Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

V ŚLĄSKIE SMAKI W ZŁOTYM POTOKU.


KARMINADLE, FAZOLE I MACIEK W... KAPUŚNICY.
 
W tym roku cały kulinarny, tradycyjny Śląsk zjechał na „Śląskie Smaki” do królestwa pstrąga - Złotego Potoku, w gminie Janów, opodal Częstochowy.
Kilka tysięcy mieszkańców województwa śląskiego i turystów - mimo niepewnej porannej aury - nie odmówiło sobie przyjemności spotkania z aromatami kuchni tego pięknego i bogatego regionu. Już od południa, idąc za zmysłem powonienia, przybywano na janowskie błonia całymi rodzinami. Wszak familijność i wspólne radowanie się to jeden z istotnych wyróżników śląskiej obyczajowości. Przybyła też słoneczna pogoda - niemal jak na zamówienie!
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Na rywalizujące drużyny amatorów i profesjonalistów, pośród których znajdowały się Kola Gospodyń Wiejskich, ekipy rodzinne, stowarzyszenia, kucharze zawodowi, restauratorzy, hotelarze i uczniowie szkół gastronomicznych, czekała najważniejsza nagroda - statuetka „Złotego Durszlaka” i tytuł „Eksperta Śląskich Smaków 2010”.
Dla wszystkich uczestników przygotowano także atrakcyjne nagrody rzeczowe.

         

W kategorii „amatorów” ubiegających się o tytuł „Eksperta Śląskich Smaków” zmierzyło się 11 ekip:  Koło Gospodyń Wiejskich Rudy,  Koło Gospodyń Wiejskich Kobiernice,  Zespół Śpiewaczy „Kalina”, Łaziska Rybnickie,  Młodzieżowy Klub Kulinarny Częstochowa, Koło Gospodyń Wiejskich Tucznawianki,  Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku,  Koło Gospodyń Wiejskich Udórz,  Team Rodzinny Czarków, KGW Wisła Wielka oraz  Zespół „Familijo” ze Skrzyszowa.

                      

                             

                      

                             

                 

W kategorii „profesjonalistów” w konkursowe szranki stanęły:  Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żarkach, Restauracja „Frykówka” z Pszczyny, Zespół Szkół Zawodowych w Raciborzu, Restauracja „Stara Piekarnia” z Pszczyny, Kilerów Dwóch - Qubus Hotel Katowice, Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach, Beskidzki Klub Kulinarny oraz Ośrodek Wypoczynkowo-Szkoleniowy „Zagroń” z Istebnej.

         

                             

W tegorocznym jury znaleźli się: Hanna Szymanderska - znawczyni kuchni i autorka wielu znakomitych książek kucharskich, Joanna Bartel - znana i lubiana artystka kabaretowa, znawczyni kuchni, Lidia Szary - przedstawicielka Koła Gospodyń Wiejskich w Ornontowicach, trzykrotna zdobywczyni Złotego Durszlaka, Danuta Tomza - Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Wiesław Ambros - Polska Kapituła Smaku, Artur Kupczyk - Śląska Grupa Kulinarna, Dawid Pietrasz - szef kuchni Restauracji „Szafranowy Dwór” w Czeladzi oraz Robert Poliński - przewodniczący jury, ekspert kulinarny Unilever Wrocław.

                      

Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Joanną Bartel (MP 3), która konkursową jurorką była po raz drugi.

         

Festiwal ubarwiły występy zespołów śpiewaczych, kabaretu „Nowaki” i zespołu „The Postman”, grającego największe przeboje Beatlesów i polskiego big-beatu. Tak więc - muzycznie - było... dla każdego coś miłego.   
              

Pośród gości festiwalu spotkaliśmy Wiesława Lipeckiego (MP 3) - autora logo „Śląskich Smaków”, które widoczne było nie tylko na estradzie, plakatach czy zaproszeniach, ale także na wydawnictwach, koszulkach, fartuchach, gustownych kubkach, specjalnych kuchennych rękawicach oraz na poręcznych reklamówkach, w których można było schować niejeden poczyniony na kiermaszu zakup.
 
                      

Na kiermaszowych stoiskach można było nabyć m.in. chleby, ciasta, sery, przetwory owocowe i warzywne wyborne miody oraz przedmioty rękodzieła ludowego. Oferty nie tylko wakacyjnego wypoczynku prezentowały śląskie gminy i gospodarstwa agroturystyczne.
Oblegano kram z chlebami litewskimi i  podlaskimi - zupełnie niezwykłymi w smaku.
O tym pieczywie rozmawiamy z Arkadiuszem Siemieniukiem (MP 3), który do Złotego Potoku przyjechał specjalnie - aż z Białowieży.


         

Nie mogło zabraknąć znakomitych śląskich wędlin.

                      

Zatrzymaliśmy się na kilka chwil przy stoisku przygotowanym przez Andrzeja Wińskiego (MP 3) - doświadczonego i znakomitego wytwórcy z Janowa, którego „oczkiem w głowie” jest kultywowanie tego, co w smaku regionalnych wyrobów masarskich jest tak dla regionu charakterystyczne.

                

Kulinarną ozdobą imprezy był pokaz przygotowany przez Karola Okrasę. Z racji miejsca imprezy „podmiotem lirycznym” mistrzowskich zabiegów na stole, patelni i w piekarniku był słynny pstrąg ze stawów hodowlanych Złotego Potoku.


         
 
                             

Tegoroczną festiwalową nowością był otwarty konkurs na najlepszą nalewkę.
Spośród 11 domowych trunków zgłoszonych do konkursu za najlepszy uznano pszczyński krupnik z restauracji „Stara Piekarnia” w Pszczynie; drugie miejsce otrzymała tarninówka przygotowana przez Danutę Kuczyńska-Pytel z Janowa, a tzrecie - rabarbarówkę przygotowaną przez Krystynę i Elżbietę Nowrotek z Wisły Wielkiej.

         

Dyrektor Festiwalu - Agnieszka Sikorska (MP 3)
nie kryła zadowolenia z przebiegu jego piątej edycji. Doglądając niemal każdego detalu mogła liczyć nie tylko na pomoc wypróbowanych pracowników, ale także na rodzinne wsparcie.

                             

Nasza redakcja - sprawująca nad „Śląskimi Smakami” patronat medialny - podobnie jak w roku ubiegłym, przyznała uczestnikom swoje wyróżnienia specjalne. * Anioła Potraw Regionalnych „za anielski smak bułki grysikowo-bułczanej” postanowiliśmy przyznać Kołu Gospodyń Wiejskich z Udorza; * Diablika Potraw Regionalnych „za kuszenie nalewkami: imbirową, kminkową  oraz nalewką babuni (zwaną także pępkóweczką) otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Kobiernic.

         

        

Laureatami konkursu kulinarnego V Festiwalu „Śląskie Smaki” zostali:
* w kategorii „amatorzy:
1 miejsce - „Team Rodzinny” z Czarkowa, który przygotował: placki ziemniaczane z gulaszem z sarny, rosół z pierogami z czarnej kaczki, przepiórki w sosie własnym z różyczkami pure i szparagi w sosie śmietankowym; 2 miejsce- KGW Wisła Wielka: wiski pasztet z kurczaka z sosem czosnkowym, żur pieczarkowy z makaronem i karminadle pszczyńskie w workach, ziemniaki, buraczki z chrzanem
3 miejsce- Zespół Folklorystyczny „Familijo”, Skrzyszów: ciastka drożdżowe z powidłami, fazole ze śmietaną i ziemniakam oraz pieczeń cielęca z kluskami i surówką; * w kategorii „profesjonaliści:
1 miejsce - „Kilerów Dwóch”, hotel Qubus, Katowice: Pierś z gęsi wędzona sposobem tradycyjnym z szałotem śląski, Maszket z rabarbaru, Duet kremowy z dyni i pokrzyw oraz udko z kaczki z bogatymi kluskami tartymi i kwaśnymi jabłkami;
2 miejsce- restauracja „Stara Piekarnia”, Pszczyna: deser Księżnej Daisy, parfait z chałwy, książęcy rosół z kluseczkami, udko z gęsi nadziewane porą i jabłkiem z zielonymi kluskami
3 miejsce- Ośrodek Rekreacyjno-Szkoleniowy „Zagroń”, Istebna: kołacz z borówkami, Maciek w kapuśnicy, wędzonka z kapustą. Wszystkie te ekipy otrzymały złote srebrne i brązowe „Durszlak”, a zdobywcy pierwszych miejsc - dodatkowo - zaszczytne tytuły „Ekspert Śląskich Smaków”.

        

W finale festiwalu organizowanego przez śląską Organizację Turystyczną, przy wsparciu finansowym samorządu województwa śląskiego, wystąpił Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.

Kończąc naszą relację ze Złotego Potoku zapraszamy Państwa do odwiedzenia galerii tej znakomitej imprezy znajdującej się w witrynie slaskiesmaki.pl (prosimy kliknąć w logo) - - - - - >
 

Tekst: Joanna Piejko-Horwath
Foto: Joanna Piejko-Horwath i Natalia Wójcik - ŚOT
Nagrania: Leszek Horwath
© JM Media 2010. All rights reserved
.

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017