Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

IX ŚLĄSKIE SMAKI W ZAWIERCIU.


JAGLAK, AMONITKI, PIECZONKI I...LYNGA.

Ten wędrujący po Śląsku festiwal kulinarnych tradycji zgromadził tym razem 17 drużyn - 4 w kategorii „uczniów szkół gastronomicznych”, 7 - „amatorów” oraz 6 - „profesjonalistów”.
Ich zadaniem było przygotowanie przystawki lub deseru, zupy i dania głównego. Jak co roku Nie zabrakło lokalnych specjałów: zalewajki czy prażonek. Była też gęsina gęsina i dziczyzna. Nadto sporo ziół oraz... chwastów (bo, np. pokrzywa staję się coraz bardziej w kuchni popularna) i jadalnych płatków... kwiatowych - o czym jednak za moment...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Tradycyjna kuchnia śląska cieszy się w Polsce od lat powszechnym uznaniem. Ale jej dobrej promocji nigdy dość. Festiwal „Śląskie Smaki” jest jednym z elementów mającym zachęcić turystów - czyni to nad wyraz udanie - do odwiedzenia regionu, który do niedawna kojarzył się niemal wyłącznie z wielkim i ciężkim przemysłem .

         

         

Trzem ekipom jurorskim przewodniczył Remigiusz Rączka - znakomity propagator kuchni śląskiej, dla którego nie ma ona zapewne żadnych tajemnic. Uczniów szkół gastronomicznych oceniali: Gustaw Kwapich - szef kuchni restauracji „Qubus Hotel Prestige” z Katowic, Łukasz Kozioł - szef kuchni restauracji „Browar Czenstochovia” oraz Grzegorz Chmielewski - wiceprezes Śląskiej Organizacji Turystycznej;    
   
               

Teofil Kubis (na zdjęciu powyżej) - trzykrotny zdobywca „Złotego Durszlaka” i tytułu „Eksperta Śląskich Smaków” tym razem w roli jurora (MP 3).

                

amatorów: Hanna Szymanderska - wybitna znawczyni kuchni regionalnych, autorka wielu publikacji im poświęconym, Krzystof Zielonka - gastronom i  nauczyciel z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim oraz Teofil Kubis - przedstawiciel „Teamu Rodzinnego” z Czarkowa, trzykrotnego zwycięzcy w konkursie kulinarnym Festiwalu „Śląskie Smaki”,: profesjonalistów:” Krzysztof Peć - szef kuchni restauracji hotelu „Best Western” w Katowicach, Sebastian Humski - szef kuchni „Zajazdu Hetman” w Lgocie Murowanej, lokalu znajdującego się na Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki” oraz Remigiusz Rączka.

                             

         

         

                

         

O „Szlaku Śląskie Smaki” rozmawiamy z Sabiną Cul - menedżer Kraczmy „Rogata” z Bielska Białej (MP3).

         

Tomasz Błeszyński po raz pierwszy nie jako obserwator, lecz drżący o swoją ekipę uczestnik rywalizacji (MP 3).


Oto wyniki kulinarnej rywalizacji IX Festiwalu „Śląskie Smaki”...

* W  kategorii „Szkoły Gastronomiczne” I miejsce - „Kucharska Brygada”, Zespół Szkół Gastronomicznych w Bielsku-Białej, za

         

grillowaną cukinię faszerowaną kolorowymi warzywami w asyście ziemniaczanych chipsów, aksamitny sernik z korzennym aromatem, polany białą czekoladą oraz polędwiczkę wieprzową w cieście drożdżowym, faszerowaną pieczarkami i śliwkami w sosie, z dodatkiem kolorowego puree i z musem pietruszkowym w otoczce buraczka;

II miejsce: Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim za

         
lyngę z krupniokiem, zupę z jarmużu oraz karminadel z harynkiem, duszone liście młodej kapusty, mus jabłkowo-chrzanowy;

III miejsce: „Cwaniary z Gastronoma” - Zespół Szkół Gastronomicznych w Bielsku-Białej, za

         

panna cottę z chrzanem i sosem ze świeżego buraka, krem z czerwonej kapusty podany ze smażonym podgrzybkiem i chipsem bekonowym, comber z szaraka otulony czosnkiem niedźwiedzim, aromatyzowany drewnem jabłoni podany w towarzystwie klusek kładzionych  z pokrzywą, sosem ze śliwek węgierek oraz młodą karotką glazurowaną płatkami róży.

         

Rozmawiamy z Anną Olszewską nauczycielką zawodu ze szkoły w Żarkach (MP 3).

 
* W kategorii „Amatorzy” I miejsce: „Kostkowianki”, za

         

jaglak po jurajsku, zupę krem z pieczonego selera w asyście chrupiącego boczku oraz kotleciki jagnięce na ziemniakach w łospie w towarzystwie musu rabarbarowego i duszonej pokrzywy;

II miejsce: KGW Udórz za

         

galaretę wieprzową, zupę z perliczki ze swojskim makaronem oraz dzika w całości obłożonego kaszą gryczaną i duszoną kapustą;

III miejsce „Nina z Familijom” z Tarnowskich Gór za

                

tort czekoladowo-rumowy, zupę dyniową z kaczym pasztecikiem oraz roladki z królika na młodej kapuście i chrupiącej klusce.

* W kategorii „Profesjonaliści” I miejsce: Restauracja „Kapias” z Goczałkowic za

         

marynowany w pokrzywach polski rozbef pieczony z dodatkiem soli lawendowej, kwiaty cukinii nadziewane wiejskim serem i nalewkę; zupę z korzenia pietruszki z dodatkiem oliwy z dyni, szczawiku zajęczego, kwiatu kocimiętki oraz za gęś goczałkowicką gotowaną w tłuszczu, pęczak, nasiona słonecznika, sałatka kwiatowa skropiona syropem z mniszka lekarskiego.

II miejsce: Restauracja Em w Koziegłowach, za

                     

zawijaniec drożdżowy z czarnym bzem i kruszonką podany z kremem z zsiadłego mleka, zalewajkę po koziegłowsku  z białym serem, gołębia w marynacie korzennej podany na kaszy pęczak z modrą kapustą zaprawianą śliwką marynowaną w occie.

III miejsce: Karczma Rogata w Bielsku-Białej, za
 
         

za: pasztet z królika i gęsi z suszoną żurawiną i powidłami śliwkowo-czekoladowymi, tradycyjny schab z kością w 3 marynatach podany z marchewką w miodzie lipowym, młodą kapustą i grillowanymi ziemniakami oraz ciasto pół-francuskie z bryndzą.
 

         

Wrażenia po gorącym, smakowitym i bardzo kolorowym dniu podsumowujemy w rozmowie z Agnieszką Sikorską - dyrektor biura Śląskiej Organizacji Turystycznej (MP 3).

Dodajmy, że podczas Festiwalu dokonano uroczystego wręczenia certyfikatów dla dwóch nowych restauracji, które dołączyły do Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”: Restauracji Hotelu „Villa Verde Congress & Spa”  z Zawiercia oraz Restauracji „Ratuszowej” z Mikołowa.
Obecnie Kulinarny Szlak „Śląskie Smaki”  tworzą już 33 certyfikowane restauracje z regionu.



Tekst i nagrania: Leszek Horwath
Foto: Leszek Horwath i archiwum ŚOT

© JM Media 2014. All rights reserved.

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017