Na rywalizujące drużyny amatorów i profesjonalistów, pośród których znajdowały się Kola Gospodyń Wiejskich, ekipy rodzinne, stowarzyszenia, kucharze zawodowi, restauratorzy, hotelarze i uczniowie szkół gastronomicznych, czekała najważniejsza nagroda - statuetka „Złotego Durszlaka” i tytuł „Eksperta Śląskich Smaków 2010”.
Dla wszystkich uczestników przygotowano także atrakcyjne nagrody rzeczowe.
W kategorii „amatorów” ubiegających się o tytuł „Eksperta Śląskich Smaków” zmierzyło się 11 ekip:
Koło Gospodyń Wiejskich Rudy, Koło Gospodyń Wiejskich Kobiernice, Zespół Śpiewaczy „Kalina”, Łaziska Rybnickie, Młodzieżowy Klub Kulinarny Częstochowa, Koło Gospodyń Wiejskich Tucznawianki, Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku, Koło Gospodyń Wiejskich Udórz, Team Rodzinny Czarków, KGW Wisła Wielka oraz Zespół „Familijo” ze Skrzyszowa.
W kategorii „profesjonalistów” w konkursowe szranki stanęły:
Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żarkach, Restauracja „Frykówka” z Pszczyny, Zespół Szkół Zawodowych w Raciborzu, Restauracja „Stara Piekarnia” z Pszczyny, Kilerów Dwóch - Qubus Hotel Katowice, Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach, Beskidzki Klub Kulinarny oraz Ośrodek Wypoczynkowo-Szkoleniowy „Zagroń” z Istebnej.
W tegorocznym jury znaleźli się: Hanna Szymanderska - znawczyni kuchni i autorka wielu znakomitych książek kucharskich, Joanna Bartel - znana i lubiana artystka kabaretowa, znawczyni kuchni, Lidia Szary - przedstawicielka Koła Gospodyń Wiejskich w Ornontowicach, trzykrotna zdobywczyni Złotego Durszlaka, Danuta Tomza - Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Wiesław Ambros - Polska Kapituła Smaku, Artur Kupczyk - Śląska Grupa Kulinarna, Dawid Pietrasz - szef kuchni Restauracji „Szafranowy Dwór” w Czeladzi oraz Robert Poliński - przewodniczący jury, ekspert kulinarny Unilever Wrocław.
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Joanną Bartel (MP 3), która konkursową jurorką była po raz drugi.
Festiwal ubarwiły występy zespołów śpiewaczych, kabaretu „Nowaki” i zespołu „The Postman”, grającego największe przeboje Beatlesów i polskiego big-beatu. Tak więc - muzycznie - było... dla każdego coś miłego.
Pośród gości festiwalu spotkaliśmy
Wiesława Lipeckiego (MP 3) - autora logo „Śląskich Smaków”, które widoczne było nie tylko na estradzie, plakatach czy zaproszeniach, ale także na wydawnictwach, koszulkach, fartuchach, gustownych kubkach, specjalnych kuchennych rękawicach oraz na poręcznych reklamówkach, w których można było schować niejeden poczyniony na kiermaszu zakup.
Na kiermaszowych stoiskach można było nabyć m.in. chleby, ciasta, sery, przetwory owocowe i warzywne wyborne miody oraz przedmioty rękodzieła ludowego. Oferty nie tylko wakacyjnego wypoczynku prezentowały śląskie gminy i gospodarstwa agroturystyczne.
Oblegano kram z chlebami litewskimi i podlaskimi - zupełnie niezwykłymi w smaku.
O tym pieczywie rozmawiamy z
Arkadiuszem Siemieniukiem (MP 3), który do Złotego Potoku przyjechał specjalnie - aż z Białowieży.

Nie mogło zabraknąć znakomitych śląskich wędlin.

Zatrzymaliśmy się na kilka chwil przy stoisku przygotowanym przez Andrzeja Wińskiego (MP 3) - doświadczonego i znakomitego wytwórcy z Janowa, którego „oczkiem w głowie” jest kultywowanie tego, co w smaku regionalnych wyrobów masarskich jest tak dla regionu charakterystyczne.

Kulinarną ozdobą imprezy był pokaz przygotowany przez Karola Okrasę. Z racji miejsca imprezy „podmiotem lirycznym” mistrzowskich zabiegów na stole, patelni i w piekarniku był słynny pstrąg ze stawów hodowlanych Złotego Potoku.

Tegoroczną festiwalową nowością był otwarty konkurs na najlepszą nalewkę.
Spośród 11 domowych trunków zgłoszonych do konkursu za najlepszy uznano pszczyński krupnik z restauracji „Stara Piekarnia” w Pszczynie; drugie miejsce otrzymała tarninówka przygotowana przez Danutę Kuczyńska-Pytel z Janowa, a tzrecie - rabarbarówkę przygotowaną przez Krystynę i Elżbietę Nowrotek z Wisły Wielkiej.

Dyrektor Festiwalu - Agnieszka Sikorska (MP 3) nie kryła zadowolenia z przebiegu jego piątej edycji. Doglądając niemal każdego detalu mogła liczyć nie tylko na pomoc wypróbowanych pracowników, ale także na rodzinne wsparcie.
Nasza redakcja - sprawująca nad „Śląskimi Smakami” patronat medialny - podobnie jak w roku ubiegłym, przyznała uczestnikom swoje wyróżnienia specjalne.
* Anioła Potraw Regionalnych „za anielski smak bułki grysikowo-bułczanej” postanowiliśmy przyznać Kołu Gospodyń Wiejskich z Udorza; * Diablika Potraw Regionalnych „za kuszenie nalewkami: imbirową, kminkową oraz nalewką babuni (zwaną także „pępkóweczką”) otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Kobiernic.
Laureatami konkursu kulinarnego V Festiwalu „Śląskie Smaki” zostali:
* w kategorii „amatorzy:
1 miejsce - „Team Rodzinny” z Czarkowa, który przygotował: placki ziemniaczane z gulaszem z sarny, rosół z pierogami z czarnej kaczki, przepiórki w sosie własnym z różyczkami pure i szparagi w sosie śmietankowym; 2 miejsce- KGW Wisła Wielka: wiski pasztet z kurczaka z sosem czosnkowym, żur pieczarkowy z makaronem i karminadle pszczyńskie w workach, ziemniaki, buraczki z chrzanem
3 miejsce- Zespół Folklorystyczny „Familijo”, Skrzyszów: ciastka drożdżowe z powidłami, fazole ze śmietaną i ziemniakam oraz pieczeń cielęca z kluskami i surówką;
* w kategorii „profesjonaliści:
1 miejsce - „Kilerów Dwóch”, hotel Qubus, Katowice: Pierś z gęsi wędzona sposobem tradycyjnym z szałotem śląski, Maszket z rabarbaru, Duet kremowy z dyni i pokrzyw oraz udko z kaczki z bogatymi kluskami tartymi i kwaśnymi jabłkami;
2 miejsce- restauracja „Stara Piekarnia”, Pszczyna: deser Księżnej Daisy, parfait z chałwy, książęcy rosół z kluseczkami, udko z gęsi nadziewane porą i jabłkiem z zielonymi kluskami
3 miejsce- Ośrodek Rekreacyjno-Szkoleniowy „Zagroń”, Istebna: kołacz z borówkami, Maciek w kapuśnicy, wędzonka z kapustą. Wszystkie te ekipy otrzymały złote srebrne i brązowe „Durszlak”, a zdobywcy pierwszych miejsc - dodatkowo - zaszczytne tytuły „Ekspert Śląskich Smaków”.