Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

VII ŚLĄSKIE SMAKI W CHORZOWIE.

 
BANIA, KURZINA I... EURO-KOPA.

Festiwal „Śląskie Smaki”®, najsmaczniejsza impreza województwa, tym razem zagościła w Parku Ślaskim w Chorzowie. W tradycyjnym konkursie kulinarnym, o tytuł „Eksperta Śląskich Smaków” i nagrodę „Złotego Durszlaka”, rywalizowały 23 drużyny złożone z amatorów, profesjonalistów oraz uczniów szkół gastronomicznych - dla których w tym roku utworzono osobną kategorię konkursową.
„Ekspertami Śląskich Smaków” zostali: „Team Rodzinny” z Czarkowa (amatorzy), ZSG im. Gustawa Morcinka w Katowicach (uczniowie) i restauracja „EM” z Koziegłów (profesjonaliści).
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W rywalizacji amatorów nie ma powtarzalności smaku potraw. Domowa, tradycyjna kuchnia ma to do siebie że jest , a każdy przepis poddawany jest improwizacji smakowej. O tym, że prezentacje konkursowe festiwalu zaskakują i pozytywnie inspirują (często trzeba zrobić coś z... niczego), przekonaliśmy się zaraz po wejściu do namiotu w którym przygotowywano potrawy.

        

         
    
Zofia Dwornik z KGW Kobiernice, uczestniczka wszystkich edycji festiwalu, z uśmiechem przygotowywała pachnący czosnkiem farsz z pokrzyw do kudłatych klusek. Pochwaliła się również staropolskim kremem czosnkowym i doskonałą potrawką z koźlęciny w jarzynkach.
 
Zofia Miłoch z KGW Kostkowianki częstowała fitką - zupą jarzynową z grzybami, faszerowanymi roladkami drobiowymi z kapustą i deserowymi oponkami.
 
Zupa z Bani na słodko, królik w śmietanie i makowy maszkyt - to pyszna prezentacja drużyny „Nina z Familijom” z Tarnowskich Gór.
 
Pięknie prezentowała się pieczona kaczka w towarzystwie śliwek zapiekanych w boczku z żółtym serem, wykonana przez KGW z Udorza.
 
KGW Bluszczów zaskoczyło dość oryginalnym żurem na kwaśnice, zagęszczanym surowym jajkiem. Były też wyndzone żeberka z kapustą i prażone jabłka.
 
Sołectwo Babice przygotowało simionkę, pieczeń wołową na dziko i sernik na kruszonce.
 
Herbaciany kolaż w postaci szpajzy cytrynowej z zieloną herbatą i schabu wędzonego w woku na herbacie ze śląską szałot, podały „Blogerki z Agencji” (ARR).

Teofil Kubiś wędliny wyrabia sam. W konkursie postawił na pasztetową, salceson i schab wędzony.
Częstował również rosołem z bażanta i wołowiny z klopsikami i makaronem z jaj przepiórczych oraz roladą z mięsa jelenia z kluskami białymi i ciemnymi z kapusta białą i czerwoną po śląsku, z kompotem z dyni.
 
Wielkim przebojem okazała się płonąca kita wieprzowa (szynka) przyrządzona przez KGW z Wisły Wielkiej, podana z kapustą białą zagęszczoną tartymi surowymi ziemniakami. Pojawił się też akcent Euro 2012 w postaci kopy pszczyńskiej (tradycyjny deser śląski), tym razem o wyglądzie piłki nożnej, w barwach narodowych Polski.

         

                

                     

         

                

        

               

W kategorii profesjonalistów prezentowały się restauracje śląskie. I tutaj uczestnicy czerpali wenę z tradycji swojego regionu pokazując między innymi:
restauracja „U Górala” - wędzona pierś gęsi w aromacie jałowca podana z dzikim szałotem
„Tre`la” - młody schab z kostką po sztygarsku z podwędzaną ciapkapustą, otulone boczkiem i jajkiem przepiórczym z majerankową pianką.
Zajazd „Horolna” - Góralskie Jadło - pasterski gulasz barani z kaszą i ogórkiem z beczki.
Restauracja „EM ” - kurzina (zupa z pokrzyw), restauracja „Stara Piekarnia” - comber jagnięcy z kozim serem podany kaszotto z warzywami w towarzystwie sosów żurawinowego i miętowego,
„U Przewoźnika” - rosół z gołębia z nudlami i lubczykiem, hotel „Podkowa” - hekele na pieczywie brioche, z jajkiem przepiórczym oraz puszystym sosie musztardowym, „Śląscy Smakosze” - zupa krem z kalarepy i cukini.

          

                

         

                

                             

         

        

        

Najmłodsi uczestnicy również musieli zmierzyć się z tradycyjną kuchnią, a ich prezentacje to m.in:  polędwiczka wieprzowa z grzybami, peczakiem i modrą kapustą (ZSG w Żarkach), jaskółcze gniazda (ZSZ w Raciborzu), ajerkluchy z bitą smietaną i owocami (ZSP „Cogito”), szpajza dwusmakowa (ZSEiU w Rybniku), hekele w wersji fusion  (ZSG-H w Bytomiu) i śledziowe trio (ZSGw Katowicach). 

                  

Koordynatorem konkursu i prac jury był Remigiusz Rączka, powszechnie znany, ceniony, a także wielbiony, nie tylko na Śląsku, mistrz kucharski, znawca i propagator kuchni tradycyjnej województwa. Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Remigiuszem Rączką (MP 3).

                             

* „Amatorów” oceniali: Lidia Szary z Koła Gospodyń Wiejskich w Ornontowicach (MP 3), trzykrotna laureatka Festiwalu „Śląskie Smaki”, Tomasz Nowak - przedstawiciel „RM Gastro” i Piotr Klimek - szef kuchni restauracji Hotelu „Szafranowy Dwór” w Czeladzi - przewodniczący jury;
* kategorię „uczniowie szkół gastronomicznych”: Mariusz Kleszczewski - prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej, wicemarszałek województwa śląskiego (MP 3), Krzysztof Zielonka - przedstawiciel Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego (jego wychowankowie wielokrotnie brali udział w konkursie kulinarnym Festiwalu „Śląskie Smaki”) i Gabriela Balcar - szef kuchni hotelu „Belweder” w Ustroniu - przewodnicząca jury.

                             

* kategorię „profesjonaliści”: Hanna Szymanderska - znawczyni kuchni, autorka wielu książek i poradników kulinarnych - przewodnicząca jury, Wiesław Ambros - szef kuchni restauracji „Rezydencja” w Piekarach Śląskich (MP 3) i Krzysztof Peć - hotel „Best Western Premier” w Katowicach.

O podsumowanie chorzowskiej edycji „Śląskich Smaków” poprosiliśmy Agnieszkę Sikorską (MP 3) - dyrektor Śląskiej Organizacji Turystycznej. 


          

          

          

Sporym zainteresowaniem cieszył się specjalny pokaz tradycyjnej kuchni beskidzkiej.

                              

Niewątpliwym hitem wydawniczym towarzyszącym festiwalowi był pięknie wydany „Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego” - praca zbiorowa pod redakcją Hanny Szymanderskiej ( u nas do pobrania w pliku pdf, po kliknięciu w zdjęcie okładki).

          

„Ekpertami Śląskich Smaków” w kategorii „Amatorzy”, jednogłośnie ogłoszeni zostali członkowie „Teamu Rodzinnego” z Czarkowa. Tuż za nimi uplasowały się Panie z KGW Wisła Wielka. III miejsce - „Nina z Familijom” z Tarnowskich Gór.
 
„Złoty Durszlak” w kategorii „Uczniowie Szkół Gastronomicznych” przypadł przedstawicielom Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach, II miejsce zajął Zespół Szkół Zawodowych w Raciborzu, a III - Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żarkach.
 
W ostatniej kategorii - „Profesjonalistów” - zwyciężyła restauracja „EM” z Koziegłów, II miejsce - restauracja „Stara Piekarnia” z Pszczyny, a III - hotel „Podkowa” z Siewierza.
 

          

W finale festiwalu zobaczyliśmy - jak co roku, bo to już tradycja - znakomity występ zespołu „Śląsk”.
 
Projekt „VII Festiwal Śląskie Smaki - promocja tradycyjnych kuchni regionalnych województwa śląskiego" był współfinansowany z budżetu samorządu województwa śląskiego.



Tekst: Joanna Piejko-Horwath

Foto: Leszek Horwath i archiwum ŚOT
Nagrania: Leszek Horwath
© JM Media 2012. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017