, „amatorów” (KGW, gotujące rodziny i zespoły powołane przez przyjaciół) oraz „profesjonalistów”. Festiwalowy namiot kulinarny oblegany był przez gości przybyłych do Wisły, by wypocząć podczas czerwcowego, długiego weekendu. Warzący tradycyjne dania byli zatem nie tylko pod jurorską... presją.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Tradycyjna kuchnia śląska cieszy się w Polsce od lat powszechnym uznaniem. Tłumy turystów mogły podglądać i podziwiać zmagania kulinarne ekip, których zadaniem było przygotowanie przystawki lub deseru, zupy oraz dania głównego. Podczas tradycyjnej „odprawy”, przypomniano - bardzie na... wszelki wypadek, podstawowe zasady konkursu.

         

Po oficjalnym otwarciu Festiwalu przystąpiono do zmagań o prestiżowe nagrody, i cenione przez smakoszy daleko poza Śląskiem.

         

         

         

       

 
         

         

                       

Z Marią Ożgą, oceniającą gotujących amatorów, szybko zgodziliśmy się, że trudno tu mówić o... amatorstwie (MP 3).


         

         

         

Jurorskimi spostrzeżeniami dzieli się nami Krzysztof Peć - na zdjęciu pierwszy z prawej (MP 3), oceniający profesjonalnych kucharzy.


         

         

                      

Posłuchajmy, co o przebiwegu rywalizacji powiedział nam rzewodniczący składów jurorskich - Remigiusz Rączka (MP 3).

Oto jurorskie rozstrzygnięcia...

Kategoria „uczniowie”: pierwsze miejsce „Paula i Dima” ZSHiG Bielsko-Biała (krem z botwinki, pierś z kaczki z kolorowymi mini kluseczkami śląskimi z sosem kurkowym, modrą kapustą na winie i domowym boczku oraz szpajza z sianem),


                      

         

drugie miejsce - ZSZ z Żarek, trzecie miejsce - ZSWHiG w Bielsku-Białej.

Kategoria „amatorzy”: pierwsze miejsce - Ośrodek „Karina” z Wisły (bryndzula z ziemniokami, żebroczka wiślańska, kołocz wiślański z łowocami i herbata z rozmajytymi zielinami),

                      

         

drugie miejsce - Studenckie Koło Naukowe Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, trzecie - Rada Powiatowa KGW w Kłobucku.

Kategoria „profesjonaliści”
: pierwsze miejsce restauracja „Hotel Spa Laskowo” w Jankowicach k/Rud (wędzona słonina podana z pieczywem i palonym sianem, żurek śląski na maślance, przepiórka z młodymi ziemniakami),
 

                           

   

drugie miejsce - restauracja „Frykówka” z Pszczyny, trzecie - „ Chata Olimpijczyka” z Wisły.

Konkurs kulinarny nie był jedyną atrakcją sobotniego popołudnia. Na festiwalowej scenie wystąpiły lokalne zespoły rozrywkowe i regionalne. Odbyła się również „Bitwa Smaków” w której wzięli udział- Remigiusz Rączka z kapuśniakiem i Helena Legierska z Wisły z kapuśnicą.
W finale, w wiślańskim amfiteatrze, zaśpiewał i zatańczył dla publiczności Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk”. Występy tego znakomitego zespołu to także festiwalowa tradycja. 

   

 

Jubileuszową edycję imprezy podsumowują Gabriela Lenartowicz (po prawej) - prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej i Agnieszka Sikorska - dyrektor biura ŚOT, pomysłodawczyni festiwalu (MP 3).

Dziesiąty Festiwal „Śląskie Smaki” (koncertowo, jak na tak wyjątkową okazję przystało) zorganizowały Śląska Organizacja Turystyczna i Miasto Wisła.


Na zakończenie zapraszamy do obejrzenia spotu sującego rywalizację w Wiśle (film otworzy się po kliknięciu w baner).


Tekst: Joanna Piejko-Horwath
Fot: Joanna Piejko-Horwath i archiwum ŚOT
Nagrania: Leszek Horwath

© JM Media 2015. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017