Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

III ŚLĄSKIE SMAKI W RACIBORZU.


HEKELE, MOCZKA,  OBERIBA, PANCZKRAUT.

Od 13 do 15 czerwca niezwykle uroczyście obchodzono 900-lecie Raciborza, odbyło się wiele wystaw, koncertów, pokazów, występów wszystko pod hasłem „Kulturalnie czyli po śląsku”.
Jedną z ważniejszych imprez był festiwal kulinarny Śląskie Smaki - wzięło w nim udział 14 zespołów amatorskich i 6 profesjonalnych (wśród profesjonalistów były 3 drużyny uczniowskie - 2 ze szkół zawodowych w Raciborzu i jedna ze szkół ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim). Każda z ekip przygotowała 3 dania - przystawkę albo deser, zupę i drugie danie - było więc co próbować.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
 
 
          
    
         

Wielkie śląskie gotowanie uświetnił występ zespołu Śląsk.


Po długich i trudnych obradach jury degustacyjne i techniczne w kategorii amatorzy nagrodziło:
I miejsce -  KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH Z ORNONTOWIC.
Cztery panie - Lidia Szary, Janina Nocoń, Irena Kurasz i  Irena Cyprys przygotowały „WYKWINTNY ŁOBIOD ŚLĄSKI”, podając: rosół z perliczki z makaronem, perliczkę duszoną z pasztecikami, oberibą duszoną (kalarepką), kartoflami i sałatą i na deser doskonałą  szpajzę wiśniową.
W ubiegłym roku na II festiwalu kuchni śląskiej ta sama drużyna podała na deser równie znakomitą „kopę ornontowicką”.
Oba desery podawane są na Śląsku w czasie uroczystych obiadów najczęściej z okazji wesela, pierwszej komunii czy odpustu.
Także dania z perliczki zajmują w kuchni śląskiej miejsce specjalne. Jej delikatne  podobne w smaku do dziczyzny mięso podaje się tylko podczas specjalnych uroczystości.

II miejsce przyznano ekipie  RADIA RACIBóRZ.

Tu panie: Joanna Mielimonka, Monika Sokołowska, Wanda Sitko, Zofia Widenka i Irena Raduch poczęstowały nas: żurkiem śląskim na bazie maślanki z koperkiem - twierdząc, że „od żuru chłop z muru”, karbinadlami z niespodzianką, oberibą i młodą kapustą  z dodatkiem kompotu z rabarbaru oraz bitą śmietaną z truskawkami.

III miejsce zajęło KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH  UDóRZ.

Ta drużyna była chyba najliczniejsza, składała się z 6 pań: Elżbiety Kubicy, Teresy Kyć,Grażyny Ibek, Anny Guzek, Marioli Zacharskiej i Agnieszki Mazur.
Na  przystawkę był karp oblany masłem, a później zalewajka z boczkiem, kiełbasą, grzybami i majerankiem. Obiad kończyły „jaskółcze gniazda” czyli wołowe zrazy nadziewane mieloną wieprzowiną i jajkiem na twardo z kluskami z bułki cioci Elwiry, modra kapusta kompot z rabarbaru, a dla lepszego trawienia kieliszek domowej nalewki na wiśniach z pestkami.


                      

Jaskółcze gniazda i szpajza.


         

Kompot z rabarbaru i bita śmietana z truskawkami.
Degustuje i ocenia Emilia Krakowska.

Ale w konkursie brali też udział panowie.

Najlepszą kwaśnicę po góralsku przygotowali Skoczowianie -  Wiesław Wróblewski, Jacek Dudka i Szymon Staniek.
Towarzysząca im Barbara Dudka stwierdziła, że ona jest tylko od próbowania przygotowanych przez mężczyzn  dań i... zmywania.
Panowie przygotowali także doskonały oscypek grillowany w boczku i „żeberko juhasa” podane w towarzystwie stu gramów „Miodonki”.

Mnie urzekł smak wędzonego karpia przygotowanego przez państwa Gołków z KGW Wisła. Niby to koło gospodyń, a prym wiedli panowie.
Pieczony przez nich udziec wieprzowy z pieczonymi ziemniakami i młodą kapustą zadowoliłby najbardziej wybrednych smakoszy.
Warto na pewno wspomnieć o hekerle, ekach i karminadlach z panczkrautem przygotowanych przez rodziny Czmoków i Nowaków z Piekar Śląskich; ziemniakach nadziewanych kaszą gryczaną z grzybami i „kłobuckim jadle” (placki ziemniaczane ułożone na cienkim kotlecie schabowym, udekorowane duszoną młodą kapustą) przygotowane przez KGW z Kłobucka oraz  o doskonałej „moczce” i pieczeni z sarny  pań z KGW Rudy.

         
 
Eksperci Śląskich Smaków - KGW Ornontowice (amatorzy)
i ekipa ZSE z Wodzisławia Śląskiego (profesjonaliści).

         

Wyróżnienie Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej - KGW Wisła.
 
Wszystkie 14 amatorskich ekip przygotowało bardzo smaczne, domowe dania głęboko osadzone w tradycjach kuchni śląskiej.

Jednym z patronów medialnych III Festiwalu "Śląskie Smaki" była redakcja portalu potrawyregionalne.pl
 
Tekst: Hanna Szymanderska - potrawyregionalne.pl
Foto: Hanna Szymanderska
i archiwum Śląskiej Organizacji Turystycznej
© JM Media 2008. All rights reserved.


Od redakcji:
Przypominamy, że w dziale „Biblioteczka” opublikowaliśmy foldery z przepisami na potrawy (pliki pdf - do pobrania), które znalazły największe uznanie podczas dwóch poprzednich edycji „Śląskich  Smaków”.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017