Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

VIII ŚLĄSKIE SMAKI W BIELSKU BIAŁEJ.


WULKAN, GICZ I... PIKIELSZNITA.
 
Wielkie śląskie warzenie zawitało tym razem do Bielska-Białej. Opanowało bez reszty Plac Ratuszowy, wabiąc tłumy wspaniałymi zapachami i aromatami unoszącymi się nie tylko nad gotującymi ekipami, ale również ze straganów na których prezentowały się restauracje „Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki”.
Kulinarną rywalizację wśród amatorów wygrał Team Rodzinny z Czarkowa (na zdjęciu), w kategorii uczniów szkół gastronomicznych - Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska-Białej, a pośród profesjonalistów restauracji „Stara Piekarnia” z Pszczyny.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Do konkursu przystąpiło 21 gotujących ekip (po 7 w każdej kategorii). Zadanie dla wszystkich było jednakowe - przygotowywać przystawkę lub deser, zupę i danie główne.
Z efektami pracy zmierzyły się trzy ekipy jurorskie. Ocenie amatorów przewodniczyła Hanna Szymanderska, uczniów - Gustaw Kwapich, a profesjonalistów Jan Babczyszyn.
Jurorzy nie tylko degustowali i oceniali, ale starali się również jak najwięcej dowiedzieć o kulisach powstania serwowanych im smakołyków. Trzeba przyznać, że wszyscy gustujący nie tylko chętnie dzielili się swoimi tajemnicami i recepturami, ale również wykazywali się sporą wiedzą o historii i specyfice przygotowywanych dań.
Mieliśmy nie lada orzech do zgryzienia. Nie dość, że wszystko było pyszne, to jeszcze przepięknie podane. Aż szkoda było niszczyć często misterne kompozycje - powiedział Remigiusz Rączka, który oceniał profesjonalistów.
 
Zważywszy na poniesiony trud, pomysłowość, inwencję, zaangażowanie oraz umiejetności wymieniamy wszystkich uczestników konkursu:
* w kategorii „amatorów” byli to : Kostkowianki, Nina z Familijom z Tarnowskich Gór, Pradlanki, KWG Wręczyca Wielka, Team Rodzinny, KGW Udórz, Blogerki i KGW Wisła Wielka.
* w kategorii „uczniów szkół gastronomicznych”: Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych „Dziewczyny z gastronoma” - trzy drużyny, (Bielsko-Biała), Zasadnicza Szkoła Zawodowa Zakładu Doskonalenia Zawodowego (Żarki), Zespół Szkół Zawodowych, Technikum nr 3 (Racibórz), Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych, (Rybnik), Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego (Wodzisław Śląski).
* w kategorii „profesjonalistów”: restauracja „Stara Piekarnia” (Pszczyna), restauracja „Frykówka” (Pszczyna), restauracja hotelu „Styl 70***” (Piasek), restauracja „Willa Słoneczna” (Dębowiec), „Karczma Rogata” (Bielsko-Biała), restauracja „Pod Prosiakiem” (Tychy), restauracja hotelu „Dąbrówka***” (Jastrzębie-Zdrój).

Nas - jak zawsze - najbardziej interesowały dokonania gotujących amatorów. Dlatego w tym namiocie spędziliśmy lwią część imprezy - podglądając, rozmawiając, pytając, degustując...

        

Ekipa „Teamu Rodzinnego” dwoiła się i troiła...

                

...a wielkość i zapach przygotowywanego przez nią kotleta schabowego z kością musiały wzbudzać niekłamane zachwyty (MP 3).

         

Zanim jurorom dane było „dobrać się”  do  wąwozików z naleweczką mocno deliberowali nad wspaniałą giczą cielęcą (też uszczknęliśmi nieco, wpadając w niekłamany zachyt nad jej smakiem).

                      

Jurorzy wzajemnie podpytywali się o poziom rywalizacji,  a przyglądający się rywalizacji... kombinowali,  jak by tu skubnąć cokolwiek z konkursowych potraw wystawionych do prezentacji.

Podglądnijmy, co działo się w namiocie, w którym gotowali kulinarni adepci...

         


         

         


         


         

Najwyższa pora, by przyjrzeć się profesjonalistom...

          


         

                      

                

Oto pełna lista nagrodzonych w konkursie kulinarnym VIII Festiwalu Śląskie Smaki:
* w kategorii „amatorów”: 1. „Team Rodzinny” („wulkan” z sałatką jarzynową, zupa z leśnych grzybów, kotlet schabowy z kością, z młodą kapustą i młodymi ziemniakami) 2. „Nina z Familijom” (zupa marchewkowa z wintbojtlem - czyli ptysiem, królik pieczony jako zając, pikielsznita z ajerkoniakiem), „Kostkowianki” (wiejska szczawiówka, gicz cielęca na placku polana sosem z kurek, wąwoziki);
* w kategorii „uczniów szkół gastronomicznych”: 1. ZSGiH Bielsko-Biała - „Dziewczyny z gastronoma” (wuszt, jakiego nigdzie nie ma z czerwonym sosem, zupa na beztydniu, niedzielne żeberka z kartoflami na bogato z babcinego piekaroka z burakami), 2. ZSGiH Bielsko-Biała - „Chłopcy z Gastronoma” (tatar ze śledzia z kwaśną śmietaną, czośnianka, golonka zapiekana w sosie piwnym z konfiturą z czerwonej cebuli, sosem chrzanowym i kluskami śląskimi), 3. ZSGiH Bielsko-Biała - „Łobuzice z gastronoma” (domowa zupa z pokrzyw, rolady cielęce z nadzieniem borowikowym, podane na postumencie ze zwoju grysikowego w asyście modrej kapusty z rodzynkami sułtańskimi na ciepło, wytworna krówka);
* w kategorii „profesjonalistów”: 1. restauracja Stara Piekarnia”, Pszczyna (przetwory z książęcej spiżarni: smalczyk z gęsi z jabłkiem i cebulką w towarzystwie ogórka małosolnego, pasztet z gęsi z confie gruszkowo-wiśniowo-śliwkowym, wędzona w dymie olchowym pierś z gęsi z marynowaną opieńką, chłodnik z botwinki z jajkiem przepiórczym, grasica cielęca z prawdziwkami i szalotką podana z plackami z gruszki z sosem z czarnej porzeczki i pigwy), 2. restauracja „Frykówka”, Pszczyna (zupa z tartego chrzanu z wędzonką i jajkiem, zając pszczyński w sosie własnym podany z buraczkami glazurowanymi i kluskami kładzionymi, ciasto rabarbarowe z posypką na musie truskawkowym), 3. restauracja Hotelu „Styl 70”***, Piasek k. Pszczyny (świeży boczek sous vide z sosem piwno-chrzanowym na powidłach z suszonych śliwek, pikantny krem z oberiby z suszonym bekonem i długo gotowanym jajkiem, polędwica z sarny sous vide z krupnikiem i chutneyem z bruszwicy i jabłek, podana z ziemniakami z fois gras i pianką tymiankową).
 
Znakomitym pomysłem było zaprezentowanie na specjalnych stoiskach kilku restauracji „Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki”.

        

         

Oblegane były do zjedzenia ostatniego okruszka, a można było posmakować na nich m.in.: wołowych rolad, żuru żeniatego, góralskiej kwaśnicy, gęsich pipek jurajskiego marchwiaka czy wspaniałej kopy.

         
 
         


Liczną publiczność przyciągnęła góralsko-śląska „Bitwa Smaków”. W finale - to już festiwalowa tradycja - odbył się owacyjnie przyjęty koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”.
Jedno jest pewne - co chyba wszyscy zgodnie podkreślali - tak smacznego dnia w Bielsku dawno już nie było!!!
                

VIII Festiwal Śląskie Smaki” podsumowujemy z Agnieszką Sikorską, dyrektor biura Śląskiej Organizacji Turystycznej - głównego organizatora imprezy (MP 3).


Na zakończenie relacji -  słodki deser z jej tytułu...


...czyli - pikielsznita z ajerkoniakiem od Niny z Familijom z Tarnowskich Gór.

 
Tekst i nagrania: Leszek Horwath
Foto: Leszek Horwath i archiwum ŚOT
© JM Media 2013. All rights reserved.

 

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017