Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KOŁACZ NA ŁOPACIE Z RUPNIOWA.


Tradycyjny kołacz wg przepisu z  KGW w  Rupniowie (Małopolska, powiat limanowski).
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki:
1 kg razowej mąki, 1 l mleka, 2 jajka, 10 dag drożdży.Masa serowa: 1 kg sera, 4 - 6 jajek, 1 kostki masła, 1 szklanki cukru, cukier waniliowy.

Wykonanie:
 
Zrobić rozczyn i zagnieść ciasto jak w poprzednim przepisie.
Ser zemleć przez maszynkę.
Utrzeć masło z cukrem, a następnie dodawać po jednym żółtku.
Do masy dodać stopniowo, po łyżce ser, wciąż ucierając.
Ubić sztywną pianę z białek i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać.
Z ciasta formować cienkie placki i smarować po wierzchu serem.
W klasycznym kołaczu ser nie może być położony grubo.
Zostawić na chwile do podrośnięcia i upiec - najlepiej w piecu chlebowym, ale można również w piekarniku.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017