Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KOŁACZ Z SEREM Z ZAMIEŚCIA.


Tradycyjny kołacz wg przepisu z  KGW w Zamieściu (Małopolska, powiat limanowski).
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki:
2 kg mąki, 10 dag drożdży, woda lub mleko do zarobienia ciasta, szczypta soli i cukru.

Masa serowa: 1 kg sera, 6 jajek, 10 dag masła, cukier do smaku, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
lub 2 ziemniaki.

Kruszonka: 10 dag margaryny, 10 dag cukru, 20 dag maki, cukier waniliowy.

Wykonanie:
Z drożdży, wody lub mleka oraz części mąki i szczypty cukru zrobić rozczyn i poczekać, aż zacznie rosnąć.
Wlać rozczyn do mąki, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto drożdżowe, dobierając wodę lub mleko w ilości takiej, by nie było zbyt luźne ani za twarde.
Zostawić do wyrośnięcia.
Ser zemleć, dodać utarte jajka z cukrem i masłem. Zagnieść kruszonkę, szybko łącząc wszystkie składniki.
Z ciasta formować okrągłe placki, smarować z wierzchu masą serową i posypywać kruszonką.
Piec przez ok. 45 min.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017