Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

VI ŚLĄSKIE SMAKI W GLIWICACH.


SERNIK I POLĘDWICZKI Z SUMA.

Zaszczytny tytuł Eksperta Śląskich Smaków i nagrodę Złotego Durszlaka VI Festiwalu „Śląskie Smaki”, który odbył się 18 czerwca 2011 r. w Gliwicach, zdobyli uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Żarkach. Młodzież w tyle zostawiła ekipy profesjonalnych kucharzy z całego województwa.
Przebojem okazał się przygotowany przez uczniów z Żarek sernik z sosem z żurawiny. Poza tym deserem jury zdegustowało zupę cebulową po śląsku i przepyszną kaczkę z jabłkami i żurawiną. W nagrodę młodzi kucharze spotkają się z samym Jeanem Bosem - wezmą udział w prowadzonych przez mistrza warsztatach kuchni molekularnej.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Drugie miejsce wśród profesjonalistów zdobyli weterani „Śląskich Smaków” - kucharze z restauracji „Stara Piekarnia” z Pszczyny.
„Brązowy Durszlak” przypadł konkursowym debiutantom - restauracji „Valdi Plus” z Mikołowa.

Nie mniej ciekawa rywalizacja na smaki rozegrała się wśród 8 uczestniczących w Festiwalu drużyn amatorskich.
„Złoty Durszlak”przypadł paniom z Koła Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej, które zachwyciły jury m. in. „polędwiczkami z suma z jeziora Goczałkowickiego, wędzonego w sosie musztardowo-miodowym z pieczonym chlebem tostowym”.
„Srebrny Durszlak” zdobył znany już jury „Team Rodzinny” z Czarkowa, a „Brązowy” - Zespół Folklorystyczny „Familijo” ze Skrzyszowa.

        

Jury, w którego skład weszli m. in. Jean Bos - mistrz kuchni molekularnej, Hanna Szymanderska - znawczyni kuchni polskiej i regionalnej i Grzegorz Chmielewski - wiceprezes organizatora imprezy czyli Śląskiej Organizacji Turystycznej, miało pełne ręce roboty.
Nie myślałem, że udział w jury będzie aż tak ciężką pracą. W końcu mieliśmy do zdegustowania aż 60 potraw! - przyznaje Grzegorz Chmielewski.
Agnieszka Sikorska, dyrektor biura ŚOT zapewnia, że i w przyszłym roku będzie podobnie. Jestem przekonana, że za rok gotować będzie równie wiele drużyn, być może zwiększymy nawet ilość uczestników, bo zainteresowanie festiwalem jest z roku na rok większe - podsumowuje.

        

        

        

Oto lista festiwalowych potraw.

Kategoria „Amatorzy”:

1. Koło Gospodyń Wiejskich z Rud - rolada z poziomkami, ajnlauf zupa na skrzydełkach, paluch sztygara, semmelklope, szałot z kluskami;
2. Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej - polędwiczka z suma z jeziora Goczałkowickiego wędzonego w sosie musztardowo-miodowym z pieczonym chlebem tostowym, rosół z kaczki ze swojskim grubo krojonym makaronem i kluseczkami z wątróbki, udka z kaczki z fusiastymi kluskami i buraki z chrzanem;
3. Koło Gospodyń Wiejskich z Dąbrowy Górniczej - łódeczki z cykorii, żur śląski z grzybami i jajkiem, knedle z tartych ziemniaków nadziewane farszem mięsnym;
4. Koło Gospodyń Wiejskich z Udorza - zapiekane warzywa faszerowane, zupa-krem z suszonych grzybów, kuropatwy nadziewane z jajkiem;
5. Rada Powiatowa KGW z Kłobucka - naleśniki podchmielone z owocami w śmietanie, kartoflanka - zapalanka, kartofelki pieczone z masłem czosnkowym z duszoną kapustą i żeberkami na ostro;
6. Panie z sołectwa Babice - rurki kremowe, zupa cebulowa z grzankami, pieczeń huzarska;
7. Team Rodzinny z Czarkowa - krupniok śląski/żymlok (bułczanka), zupa szpinakowa, mielone cielęce ze szpinakiem na gęsto i młode marchewki z przepalonym masłem i tartą bułką;
8. Zespół Folklorystyczny „Familijo” ze Skrzyszowa - placek z rabarbarem, kotłówka wieprzowa werflajsz i wątroba z fetu.

Kategoria „Profesjonaliści”:

1. Ośrodek Rekreacyjno-Szkoleniowy „Zagroń”w Istebnej (drużyna – Linterki) - jabłko pieczone z bakaliami i syropem miętowym, zupa z kalarepy na nóżkach wieprzowych, zawijaniec zbója;
2. Restauracja „Frykówka” z Pszczyny - łąckie kluski na parze z sosem jagodowym na słodkiej śmietanie, zupa kartoflana ze szpyrkami z Brzeźe, pszczyńska wątróbka drobiowa, smażona z jabłkami, majerankiem;
3. Restauracja „Stara Piekarnia” z Pszczyny - perły księżnej Daisy, lodowy deser makowy z sosem karmelowo-rumowym, książęce flaczki z gęsi, dworska roladka z gesi z jabłkiem, gruszką, śliwką z czarnymi kluskami;
4. Restauracja „Valdi Plus” z Mikołowa - comber z królika z konfiturą z borówki, ajerkuchami z dynią, zupa z oberiby z krupami i gołębiami, bażant konesera w towarzystwie śliwek, soczewicy i koziego sera;
5. Restauracja „U Górala” w Pszczynie - oscypek z boczkiem na ciepło z konfiturą borówkową, jabłecznik z cynamonem, kwaśnica na świńskim chłoście, pieczone golonko z indyka podane z młodą marchewką i kluskami kładzionymi smażonymi na maśle;
6. Ekipa z Górnego Śląska - tatar ze śledzia z grzankami z czerstwego pieczywa, aksamitny krem z dyni z groszkiem cukrowym, wątróbka indycza z szałotem z botwinki i kaszą gryczaną;
7.Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Króla Stanisława Augusta Poniatowskiego z Gliwic - śląski szałot, krem oberiba, roladki z polędwiczki wieprzowej z nadzieniem śląskim z pałeczkami śląskimi i modrą kapustą;
8.Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego z Wodzisławia Śląskiego - jaskółcze gniazda na sałatce z czosnku niedźwiedziego, zupa szczawiowa na wędzonce, golonko z ciaper kapustą;
9.Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żarkach - sernik z sosem z żurawiny, zupa cebulowa po śląsku, kaczka z jabłkami i żurawiną, pęczakiem prażonym i modrą kapustą;
10. Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka z Katowic - ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką podane z konfiturą z agrestu, dwukolorowy krem szparagowy, udko gęsie faszerowane wątróbką i kurczęciem podane na kremowym sosie borowikowo-jeżynowym;
11. Zespół Szkół Zawodowych z Raciborza - kartofelzalat, śląski żurek, śląska rolada, kluski i modro kapusta;
12. Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie - legumina z kaszy manny i z nutką musu truskawkowego, rosół z czosnkiem niedźwiedzim, grillowany karczek w zaprawie pokrzywowo-ziołowej z młodą kapustą i ziemniakami puree.
 
 
Organizatorami VI Festiwalu „Śląskie Smaki”® byli: Śląska Organizacja Turystyczna, Miasto Gliwice i Beskidzki Klub Kulinarny.


Tekst i foto:
Śląska Organizacja Turystyczna
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017